STRANCI - DOMAĆI 35:17: Zvezdini legionari imaju duplo veći golgeterski učinak od srpskih igrača u Superligi

Z. Ćorović

28. 02. 2024. u 10:30

ZVEZDINI stranci uveliko su postali udarna pesnica ekipe, što je dobro moglo da se vidi i na poslednjem meču sa Čukaričkim kada su trijumf doneli Kanga, Šerif i Bukari. Lako se i brzo uoči da su legionari ubedljivo najtastušljeniji na listi strelaca ove sezone u dva najvažnija takmičenja: Superligi Srbije i Ligi šampiona.

СТРАНЦИ - ДОМАЋИ 35:17: Звездини легионари имају дупло већи голгетерски учинак од српских играча у Суперлиги

FOTO: Arhiva novosti/ M.V.

Statistički gledano, crveno-beli legionari su u dosadašanja 22. kola domaćeg prvenstva postigli duplo više pogodaka od domaćih igrača - 35:17, od ukupno 55 datih (uz tri auto-gola). Ipak, trebalo bi uzeti u obzir da su od tih 35 pogodaka šest dali Mirko Ivanić (4, Crna Gora) i kapiten Aleksandar Dragović (2, Austrija), koji se zvanično vode kao stranci, ali ih najvijači doživljavaju kao naše, jer imaju srpsko poreklo, kao uostalom Miloš Degenek (Australija) i Marko Stamenić (Novi Zeland).

Spremajući se za Ligu šampiona, Zvezda je mesecima pažljivo birala pojačanja iz inostranstva, prvi put je mogla i da dobro odreši kesu pa je Hvanga platila rekordnih pet, Šerifa Endiajea četiri miliona evra. Od Koreanca se i ne očekuje da često ulazi u šanse, već da ih stvara i da dominira u manevru, pa mu se ne zamera što je samo jednom zatresao mrežu protivnika u Srbiji. Zato se od Senegalca Šerifa očekivao pravi rafal, a ne samo tri hica, mada je dva vezao u zadnja dva kola i utisak je da ga je trener Vladan Milojević izvukao iz jesenje krize.

Pre Hvanga i Šerifa prošlog leta stigli su Nigerijac Olanjinka i Kraso (Obala Slonovače), a ovaj tandem je postigao po sedam golova u srpskom šampionatu. Kraso je imao odličan start, zatim je pao u nemilost kod Baraka Bahara, tako da se sada i od šampiona Afrike očekuje da ponovo "prodiše" kod Milojevića.

U konačnom zbiru istakli su se i "starosedeoci" Buakari sa šest kao i Kanga sa pet pogodaka. Brzonogi Bukari bio je prvi strelac crveno-belih u Ligi šampiona, po jedan su dali Šerif, Hvang, Stamenić i Kataji. Međutim, tih šest "komada" nije bilo dovoljno da se izbegne poslednje mesto u grupi i eliminacija iz Evrope.

Zna se dobro da se u Zvezdi uvek traži i gleda da njena deca imaju bitne uloge u timu. Mladi napadač Jovan Mijatović brzo je kao školarac iskočio u prvi plan i uspeo da se nametne kao najbolji golgeter ekipe sa osam pogodaku u prvenstvu, ali je zimus prodat za osam miliona evra, tako da više neće biti ni njegovih golova. Sigurno je i da bi konto domaćih igrača u Zvezdi bio mnogo deblji da veliki majstor Aleksandar Katai nije kuburio sa povredama, pa je stigao samo do tri recke.

Milojević: Sada je mnogo lakše

U PRVOM mandatu trener Crvene zvezde Vladan Milojević imao je problem da objasni strancima zbog čega u prvenstvu ne može da računa na njih.

- Tada je bilo pravilo da samo četvorica mogu da igraju u domaćoj ligi i ponekad su me samo bledo gledali kada bi ih zbog toga izostavljao iz ekipe. Sa aktuelnim propisima mnogo je lakše sastavljati ekipu i zato je normalno što pojačanja iz onostranstva imaju sve veći uticaj u srpskom fudbalu - smatra Milojević.

Kanga pet od pet sa penala

U KORIST Crvene zvezde ove sezone je u Superligi dosuđeno deset penala i svi su iskorišćeni. U odsustvu Kataija, prvi izvođač Kanga je pet puta bio precizan sa bele tačke, Kraso je tri puta varao golmane "sa kreča", a po jednom Katai i Bukari.

Bonus video: Navijači Olimpijakosa i Zvezde zajedno skandirali "Kosovo je Srbija"

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

29. 04. 2024. u 21:07

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave