MONTEVIDEO 90 GODINA: Stadion još nije završen (10)

V. Stanković

13. 07. 2020. u 08:12 >> 08:39

IZ luke, naši fudbaleri otišli su u hotel "Des Angle", smešten u kvartu Posito.

МОНТЕВИДЕО 90 ГОДИНА: Стадион још није завршен (10)

Foto: Privatna arhiva

Grad im se dopao na prvi pogled, ali ne i vreme. Bilo je prohladno, kao poslednjih dana na brodu. S nostalgijom su mislili na julsku vrućinu u Beogradu. U hotelu su ih dočekali reprezentativci SAD i Čilea. Svaka reprezentacija imala je svoje prostorije, zajednički je bio samo hol.

Američki tim bio je sastavljen uglavnom od Škota i Engleza, koji su došli sa uverenjem da će postati svetski prvaci. Čileance je trenirao Mađar Đerđ Orti. Boško Simonović je iskoristio Ortijevo poznavanje južnoameričkih fudbalskih prilika da se raspita o Brazilcima. Orti mu je rekao da bi s petoricom iz Santosa bili veoma opasni, da su bez njih slabiji, ali još vrlo moćni i tehnički odlično pripremljeni.

Između fudbalera triju reprezentacija brzo je stvoreno prijateljstvo, razgovaralo se na svim mogućim jezicima, a najviše su se sporazumevali rukama. Čileanci su često upotrebljavali reč "batala", što na španskom znači "bitka", a naši igrači su je preveli kao "batlija", pa je tako ceo hotel, posebno posle prvih pobeda, prekršten u "Batlija".

U hotel su počeli da pristižu telegrami podrške koje su slali jugoslovenski iseljenici iz cele Južne Amerike.

FIFA je 9. jula priredila banket. Svi su bili srdačni, ali organizatore je bolela glava zbog činjenice da stadion "Sentenario" -, građen povodom 100 godina od nezavisnosti Urugvaja, po čemu je dobio ime, a Urugvaj organizaciju prvog Prvenstva sveta - još nije završen. Oko 800 radnika radilo je u tri smene, ali kiša je padala 90 dana uzastopno.

Dan kasnije, 10. jula, konačno je objavljen raspored turnira. Jugoslavija će prvo, 14. jula, igrati sa Brazilom, a tri dana kasnije sa Bolivijom.

FIFA je 11. jula priredila prijem kom su prisustvovali doktor Andrejević i Kosta Hadži. Tom prilikom predstavljen je trofej namenjen prvom svetskom prvaku, statua boginje Viktorije koju je izradio francuski vajar Abel Lafler. Bila je visoka 35 centimetara i teška skoro četiri kilograma. Trofej je bio od zlata i koštao je 50.000 francuskih franaka, odnosno 14.540 dolara.

Konačno, 13. jula u 15.00, istovremeno na dva stadiona (!), otvorena je nova era u fudbalskoj istoriji. Na igralištu "Positos", pred oko 6.000 gledalaca, na teren su izašle reprezentacije Francuske i Meksika. Istorijski trenutak zbio se u 19. minutu - Francuz Lisjen Loren dao je prvi gol na svetskim šampionatima. Francuzi su ubrzo ostali sa 10 igrača (izmene nisu bile dozvoljene), jer se u jednom sudaru povredio golman Aleks Tepo, pa je između stativa stao half Augustin Šantrel i odlično obavio posao. Francuzi su, iako sa čovekom manje, dobili meč sa 4:1.

Na drugom stadionu, hotelski cimeri Amerikanci su lako pobedili Belgiju sa 3:0. Amerikanac Bert Mekgi i Francuz Andre Mašino postali su prvi dvostruki strelci na šampionatu sveta. n

(Nastaviće se)

NIKOLA PAŠIĆ "PREDSEDNIK RUSIJE"

BORA Jovanović je, uz pomoć naših iseljenika, čitao urugvajske novine i svakog puta se iznenađivao "profesionalizmom" urugvajskih kolega. Bilo je dovoljno da neko kaže "dobar dan", pa da osvane "opširan intervju" sa njim, sa potpuno izmišljenim frazama...

U jednom feljtonu o Prvom svetskom ratu našao je sliku Nikole Pašića, ispod koje je pisalo da je dotični ministar - predsednik Rusije. Kada je hteo da lično ode u redakciju i objasni kolegama grešku, ubedili su ga da to kod njih nije praksa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba