SKANDAL U RUSKOM FUDBALU: Ovim Rusima niko nije javio šta je Putin juče uradio...

Novosti online

25. 02. 2023. u 20:21

DAN nakon što je Vladimir Putin, predsednik Rusije, rešio da predsedničkim dekretom dodeli rusko državljanstvo dvojici brazilskih fudbalera Zenita iz Sankt Peterburga, treći je doživeo izuzetno ružan rasistički napad.

СКАНДАЛ У РУСКОМ ФУДБАЛУ: Овим Русима нико није јавио шта је Путин јуче урадио...

FOTO: FK Crvena zvezda

Podsetimo, odlukom Putina, rusko državljanstvo dobili su Brazilci koji igraju za FK Zenit, Malkom i Klaudinjo.

A samo dan kasnije, njihov klupski kolega, koji je takođe tamnije puti, Malkom, doživeo je da prilikom izlaska iz igre na meču Volga - Zenit bude gađan bananom od strane domaće publike.

Kako je javila ruska agencija "RIA Novosti", Premijer liga Rusije je odmah osudila ovaj rasistički ispad na utakmici Kupa i zatražila najstrožu kaznu i za počinioce, ali i one koji su ovaj inicident omogućili, što znači da oštra sankcija sigurno čeka i fudbalski klub Volga.

Zašto je Putin dao rusko državljanstvo Brazilcima?

Za razliku od nekih stranih sportista koji su rešili da napuste ruske klubove, koji već godinu dana, od izbijanja rata u Ukrajini, ne mogu da se takmiče na međunarodnoj sceni, Malkom i Klaudinjo su ostali verni Zenitu i u više navrata izjavljivali da nemaju nameru da napuštaju Rusiju.

Podsetimo, uobičajena procedura za dobijanje ruskog državljanstva je da, pre svega, ta osoba pet godina živi i radi u Ruskoj Federaciji (uz još neke uslove), ali postoje izuzeci - recimo, kada se prepozna velika važnost neke ličnosti za Rusiju, ili zbog njene pomoći Rusiji, a može se, prosto, predsedničkim dekretom, bez iznošenja detalja, nekome dodeliti pomenuto državljanstvo.

Upravo to se dogodilo danas veznim fudbalerima Zenita - Malkomu, koji je od 2019. u klubu iz Sankt Peterburga, u koji je došao iz Barselone, te godinu dana starijem, 26-godišnjaku Klaudinju, koji je iz Bragantina stigao u Zenit 2021.

FIFA i UEFA, podsetimo, ne nameravaju da ukinu suspenziju ruskih klubova i reprezentacija dok, kako ističu, "ne prestane ruska agresija na Ukrajinu", a vernost pomenutih Brazilaca aktuelnom, i to četvrostrukom uzastopnom šampionu Rusije, nagrađana je odlukom Vladimira Putina da im se dodeli državljanstvo.

Vendel, koji je godinu dana duže od Klaudinja u Zenitu, od 2020, ostao je zasad samo sa brazilskim državljanstvom, ali mu je ono trenutno u drugom planu usled ovog rasističkog skandala na gostovanju Volgi.

Bonus video: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!