FUDBALSKA REVOLUCIJA: FIFA staje na put bahatim menadžerima

Novosti online

25. 09. 2022. u 16:15

SVETSKA fudbalska federacija (FIFA) spremila je istinsku revoluciju u svetu fudbala kada je u pitanju rad agenata.

ФУДБАЛСКА РЕВОЛУЦИЈА: ФИФА стаје на пут бахатим менаџерима

Foto: Profimedia

U proteklih 20-ak godina fudbalski agenti postali su neizbežan deo velikih transfera. Oni su imali moć da odrađuju tokove poslova u pregovorima i za to su uzimali ogromne provizije, koje su nekad iznosile i nekoliko desetina miliona evra.

FIFA je međutim odlučila stati na kraj ogromnim provizijama za agente. Na sastanku koji je zakazan za 21. oktobar svetska kuća fudbala doneće pravilo o ograničenju njihovih provizija.

Još uvek nije poznato kako će to pravilo biti konkretno primenjivano. Ono što se zna je da će novom uredbom koja bi trebala stupiti na snagu 1. jula 2023. godine agente ostaviti bez ogromnog novca i to im se sigurno neće dopasti.

Jedan od njih je već najavio žalbe na bilo kakva ograničenja FIFA. Džonatan Barnet će preko suda pokušati da zaustavi bilo kakve procese i boriće se za prava fudbalskih menadžera.

Pored ograničenja zarada fudbalskih menadžera, FIFA planira dodatno nagraditi klubove koji dosta rade sa mladim igračima i omogućiće im zaradu od njihovih budućih transfera.

Foto: Arhiva Novosti

Tako će klubovi koji budu registrovali igrače na najmanje tri godine, počevši od 15 godine, imati zagarantovan i fiksan procenat od naredne prodaje igrača.

Takođe, agenti će imati mnogo više posla kada je u pitanju zastupanje maloletnih fudbalera. Moći će da potpisuju ugovore o zastupanju sa igračima samo uz dozvolu zakonskog staratelja (roditelja), a sve će stupiti na snagu najranije šest meseci pre nego što mladi fudbaler napuni 16 godina.

FIFA na ovaj način pokušava zaštiti mlade igrače, ali i klubove, koji su često žrtve pohlepnih agenata koji rade šta žele i često oštete mlade igrače koji zbog njih nestanu sa scene.

Pobune agenata će sigurno biti. Neće se oni lagano odreći miliona evra, ali realno, bilo je vreme da neko stane u kraj njihovoj bahatosti.

BONUS VIDEO: Piksi dobitnik zlatne povelje FS Republike Srpske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SJAJNA VEST ZA SRBIJU: Aleksandar Mitrović ide na Evropsko prvenstvo!