KO JE HEROJ LAJPCIGA? Večerao i radio domaći u autu, sada srušio Atletiko Madrid

Novosti online

14. 08. 2020. u 13:32

LAJCPIG živi san pošto se plasirao u polufinale Lige šampiona.

КО ЈЕ ХЕРОЈ ЛАЈПЦИГА? Вечерао и радио домаћи у ауту, сада срушио Атлетико Мадрид

Foto AP

Nemački klub je u četvrtfinalu bio bolji od Atletiko Madrida sa 2:1, a sada vam donosimo priču o junaku Lajpciga, mladom Tajleru Adamsu.

Nakon golova Danija Olma sa jedne, odnosno Žoaa Feliksa sa druge strane svi su očekivali produžetak. No, onda je na scenu stupio američki fudbaler i u 88. minutu pogodio za istorijski uspeh ekipe koju sa klupe predvodi Julijan Nagelsman. Lopta je na putu ka golu zakačila Stefana Savića i prevarila Jana Oblaka, ali koga briga.

- Potpuno nestvarno. Znam da se lopta odbila, ali uopšte me nije briga, prihvatam i takav gol. Moj život i život Lajpciga u poslednje vreme je kao ubrzani film, a sad nas čekaju Nejmar i Mbape. Ogorman izazov, ali mi smo spremni - rekao je Adams rođen 1999. godine.

Mnogo toga je prošao mladi fudbaler ne bi li stigao na ovaj nivo na kojem se danas nalazi. Rođen je 1999. godine u malom mestu u saveznoj državi Njujork. Odrastao je bez oca, a majka Melisa ga je rodila sa samo 22 godine, dok se otac za malog Tajlera nije interesovao.

Adams je na sve načine pomagao majci kako bi joj olakšao sve što je radila. Znao je da čisti sneg ispred kuće, ali i radio je i mnoge druge stvari. Život mu je bio baš kao u luna parku.

- Naš život često je izgledao kao vožnja u luna parku. No uvek smo imali jedno drugo i sve smo zajedno proživljavali. Mama je užasno puno radila, a nakon posla bi satima bila u biblioteci i učila za fakultet. Ja bih satima sedeo pored nje i uz nju sam naučio koliko predanosti je potrebno da se ostvari ono što si zacrtao - rekao je Adams pre dve godine za "The Player's Tribune".

Foto: Tanjug/Lluis Gene/Pool Photo via AP

Radost fudbalera Lajpciga

Kao i mnoga deca u Sjedinjenim Američkim Državama počeo je da igra košarku. Bio je sasvim solidan u srednjoj školi, no najveća strast mu je bila fudbal. Kako je vreme odmicalo bio je sve bolji. To su zapazili iz Njujork Red Bula, a sa 13 godina je dobio poziv da se pridruži njihovoj akademiji.

Njegova majka je morala da ga vozi po nekoliko puta nedeljno u trening-centar koji je od njihove kuće bio udaljen oko 100 kilometara.

- Mama je osetila da se prilika da treniram u Njujorku ne sme propustiti. Napravila je sve da mi to omogući iako joj nije bilo lako. Na putu za trening sam pisao domaće zadatke, a u autu bismo po povratku večerali. Nije bilo puno vremena jer bi bilo već 11 sati uveče kad bismo se vratili kući, a morao sam da ustanem u sedam za školu. Tako smo živeli dve godine - prisetio se Adams.

Kako je vreme prolazilo Adams se sve više isticao u Njujorku. Godine 2014. dobio je poziv da se pridruži U-17 programu na Floridi i nakon što je oduševio apsolutno sve trenere pozvan je u U-17 reprezentaciju za prvenstvo Srednje Amerike gde je bio jedan od ključnih igrača. U međevremenu je potpisao prvi profesionalni ugovor sa Njujork Red Bulom.

Onda se desilo nešto neverovatno. Na američku turneju stigao je Čelsi 2015. godine. Znao je da nema šanse da zaigra, ali se dogodilo čudo, pošto ga je trener pozvao.

- Pitao me kako sam i kako se osećam. Rekao sam mu da sam dobro, a on mi je rekao da mu je drago što to čuje jer ću sutra igrati protiv Čelsija - prisetio se i ovog trenutka Adams.

Imao je priliku da igra protiv velikih imena kao što su Eden Azar, Sesk Fabregas, Tibo Kurtoa... Ono što je još neverovatnije u celoj priči je to da je protiv velikana iz Londona uspeo da postigne pogodak (Njujork je taj meč izgubio 4:2).

- To je trenutak u kojem se osećate kao da ste pod vodom. Tišina. I onda erupcija oduševljenja na tribinama. Nemam pojma kako sam se tamo uopšte našao i nisam znao kako da slavim. Radio sam neke gluposti. Pogledao sam prema tribini i video mamu kako plače. Ona je diplomirala, a ja sam postao profesionalni fudbaler. Uspeli smo. Mi smo uspeli - napisao je Adams na "Player's Tribuneu".

Snovi za Adamsa su nastavili da se ispunjavaju. Tako je 2017. godine dobio poziv u reprezentaciju SAD za utakmicu protiv Evrpskog šampiona - Portugalije.

Potom je 2019. godine za tri miliona dolara pojačao Lajpcig i tako je pokazao da je postao vrhunski fudbaler. Nakon pauza izazvane koronavirusom Julijan Nagelsman mu je dozirao minutažu, jer je prethodno bio povređen, a Adams mu se odužio najvažnijim golom u istoriji Lajpciga.

Mladi nemački stručnjak je tako postao najmlađi trener ikada koji je ušao u polufinale Lige šampiona, dok je Adams postao prvi Amerikanac koji je postigao gol u četvrtfinalu elitnog takmičenja.

(Indeks.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)