U Srbiji ponovo aktuelna tema o skupom i neophodnom tehnološkom projektu: Korona i proširenje lige "sapleli" VAR

N. Iljukić

14. 06. 2020. u 20:45

У Србији поново актуелна тема о скупом и неопходном технолошком пројекту: Корона и проширење лиге саплели ВАР

EPA

DUGO najavljivan kao ambiciozan, skup, ali i neophodan projekat srpskog fudbala, VAR sistem će u domaćoj Superligi da sačeka neka malo bolja vremena.

Isto kao i izgradnja novog nacionalnog fudbalskog stadiona, čiji je tender za idejno rešenje nedavno obustavljen zbog nedostatka finansijskih sredstava i nadolazeće ekonomske krize.

Osmočlana Radna grupa za uvođenje sistema video-asistencije fudbalskim sudijama (VAR), koju je imenovao Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije, ima obavezu da "pripremi teren" za uvođenje ove savremene tehnologije, po ugledu na mnogo razvijenije zemlje sveta. Međutim, ideja se ukopala u mestu, a "Novosti" nezvanično saznaju da su pandemija virusa korona i još neke druge stvari najviše kumovale ovakvom scenariju.

Planiran da krene najkasnije na proleće 2021. godine, dakle u drugoj polovini sledeće sezone, VAR sistem će najverovatnije sada da čeka, u najboljem slučaju, 2022. godinu.

Ceo projekat je trebalo da košta nešto manje od dva miliona evra, ali se pred Radnom grupom pojavio iznenada administrativni problem koji je serviran u vidu najavljenog proširenja Superlige sa 16 na 20 timova. To, praktično, znači da umesto dosadašnjih inspekcija i snimanja stanja na 16 stadiona širom Srbije, trebalo bi pogledati još najmanje četiri, ali se u ovom renutku ne zna koja bi to četiri stadiona mogla biti, jer je FSS najavio mogućnost da će klubovi na "tenderu" imati mogućnost da plate mesto za učešće u Superligi ili nižim ligama, samo u slučaju da neki klub, iz bilo kog razloga, odustane od takmičenja.

Dalje, višegodišnji nosilac TV prava, TV Arena morala bi da istovremeno proširi svoje kapacitete u sledećoj sezoni i da bude u mogućnosti da istovremeno može da prenosi deset mečeva Superlige, a da FSS na svakom od stadiona ima instaliranu, leserski i milimetarski postavljenu skupocenu opremu za video-tehnologiju.

- Imamo sačuvana sredstva od sponzorstva Superlige sa kineskom kompanijom "Linglong". Predlog je da se ta sredstva sačuvaju na računu Zajednice Superlige i Prve lige Srbije i da ona praktično budu inicijalna pomoć onome što je već krenulo da se radi, a to je uvođenje VAR tehnologije u naš fudbal. Mislim da će VAR veoma brzo da zaživi u našoj Superligi - izjavio je prošle nedelje Dragomir Lazović, koji je na Slupštini Superlige dobio još jedan mandat da vodi dva najjača ranga domaćeg fudbala.

To "skoro", u aktuelnom trenutku znači prolongiranje uvođenja za najmanje šest meseci u odnosi na prvobitan plan (proleće 2021). Dakle, osim opravdanog razloga koji se zove virus korona, pred Radnom grupom za uvođenje VAR stoji problem sa proširenjem Lige. Međutim, pošto je nezvanično navedeno da će Superliga samo u sezoni 2020/2021. imati 20 timova, a da će se od sezone 2021/2022. sistem takmičenja ponovo menjati i da će se broj vratiti na 16, pa čak možda i manje klubova, ostaje dilema na koliko stadiona u Srbiji će biti instalirana oprema čija cena nije mala. U prevodu, VAR ćemo da čekamo još najmanje 12 ili 18 meseci u Superligi Srbije.

KARADŽIĆ NA ČELU GRUPE

OSMOČLANU Radnu grupu za sprovođenje VAR sistema u Superligi čine predsednik Milan Karadžić, inače prvi čovek Sudijske komisije, zatim Igor Radojčić, član Sudijske komisije, Nebojša Ivković, nekadašnji generalni sekretar iz FSS, i Kostadin Terzić, takođe iz FSS. U ime Zajednice Superlige u njoj su Nenad Popović, Milorad Nikolić iz Partizana, Milorad Ćorović iz Crvene zvezde i Miloš Mirković iz Voždovca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)