RAMOS NEPRIKOSNOVEN, BANE I KOLAR GOLGETERSKI KREM: Ko su najbolji strelci među defanzivcima u 21. veku?

Đ. S.

09. 02. 2024. u 21:45

U OPISU posla stajalo im je čuvanje sopstvenog gola, ne napadi na protivnički. Ali, kada bi se ukazala prilika da matiraju rivala, nisu je propuštali. Velika imena poput Španca Serhija Ramosa, naših Branislava Ivanovića, Aleksandra Kolarova i Holanđanina Virdžila Van Dajka popunjavaju listu najefikasnijih defanzivaca u 21. veku koju je objavila Međunarodna fudbalska federacija za istoriju i statistiku (IFFHS).

РАМОС НЕПРИКОСНОВЕН, БАНЕ И КОЛАР ГОЛГЕТЕРСКИ КРЕМ: Ко су најбољи стрелци међу дефанзивцима у 21. веку?

FOTO: Tanjug/AP

Najbolji golgeter među odbrambenim igračima, 37-godišnji Serhio Ramos, trenutno je na "koti" 137 i za 22 pogotka je bolji od prvog pratioca, pet godina mlađeg Engleza iz Rendžersa, Džejmsa Tavernijea (105). Španac je od početka karijere važio za pretnju iz vazduha, da bi krajem druge dekade 21. veka postao i specijalista za penale, a njegove golove u finalima Lige šampiona 2014. i 2015. naročito su zapamtili navijači Atletiko Madrida, kojima je dve godine za redom lomio srca u dresu Reala. Nastupajući za "kraljevski klub", postigao je većinu golova (101), dok je u Sevilji i PSŽ bio manje efikasan. Za Španiju, Ramos je bio 23 puta strelac, ali nijednom na evropskim i svetskim prvenstvima.

Od poznatijih imena uz Ramosa i Tavernijea, u top deset je i naš legendarni as Branislav Ivanović, koji je sa 74 postignuta pogotka, na sedmoj poziciji. I Bane je poput Ramosa znao da zablista kada je to najpotrebnije. Čelsiju je 2013. u finalu Lige Evrope direktno doneo trofej nakon sjajne reakcije glavom u sudijskoj nadoknadi, a navijači "plavaca" sigurno neće zaboraviti i gol za prolaz dalje protiv Napolija u osmini finala Lige šampiona. Odmah iza Ivanovića, tu je i njegov nekadašnji saigrač Džon Teri (73), a Bane je poput većine sa ove liste, najveća pretnja bio skoku, za razliku od Kolarova, koji je sa 67 postignutih golova, deli 11. poziciju sa Džonom Arne Riseom.

Važio je u igračkim danima Kolarov za naslednika Siniše Mihajlovića, što zbog pozicije na kojoj je igrao, što zbog razornog šuta sa distance koji je demonstrirao kada god je stigao. Projektili iz slobodnih udaraca, postali su zaštitni znak nekadašnjeg levog beka i štopera srpske reprezentacije u čijem je dresu, 11 puta pogađao protivnički mrežu. Onaj protiv Kostarike na Mundijalu u Rusiji, sigurno će se najviše pamtiti. Od klubova, najbolje mu je išlo u Mančester sitiju (21) i Romi (19).

Stavili tačku u Moskvi i Ferari

IVANOVIĆ, koji se oprostio od fudbala u dresu VBA pre tri godine, poslednji gol je postigao je u dresu Zenita 20. juna 2020, na gostovanju CSKA u Moskvi (4:0). Kolarov je pretprošle sezone okačio kopačke o klin kao član Intera, a u strelce se nije upisivao posle meča u Ferari, Spal - Roma (1:6), 22. jula 2020, kada je doprineo ubedljivom trijumfu "vučice".

U top 20, poziciju bi do kraja karijere mogao da popravi Virdžil van Dajk koji je trenutno sa 55. golova prvi iznad crte, a istu brojku na ličnom kontu ima i David Alaba. Njih dvojica su jedini aktivni fudbaleri koji bi mogli da se popnu za koji stepenik više, dok su asovi poput Pepea (50) i Domagoja Vide (52) blizu kraja karijere i završiće ih kao jedni od 30 najubojitijih defanzivaca 21. veka.

Top 20

1. Serhio Ramos (Španija) 137

2. Džejms Tavernije (Škotska) 105*

3. Markus Jurgenson (Estonija) 85*

4. Kolin Kouts (S. Irska) 81*

4. Darijo Srna (Hrvatska) 81

6. Espen Rud (Norveška) 76*

7. Roland Juhaž (Mađarska) 74

7. Branislav Ivanović (Srbija) 74

9. Džon Teri (Engleska) 73

10. Džordž Horan (Engleska) 68*

11. Džon Arne Rise (Norveška) 67

11. Aleksandar Kolarov (Srbija) 67

13 Johan Larso (Švedska) 65*

14. Daniel Van Bujten (Belgija) 64

14. Gert Klams (Estonija)64

16. Sergej Ignaševič (Rusija) 63

17. Đerar Pike (Španija) 61

18. Jan Vertongen (Belgija) 57*

19. Virdžil Van Dajk (Holandija) 56*

20. David Alaba (Austrija) 55*

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)