ITALIJA SE I DALJE OPRAŠTA OD MARADONE: Do sada je nosio ime sveca, a od sada boga

Tanjug

27. 11. 2020. u 12:55

ИТАЛИЈА СЕ И ДАЉЕ ОПРАШТА ОД МАРАДОНЕ: До сада је носио име свеца, а од сада бога

Foto AP

VESTI o smrti i poslednjem pozdravu velikana fudbala Dijega Maradone i dalje dominiraju italijanskim medijima.

Napulj, gde je Maradona igrao i obezbedio lokalnom fudbalskom timu pobedu na dva šampionata, i jednom kupu UEFA, ceo jučerašnji dan je bio centar emotivnog oproštaja od čoveka koji je u tom gradu za cele generacije bio bog.

To potvrđuje i odluka da se lokalni fudbalski stadion, koji se do sada zvao “Sveti Paolo”, preimenuje u Dijego Maradona.

- Do sada je nosio ime sveca, a od sada boga”, komentarisao je jedan od žestokih navijača a prenosi onlajn novina “Fanpejdž”.

Napulj je juče “goreo” od crvenih baklji koje su desetine hiljada navijača istovremeno upalili na centralnom gradskom trgu Pjaca Plebiscito, a kolona navijača sa bakljama prostirala se duž glavnih gradskiuh ulica sve do fudbalskog stadiona.

U centru grada na fasadi kraljevske palate podignut je gigantski Maradonin portret, a na najvišem neboderu koji se vidi iz svih delova Napulja, svetlima u prozrima ispisan je gigantski boj 10, simbol, broj dresa u kojem je Maradona igrao.

Grad je prvo minutom šutnje odao počast preminulom idolu, a zatim se iz hiljada glasova zaorila pesma, himna navijača ”Majko, video sam Maradonu”.

U 9 sati uveče po dogovoru na svim balkonima i prozorima upaljene su svetiljke, isturene zastave a građani su dugačkim aplauzom, kojim se u Italiji tradicionalno ispraća voljeni pokojnik, odali počast svom idolu.

Vezu između Napulja i preminulog fudbalera objašnjavali su razni strucnjaci u radio i televizijskim emisijama posvećenim Maradoni.

Za Napolitance Maradona je bio i ostao bog upravo jer su ga doživljavali kao jednog od njih, sa svim ljudskim manama, porocima i greškama. I zato je Napuljom juče ođekivalo “Maradona, jedan i jedini”.

I u drugim italijanskim gardovima Dijego Mardona je pozdravljen poslednji put.

Agencija Ansa javlja da je na Kapriju, mestu koje se smatra “izlogom sveta”, u 19.30 sati centralni trg bio osvetljen plavom bojom dresa igrača, a na trgu je bio postavljen veliki poster Maradone.

Na društvenim mrežama viralno se raširila fotografija medicinskog osoblja iz bolnice u Paviji koji su na svojim ledzima zaštitnih anti-kovid odela nacrtali plave pruge, simbol fudbalskog dresa koji je Maradona nosio.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)