"SAMO NE SRBIJA! SVI SE PLAŠE "ORLOVA": "Novosti" otkrivaju šta se dešavalo iza kulisa žreba kvalifikacija za Evropsko prvenstvo

Novosti online

20. 10. 2022. u 09:00

ODLUKA UEFA da domaćinstvo Evropskog prvenstva 2024. godine dodeli Nemačkoj obradovala je sve one ljubitelje fudbala koji su imali prilike uživo da se uvere u organizatorske sposobnosti, infrastrukturu i gostoprimstvo u zemlji četvorostrukih svetskih i trostrukih evropskih šampiona.

САМО НЕ СРБИЈА! СВИ СЕ ПЛАШЕ ОРЛОВА: Новости откривају шта се дешавало иза кулиса жреба квалификација за Европско првенство

FOTO: Tanjug/AP

Još jedna potvrda stigla je posle žreba u Frankfurtu, koji je održan 9. oktobra. Jednostavno, sa Nemcima nema greške. Budite uvereni da bi tamo već sutra mogla da se odigra prva utakmica, iako je do otvaranja šampionata i premijere na "Alijanc areni" u Minhenu ostalo više od 600 dana.

U vreme kada je Dragan Stojković bio predsednik FS SiCG, naša reprezentacija je u sklopu priprema za Mundijal 2006. igrala prijateljsku utakmicu protiv Nemačke. Minimalan poraz od 1:0 ostao je u senci fenomenalnog ambijenta na stadionu Verdera. A znate li šta je tu zanimljivo? Bremen ni tada, a ni sada nije na spisku gradova domaćina završnog turnira. Zamislite onda nivo spektakla na terenima u Minhenu, Berlinu, Dortmundu, Kelnu, Gelzenkirhenu, Hamburgu, Štutgartu, Diseldorfu, Lajpcigu i Frankfurtu.

- Vidimo se ovde za godinu i po dana - otelo se selektoru Srbije Stojkoviću neposredno pre izlaska iz hotela "Vestin", u kome je UEFA smestila sve članove delegacija 53 nacionalne selekcije koje su učestvovale u žrebu za Evropsko prvenstvo.

Foto: Privatna arhiva

 

Ko bi rekao da jedan najobičniji kolokvijalni pozdrav može da sadrži toliko "znakova pored puta". Pre svega poruku da ova generacija srpskih igrača na čelu sa Draganom Stojkovićem puca od samopouzdanja i zrači pobedničkim mentalitetom. Piksijeva Srbija nikome ne prepušta ulogu favorita i želi posle 24 godine pauze da bude deo krema evropskog fudbala.

MAMMA MIA, PA SINU SAM DAO IME DEJAN

DEJO i Piksi. Piksi i Dejo. Prosto je nemoguće da ime jednog virtuoza automatski ne implicira ime ovog drugog. Tandem snova. Fudbalski mađioničari koji su svojim čarolijama oplemenili slavne dane Crvene zvezde i reprezentacije Jugoslavije. Kompatibilni na terenu, nerazdvojni u svlačionici i karantinu, izgradili su odnos koji i posle igračkih karijera odiše iskrenim prijateljstvom i uzajamnim poštovanjem. Retko ćete sresti dva asa takve veličine, među kojima nema ni trunke zavisti, sujete i ljubomore. Veče uoči žreba, našli su se u jednom italijanskom restoranu i zamislite reakciju vlasnika lokala kome je Stojković rekao da mu u goste dolazi Dejan Savićević.

- Mamma mia, pa ja sam sinu dao ime Dejan - uzviknuo je oduševljeni Italijan i zamolio kuvara da pripremi specijalnu pastu za legendarnog Genija.

Voljom žreba u Frankfurtu, Piksi i Dejo će biti na protivničkim stranama u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Kao sredinom osamdesetih, kada su vodili žestoke duele u mečevima Crvene zvezde i Budućnosti.

- Sve je dobro dok je u odelu i dok sedi gore u loži. Ne bi valjalo da se spusti na klupu ili ne daj bože, da obuje kopačke i istrči na teren. Dejo je fenomenalan tip, sa njim u društvu nikada nije dosadno - rekao je Stojković i najavio fudbalske poslastice u Beogradu i Podgorici.

