ŠOK-MEČ PIKSIJEVIH "ORLOVA": Srbija čudesno dobila Jordan uz skandal na kraju meča u Beču (VIDEO)

Novosti online

16. 06. 2023. u 22:31 >> 22:33

FUDBALSKA reprezentacija Srbije savladala Jordan u izuzetno uzbudljivoj prijateljskoj utakmici u Beču, ali taj epilog duela sa 84. na FIFA rang listi nije toliko važan, koliko dve činjenice - da je konačan rezultat, 3:2, fantastičan imajući u vidu kakve je sve šanse imao autsajder, te da je ovo bila generalna proba pred daleko važniji nastup. A "orlovi" selektora Dragana Stojkovića Piksija u utorak od 20.45 u Razgradu protiv Bugarske igraju meč u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Nisu baš napravili idealan uvod u taj duel, ali dobrih stvari je bilo u Beču, naročito u vidu dva gola Dejana Joveljića za preokret u samoj završnici.

ШОК-МЕЧ ПИКСИЈЕВИХ ОРЛОВА: Србија чудесно добила Јордан уз скандал на крају меча у Бечу (ВИДЕО)

FOTO: EPA

Startna postava Rajković - Eraković, Mašović, Babić - Lazović, Grujić, Račić, Kostić - Samardžić, Jovanović, Đuričić već u sedmom minutu je povela, i to posle dve uvodne, velike prilike za suparnike.

Kada su te opasnosti prošle, a to što rival nije prvi poveo "orlovi" najviše imaju da zahvale golmanu Predragu Rajkoviću koji je odbranio zicer, zatresla se mreža na drugoj strani terena. Korner je izveo Filip Kostić, Uroš Račić glavom prosledio loptu ka daljoj, levoj stativi, a tamo je defanzivac Strahinja Eraković preciznim udarcem doneo rezultatsku prednost Srbiji.

Utakmica je tada postala dodatno zanimljiva, jer su Jordanci zaigrali kao da se radi o takmičarskom duelu, a pritom i čvrstom igrom u odbrani, i lukavom na sredini terena, a izetno konkretnom u napadu, bili bolji suparnik.

Jeste Srbija imala veći posed lopte, razigranog golmana, a i kvalitetnije individualce, ali to što je neko favorit "na papiru" - odavno nije samo po sebi dovoljno za uspehe u sportu. Ipak, činjnica da su Jordanci ostavljali bolji utisak delovalo je kao vrlo korisna lekcija pred megdan u Razgradu, kako za same igrače naše nacionalne selekcije, tako i za Piksija i njegov stručni štab koji je mogao da bude zadovoljan vođstvom.

Detalj sa utakmice Srbija - Jordan / FOTO: EPA

No, stvari su krenule nizbrdo u drugom poluvremenu i to mnogo gore nego što je iko mogao da pretpostavi.

Najpre je u 53. minutu Al Mardi pobegao Strahinji Erakoviću i iskoristio idealan centaršut kapitena Hadadija za 1:1...

... da bi 1:2 doneo 14 minuta kasnije najbolji igrač Jordana, Sulejman Al Tamari, novi član Monpelja, kada je sa oko 11 metara postigao pogodak posle "povratne" lopte sa levog krila. Osam naših fudbalera je bilo u šesnaestercu, ali - uzalud.

Ulazak rezervi, Mladenovića, Tadića te potonjeg junaka, Dejana Joveljića, a zatim Milinkovića Savića, Ilića i Živkovića u mnogome je doprineo promeni slike na terenu u završnici.

Uz veliki skandal, kada su srpski navijači utrčavanjem na teren prekinuli meč na pet, šest minuta (sudija je ekipe poslao u svlačionicu), "orlovi" su upravo na krilima gromoglasne podrške sunarodnika sa tribina stadiona "Viola park" u Beču i pobedili.

Najpre je Joveljić u 83. minutu krunisao izvrsnu akciju koju je započeo Tadić, a "SMS" glavom asistirao posle kapitenovog slobodnjaka...

... da bi u nadoknadi vremena mladi napadač iskoristio idealan centaršut Mladenovića s levog krila da "u letu", glavom, postavi konačan rezultat.

KRAJ! Srbija - Jordan 3:2

90' - Igraće se pet minuta sudijske nadoknade vremena

90' - Goool! Dejan Joveljić, 3:2! Mladenović je idealno centrirao s levog krila, a mladi napadač Los Anđeles Galaksija "poleteo" i glavom, sa peterca, u padu poslao loptu u mrežu, Srbija vodi!

90' - Vratile su se ekipe na teren i Jordan kreće s centra.

89' - Igraće se!

87' - Imajući u vidu da se spiker obraća navijačima, deluje da će se utakmica nastaviti. Samo, kad... i da li uz neki uslov, da se isprazni tribina s koje su navijači utrčali na teren, videćemo uskoro.

85' - Izgleda da je zbog utrčavanja nekih srpskih navijača na teren posle izjednačenja - sudija bio taj koji je ekipama rekao da napuste teren?! Spiker na srpskom jeziku moli navijače da više ne utrčavaju na teren. Samo, na tom igralištu nema nikoga trenutno... Obe reprezentacije su otišle ka svlačionici.

84' - Skandal! Rival se povlači s terena! I naša reprezentacija... Šta li u pitanju? Da li neko dešavanje na tribinama?! Neverovatno... 

83' - Goool! Dejan Joveljić, 2:2, Srbija je izjednačila! Tadić je izveo slobodan udarac s desne strane, kod dalje stative Sergej Milinković Savić vratio loptu glavom udesno, a kod one druge stative Joveljić bio na pravom mestu u pravo vreme i poravnao rezutat!

80' - Au, kakav zicer za Srbiju! Dejan Joveljić u kolosalnoj šansi posle dodavanja Sergeja Milinkovića Savića, no udarac je bio neprecizan, iako upućen sa 12, 13 metara!

78' - Pokušavaju "orlovi" preko bokova, čas je lopta desno kod Živkovića, čas levo kod Mladenovića, a onda je Milinković Savić pripretio, da bi Filip Mladenović pao kod gol-aut linije. Penala nema, ali ima kornera za Srbiju.

76' - Ovako je Jordan poveo:

74' - Andrija Živković ulazi u igru umesto Darka Lazovića.

73' - Malo sreće za Srbiju u ovim trenucima. Jordan treći put u ofsajdu, i to u opasnoj kontri 3 na 3...

71' - Kao da malo pojačava pritisak reprezentacija Srbije, kojoj podrška ne manjka s tribina u Beču, ali još uvek nedostaje nekoliko dobrih akcija u nizu...

67' - Gol za Jordan! Sulejman Al Tamari, novi fudbaler Monpelja, sa oko 11 metara postiže pogodak posle "povratne" lopte sa levog krila. Osam naših fudbalera je bilo u šesnaestercu, ali - uzalud.

64' - Dok se ukazuje pomoć jednom jordanom fudbaleru, srpski navijači, njih nekoliko hiljada, skandiraju "'Ajmo, 'ajde, svi u napad!".

63' - Dve nove izmene u taboru "orlova". Izlazi Račić, menja ga Sergej Milinković Savić, a u igru ulazi i Ivan Iilć, to umesto Đuričića.

61' - Odličan napad Srbije, posle duže vremena! Tadić je proigrao Joveljića, ovaj glavom spustio loptu levo od sebe, Mladenoviću, koji je posle "lažnjaka" šutirao, nateravši golmana Jordana na intervenciju!

58' - Brojni srpski navijači na stadionu u Beču dovikuju se povicima "Srbija, Srbija!"

57' - Umalo 1:2! Al Najmat se nadmudrivao sa Mašovićem, okrenuo se i šutirao iskosa s leve strane - snažno i, za oko metar, iznad prečke gola Srbije.

55' - Ovako su Jordanci izjednačili:

53' - Gol! Mardi daje glavom gol za Jordan, nerešeno je - što  i ne čudi, ostao je potpuno sam, pobegavši Strahinji Erakoviću, a onda je bek-kapiten Hadadi izvrsno to uočio i centrirao baš kako treba i gde treba.

51' - Pokušali su Račić i rezervista Mladenović da nadmudre suparnike, sa leve strane je centrirano ka daljoj stativi, gde je utrčavao Lazović, no lopta nije bila poslata dovoljno jako. Ipak, vrlo brzo greše Jordanci. Kao da su se malo umorili od onog izvrsnog presinga...

49' - Solidno izveden korner Tadića s leve strane, intervenisala je odbrana Jordana, a nedugo zatim su "orlovi" uzeli lptu na sredini terena.

48' - Nadmudrili su Jordanci po svom desnom krilu rivale iz Srbije, a iako im centaršut nije bio dovoljno dobar, i iako potom nije dosuđen prekršaj nad Račićem, udarac s distance bio je prilično neprecizan. No, odmah potom, Jordan je brzo došao do lopte, a za "orlove" vrlo nezgodni Al Tamari je poslao loptu iz prilično daljine pravo u dobro postavljenog golmana Rajkovića. Nastavljaju Jordanci sa vrlo dobrim izdanjem...

47' - Samo što je Tadić dobio loptu, dobio je i nezgodan udarac po skočnom zglobu.

46' - Počelo je drugo poluvreme, Jordan ima loptu.

Definitivno tri izmene u Srbiji. Tadić menja Samardžića, Joveljić Jovanovića, a Mladenović Kostića.

U igru će Dušan Tadić, koji će svakako preuzeti kapitensku traku od Filipa Kostića. Ući će i Filip Mladenović, te Dejan Joveljić.

KRAJ POLUVREMENA, Srbija vodi golom Erakovića u 7. minutu, ali u vrlo, vrlo dinamičnom susretu čak četiri šanse imao je i Jordan, od kojih dva zicera (jedan je odbranio golman Rajković, drugi izblokirao Lazović). Prilčno interesantna prijateljska utakmica, interesantnija od mnogih takmičarskih. 

45' - Samardžić je dobro centrirao, intervnisao je golman Jordana, a nedugo zatim je označen kraj prvog dela meča.

45' - U jedinom minutu sudijske nadoknade vremena, Srbija je izborila i šesti korner. Sada s desne strane, odakle je i izveden onaj u 7. minutu kada je postignut gol.

45' - Kostić je centirao, intervenisala je odbrana Jordana. Dobio je kapiten Srbije na ovmo meču još jednu priliku da centira, no loptu je poslao van terena.

45' - Bune se Jordanci što je dosuđen korner za Srbiju, ubeđeni da je Jovanović izbacio loptu van igre.

44' - Mašović, zbog oštrog starta s leđa, dobija žuti karton.

42'- Dobra ideja Račića, ali nije najbolje poslao loptu Đuričiću, pa su u posed došli suparnici. 

39'  - Au, još jedan zicer za Jordan! Lazović je u poslednji čas došao između golmana Srbije i napadača rivala i uspeo da izblokira udarac. Već druga izuzetna prilika za Jordance na ovom meču, a imali su i nekoliko manje opasnih.

38' - Nakon opasnog napada Jordana, Srbija je krenula u svoju akciju a iako je Đuričić oboren sa leđa, Al Ravabdeh nije dobio žuti karton. Nedugo zatim se Kostić odlično probio po levoj strani, centrirao i izborio korner.

35' - Utakmica je nastavljena.

33' - Kraći prekid meča jer se povredio, srećom lakše, jedan jordanski reprezentativac.

29' - Kontra "orlova", Lazar Samardžić je proigrao levo napadača Makabija iz Tel Aviva, Đorđa Jovanovića, ovaj pokušao da felširanim udarcem pogodi dalji gornji ugao gola rivala, ali nije bio precizan.

27' - Igra se izuzetno dinamično. Kao da je takmičarski meč u pitanju. Čas prete Jordanci preko Al Tamarija koji je uspeo da dvojicu naših igrača nadmudri pre nego što je njegov niski centaršut presečen, a čas prete "orlovi", koji su naročito opasni posle prekida. Ipak, zasad je jedini gol onaj koji je Strahinja Eraković postigao u 7. minutu.

24' - Dobar pokušaj Darka Lazovića, tražio je Đorđa Jovanovića u srcu kaznenog prostora rivala, no ta akcija nije urodila plodom, pa je lopta pripala Jordanu. Ali, brz pokušaj da se proigra Al Tamari nije uspeo, jer je lopta pobegla novom članu Monpeljea. Prilično agilnom, mora se priznati.

21' - Novi šut ka golu Srbije, nova dobra odbrana Rajkovića. Al Naimat je dobro pokušao sa ivice kaznenog prostora.

20' - Posle prve polovine utakmice, oba tima imaju po jedan šut u okvir gola (Jordanci i jedan više, ukupno dva, van mete), a Srbija ima veći posed lopte, 57% vremena je ona kod "orlova".

17' - I posle tzv. "skraćenog kornera" došlo je do boksovanja lopte od strane golmana "orlova", da bi potom Sadeh oprobao udarac sa preko 20 metara i, na sreću po Srbiju, nije bio precizan. Izuzetno uzbudljiv, sadržajan početak meča.

16' - Živi zid je zaustavio loptu koja je išla ka srpskom golu, ali nedugo zatim, na levom krilu jordanskog napada, Eraković je faulirao suparnika. Opet je izvođač bio Mardi, sada nije šutirao nego oštro centrirao, a Rajković je "boksovao" loptu koja je nedugo potom otišla u korner.

15' - Novi žuti karton. Ovoga puta za srpskog reprezentativca, Uroša Račića, koji je s leđa zakačio po nozi napadača rivala. Jordan će iz slobodnog udarca sa oko 23 metra, pokušati da savlada golmana Rajkovića.

13' - Srpski navijači se međusobno dovikuju povicima "Kosovo - Srbija!".

12' - Posle prvog kornera, koji je izveo Filip Kostić, Srbija je povela. Drugi je, takođe s desnog krila, sada izveo Lazar Samardžić, a nakon kratkotrajne intervencije Jordanaca Kostić je šutirao s distance, iz "prve", ali nimalo precizno. Lopta je završila u autu.

11' - Evo kako je Eraković doneo Srbiji prednost u Beču:

9' - Pokušavaju "orlovi" da odmah udvostruče prednost, Lazović se dobro probijao po desnom krilu, ali je sebi poslao predaleko loptu, pa je defanzivac Jordana Abuhašiš kod gol-aut linije intervenisao pre nego što je naš reprezentativac mogao da centrira.

7' - Gol! Strahinja Eraković posle kornera, ostao je sam kod dalje, leve stative, loptu mu je glavom "prebacio" Račić i defanzivac Srbije donosi prednost "orlovima"!

6' - Au! Zicer za Jordan! Samo što je Kostić probao da se probije po levom krilu, Jordanci su izveli izuzetno brzu akciju, Al-Tamari je ostao sam pred golmanom Rajkovićem koji mu je odbranio zicer!

4' - Sadeh je šutirao sa distance, i to prilično dobro. Sa oko 25 metara je uputio loptu, nisko, gađajući u levu stranu, a za nekoliko centimetara je promašio metu. Jordan je prvi pripretio na ovom susretu.

2' - Ogromnu podršku imaju "orlovi". Maltene igraju na "domaćem terenu" u Beču.

1' - Nasib je već u 38. sekundu dobio žuti karton zbog grubog prekršaja nad Đuričićem. Samo što je počela utakmica, a već javna opomena.

1' - Počeo je meč!

20.28 - SCENA ZA SVA VREMENA: Rumunski navijači došli u Beograd da sa Srbima zajedno poruče svetu - Kosovo je Srbija! (FOTO)

20.18 - Ispred hotela, pred polazak "orlova" na utakmicu:

20.00 - Još malo...

19.40 - Evo i sastava!

Srbija: Rajković - Eraković, Mašović, Babić - Lazović, Grujić, Račić, Kostić - Samardžić, Jovanović, Đuričić

 

Jordan: Abuilala - Nasib, Al Arab, Abuhašiš - Hadad, Sadeh, Al Ravabdeh, Marde - Al-Tamari, Olvan, Al Naimat

Uoči meča

Generalna proba je došla na red. Na stadionu Austrije u Beču "orlovi" imaju prilično nepoznatog sparing partnera, a selekcija Jordana će donekle da "glumi" Bugarsku i bude deo glavne pripreme "orlova" pred meč 3. kola kvalifikacija za Prvenstvo Evrope koji Srbija igra 20. juna u Razgradu protiv Bugara.

Javnost možda ne zna ko su i za šta su sve u fudbalu sposobni ovi Jordanci, ali zato su se selektor Dragan Stojković Piksi i njegov stručni štab pobrinuli da skupe dovoljno podataka o ekipi koju vodi 62-godišnji Adnan Hamad. Ona je, inače, 84. na FIFA rang-listi i želi da uči od boljih od sebe i tako napreduje.

- Prijateljski meč sa Jordanom je za nas samo jedna provera pred ono što je mnogo značajnije, a to je duel sa Bugarskom 20. juna. Radujem se što će u Beč na ovaj meč da dođe nekoliko hiljada naših navijača, a mi ćemo da se potrudimo da im se odužimo dobrom igrom - najavljuje selektor Stojković duel sa malo poznatim rivalom večeras u prestonici Austrije.

Ima Piksi mnogo veće brige od toga kako će da izgleda duel sa Jordanom. Njega mnogo više brine kako će da sastavi tim za Bugare, jer i njima i nama je meč 3. kola kvalifikacija izuzetno važan. Bugarima, koji imaju dva poraza do sada, da se uhvate za slamku spasa u grupi, a "orlovima" da u slučaju treće pobede odlete na visine nedostižne za ostale rivale, Crnu Goru, Litvaniju i Mađarsku.

- Protiv Jordana ćemo na terenu videti kombinovani tim Srbije. Neke igrače želimo dodatno da odmorimo, neki će dobiti dobru priliku da dokažu zašto su već nekoliko dana sa nama. Dobro je što imamo dovoljno vremena da se spremimo i uigramo za duel u Bugarskoj. Prijateljski meč sa Jordanom je dodatna prilika za sve to. Ispred mene i mog stručnog štaba je sada vrlo precizna analiza igre Bugarske - zaključuje Stojković.

Šansa za debitante

U NEDOSTATKU povređenih Aleksandra Mitrovića, Dušana Vlahovića i Luke Jovića, šansu će protiv Jordana, ali i Bugarske dobiti Dejan Joveljić i Đorđe Jovanović, najverovatnije i debitant iz Vojvodine Nikola Čumić. U svakom slučaju, navijači Srbije će videti potpuno novi, prinudno sastavljen napad "orlova".

BONUS VIDEO: MILIONI NA ULICAMA: Pogledajte slavlje Argentinaca u Buenos Ajresu na dočeku svetskih šampiona

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana