PSŽ UVEĆAO VREDNOST 6.000 ODSTO! Evo šta će doneti novi manjinski vlasnik u pariskom klubu

Sveži kapital omogućiće ionako bogatom Pari Sen Žermenu nove akvizicije i dalji razvoj kluba. Katarski vlasnici tima iz francuske prestonice prodali su ovih dana deo deonica američkoj investicionoj firmi "Arktos Partners". Kompanija iz Dalasa ušla je u partnerstvo sa 12,5 odsto, što je "svecima" donelo 531 milion evra i popelo ih na vrednosnoj skali na vrtoglavih 4,25 milijardi!

ПСЖ УВЕЋАО ВРЕДНОСТ 6.000 ОДСТО! Ево шта ће донети нови мањински власник у париском клубу

Foto: Goran Čvorović

Novi akcionari će biti manjinski, bez kontrole u radu kluba i neće uticati na sportske odluke. U saopštenju vlasnika PSŽ se ističe da će katarski investiconi fond u sportu nastaviti sam da upravlja.

Od novog partnerstva se očekuje dalji procvat kluba, a to se naročito odnosi na širenje zaštitne marke u svetu.

- Zadovoljstvo nam je da poželimo dobrodošlicu "Arktos partnerima" u porodicu Pari Sen Žermen, kao partneru i strateškom investitoru. Kao klub i institucija, ulazimo u sledeću uzbudljivu fazu rasta i razvoja PSŽ-a – najavio je predsednik kluba Naser al Helaifi povodom sklapanja ovog dogovora.

Američka firma je osnovana pre četiri godine i već poseduje akcije u najvećim ligama, u bejzbolu (MLB), košarci (NBA), fudbalu (MLS) i hokeju (NHL), u više fudbalskih klubova u Evropi, kao i u "Formuli 1".

Prosto je neverovatno koliko je porasla vrednost PSŽ od kada su ga 2011. godine preuzeli katarski vlasnici. Klub je trada vredeo iz ove perspektive mizernih 70 miliona evra. Od tada je uvećao kapital 6.000 odsto!

I, tu nije kraj. Pre godinu dana Naser al Helaifi je najavio da će klub prodati do 15 odsto svojih akcija, podseća "L'ekip". Za sada je realizovano 12,5, a vrednost i dalje raste.

A STADION?

Čudno je da sa takvim "plusom" PSŽ nije vlasnik sopstvenog stadiona, ali analitičari ističu da je nađena računica u iznajmljivanju "Parka prinčeva" na duge staze od grada Pariza, mada je bilo priče i o tome da bi mogao da izgradi sopstvenu arenu. Pominjale su se razne ideje, da se podigne novi stadion nedaleko, kod hipodroma "Sen Klu", da se kupi "Stadion Francuske" u Sen Deniju s ponudom koja mora da se uputi već do 3. januara sledeće godine ili da se u dogovoru s gradom Parizom renovira "Park Prinčeva" s povećanim kapacitetom, sa 48.000 na 60.000 mesta.

Foto: Goran Čvorović

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)