- Teško je poverovati, ali je činjenica neoboriva. Da, 24 godine. Neverovatno. Zato smo tu, da to promenimo - kaže Piksi, kapiten i lider generacije koja je 2000. godine u Belgiji i Holandiji poslednji put učestvovala na kontinentalnom šampionatu.

Srbija će do Nemačke morati preko Crne Gore, Mađarske, Bugarske i Litvanije. Kada je Karl-Hajnc Ridle izvukao iz ćupa kuglicu sa imenom naše zemlje i svrstao nas u grupu sa Mađarima, setili smo se čuvene reakcije Slobodana Santrača i žreba baraža za Svetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. godine, kada nije krio sreću. Više od dve decenije posle, Piksi je drugačije reagovao:

Foto: Privatna arhiva

 

- Prošlo je mnogo vremena od tih veličanstvenih pobeda od 7:1 u Budimpešti i 5:0 u Beogradu. Mađarska je danas neka druga ekipa koja postiže impresivne rezultate. Njihove partije protiv Nemačke, Engleske i Italije u Ligi nacija zaslužuju maksimalan respekt - naglašava Stojković.

Poštovanje je obostrano. Odmah po završetku žreba u Frankfurtu, selektor Mađarske Marko Rosi prišao je Draganu Stojkoviću i čestitao mu na sjajnim partijama Srbije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo i Ligi nacija:

ISKUPIĆE SE POSLE ŠVAJCARSKE

SEĆATE se sigurno onih vremena kada smo naše fudbalere prozivali zbog partija u reprezentaciji koje nisu bile na nivou igara u njihovim klubovima. Danas imamo obrnutu situaciju. "Orlovi" ginu u dresu državnog tima i nikakav bol u tetivi, masnica ispod oka ili parni žuti karton nisu jači od želje da se bude u ekipi i da se doprinese uspehu Srbije. Otuda i spontana reakcija posle pobede u Oslu, kada su igrači podigli Dragana Stojkovića uvis i tim gestom stavili do znanja šta misle i šta osećaju prema selektoru reprezentacije. A kako se oseća čovek koji je i kao igrač (Crvena zvezda) i kao trener (Nagoja) i kao selektor (Srbija) imao privilegiju da se nađe na rukama svojih igrača:

- Sve su to lepe slike i divna sećanja na najvažnije trenutke u karijeri. fali samo Lisabon. Tamo me nisu dizali. To im je minus, ali će imati priliku da se iskupe posle Švajcarske - našalio se Stojković, kome se većina kolega selektora u Frankfurtu zahvalila što im je olakšao posao inicijativom da se broj igrača u svakoj reprezentaciji na Svetskom prvenstvo u Kataru poveća sa 23 na 26.

- Komplimenti od kolega uvek najviše prijaju. Pozdravio sam se pre žreba i sa Đanijem de Bjazijem, selektorom Azerbejdžana, koji je lično imao priliku da se uveri u kvalitet i moć naše ekipe. Čestitao je i novinar "Gazete" Fabio Likari, a kada su italijanski stručnjaci oduševljeni načinom na koji igramo fudbal, jasno je da smo na pravom putu - napominje kormilar "orlova".

Foto: Privatna arhiva

 

Niko iz prvog šešira nije želeo Srbiju za rivala na putu ka Nemačkoj. "Samo ne vas, samo ne vas...", mahao je rukama Fernando Santoš, koji još vuče traume iz nezaboravne lisabonske noći. Didje Dešan je stari Stojkovićev prijatelj iz marseljskih dana i svaki susret na UEFA i FIFA manifestacijama prilika je za evociranje uspomena iz slavne prošlosti Olimpika:

- Imaš sreće u žrebu - iznenadio je srpski selektor kolegu iz Francuske neposredno pred polazak na ceremoniju izvlačenja kuglica u Festhale izložbenom centru u Frankfurtu.

- Zašto? - upitao je Dešan.

- Zato što si u istom šeširu sa Srbijom - nasmejao se Stojković.

Osmesi, pozitiva i vedro raspoloženje. Lična karta fudbalske Srbije.

BONUS VIDEO: Ovako izgleda avion za argentinske navijače

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave