MARADONA GA JE OPISAO U DVE REČENICE: Nekadašnji trener Partizana među najboljim veznim fudbalerima svih vremena

Z. Ćorović

14. 07. 2023. u 22:49

NAJBOLjI primer neustrašivog fudbalskog pancera - britak, snažan, tehnički i taktički perfektan, a šut razoran. Lotar Mateus je po svim ovim parametrima i kvalitetima verovatno i najbolji zadnji vezni svih vremena.

МАРАДОНА ГА ЈЕ ОПИСАО У ДВЕ РЕЧЕНИЦЕ: Некадашњи тренер Партизана међу најбољим везним фудбалерима свих времена

Foto: Instagram

Dijego Maradona, najveći od najvećih, u dve rečenice je opisao Mateusa: "On je najbolji rival kojeg sam ikada imao. Pretpostavljam da je to dovoljno da ga definiše".

Vodili su antiologijske bitke u dva uzastopna mundijalska finala. U Meksiku 1986. slavio je magični Argentinac (3:2), četiri godine kasnije, predvođeni žustrim Mateusom, Nemci su se revanširali Maradoninoj četi (1:0), golom iz penala. Zlobnici su posle prebacivali Lotaru da se uplašio i da zbog toga nije šutirao taj jedanaesterac, ali je on mirno odgovorio da se nije osećao najbolje i da je zbog toga prepustio Bremeu da bude izvođač. I u ovom, racionalnom povlačenju pokazao je veličinu, jer je sigurno da nije bio kukavica, ako su merilo teren i sve ono što se dešava na njemu.

Ta 1990. bila je apsolutno njegova, sem što je dobio "Zlatnu loptu", bio je prvi fudbaler koji je izabran za najboljeg sportistu godine sveta. Sećamo ga se odlično, kako je bukvalno pregazio onu snažnu, Osimovu Jugoslaviju u prvom mundijalskom kolu (4:1), što je bila najava da će udariti najsnažniji pečat na svetskom prvenstvu u Italiji.

Odužio nam se za tu muku, dvadesetak godina kasnije, kada je kao trener na volšeban način uveo Partizan u Ligu šampiona, što je bio prvi podvig te vrste u Srbiji. Bilo je uživanje slušati kako je strasno, na pripremama na Tari pomerao flašice na stolu, pokušvajući novinarima da objasni zašto je Zvonimiru Vukiću dao ofanzivniju ulogu, a najvećeg ljubimca navijača Sašu Ilića vratio iza njega. Nije se to svidelo Saletu, ali je kasnije u najvažnijim mečevima sa Đurgardenom i Njukaslom verovatno odigrao svoje najbolje partije u crno-belom dresu. Pogotovo u legendarnopm revanšu na "Sent Džejms Parku", kada je mađioničarskom fintom izbacio Ivu+icu Ilieva da postigne gol koji je odveo meč u produžetke i nezaboravne penale.

Međutim, posle Partizana Mateus više nije imao značajnijih uspeha u trenerskoj karijeri. Kao selektor vodio je Mađare i Bugare, kratko je bio u Brazilu (Atletiko Paranense), vodio je Salcburg i Makabi Netanju. U poslednje vreme se najviše ističe kao komentator, a jedan je od četvorice počasnih predsednika FS Nemačke.

Lotar Herbert Mateus rođen 21. marta 1961. u bavarskom gradiću Erlangenu. Roditelji su mu radili u fabrici sportske opreme "Puma", otac je bio domar. Posle završene srednje škole, Lotar je šegrtova kao dekorater enterijera, ali se mnogo više posvetio fudbalu. Počeo je u lokalnom klubu Hercogenrauhu odakle je 1979. godine stigao do omladinske reprezentacije Zapadne Nemačke, potom i do dresa Borusije Menhengladbah, koji je u tom periodu bio jedan od najjačih klubova Bundeslige. Prvi profesionalni Mateus je potpisao sa 18, dobio je mesečnu platu od 2.500 maraka i golfa "jedinicu".

Godinu dana kasnije selektor Jup Derval pozvao ga je da bude deo ekipe, pa je više upijao znanje nego što je igrao na Evropskom prvenstvu, koje je Nemačka osvojila. Napredovao je krupnim koracima u karijeri, pa je 1984. njegov prelazak u Bajern bio rekordan za to vreme - sa bonusima i sponzorskim dodacima zarađivao je 800.000 maraka.

U prvom mandatu sa Bavarcima je osvoji dve titule, pa je 1988. sa saigračem iz reprezentacije Andreasom Bremeom pojačao Inter iz Milana i vratio mu titulu prvaka Italije posle devet godina. Mateus je u Seriji A proveo četiri sezone da bi se vratio u Minhen i još osam godina igrao za Bajern. Za to vreme osvojio je nove četiri titule u Bundesligi, dva Kupa Nemačke i Kup UEFA.

Iako je sa reprezentacijom osvojio sve, nikada nije podigao pehar Lige šampiona, jer je sa Bajernom dva puta poražen u finalu.

Ženio se pet puta

LOTAR Mateus poznat je i kao veliki zavodnik. Uvek je vodio buran ljubavni život, što potvrđuje podatak da se pet puta ženio i razvodio. Njegova treća supruga je bila i poznata srpska lepotica Marijana Kostić, sa kojom je sklopio brak 2003, a kada su se razišli ona je zadržala njegovo prezime.

Lična karta

ROĐEN: 21. mart 1961.

MESTO: Erlangen

VISINA: 174 cm

KARIJERA: Borusija M. (1979-1984), Bajern (1984-1988, 1992-2000), Inter (1988-1992), Metrostars (2000).

REPREZENTACIJA: 1980-2000 (150 utakmica, 23 golova).

Poredak 1990.

1. Lotar Matezs (Nem.) 137

2. Salvatore Skilači (Ita.) 84

3. Andreas Breme (Nem.) 68

BONUS VIDEO: Statua za Mesija u Mar del Plati

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!