"JA SAM BOGALJ I LJUT SAM NA BOGA": Jeziva ispovest legendarnog Marka van Bastena (VIDEO)

Novosti online

08. 09. 2022. u 11:00

MARKO van Basten, jedan od najboljih golgetera u istoriji holandskog, evropskog, pa i svetskog fudbala, opisao je u šta mu se život pretvorio u autobigrafiji "Dosta".

ЈА САМ БОГАЉ И ЉУТ САМ НА БОГА: Језива исповест легендарног Марка ван Бастена (ВИДЕО)

FOTO: EPA

Živeo je igračku bajku, njegov gol SSSR-u u finalu prvenstva Evrope 1988. godine i dan-danas je jedan od najlepših ikada postignutih. Osvojio je tri Zlatne lopte i nadavao se golova. A onda je sve došlo na naplatu.

Njegovi zglobovi su popustili i više nije mogao da igra. Ma šta da igra, nije mogao da funkcioniše ni u osnovnim životnim stvarima. Sve se srušilo. Tri teške operacije u najboljim igračkim godinama su ga zakovale za krevet. Umesto da postiže golove širom sveta, vodio je bitku da ode do toaleta.

- Noć je. Četvoronoške idem po pločicama. Na rukama i kolenima. Moram da mokrim. Samo što ne puknem. Ali ako pokušam da ubrzam, puna bešika mi pritiska bedra i jedva trpim. Poslednje što želim je da mokraća završi u hodniku. Moram da ostanem miran. Potrebna su mi najmanje dva minuta da dođem do toaleta. Dodirnem li vrata, moram da se ugrizem za usnu kako bih sprečio vrištanje - opisao je Van Basten pakao kroz koji je prolazio.

Ni nastavak nije svetliji.

- Tablete protiv bolova u pola noći gotovo da uopšte ne deluju. Neću nikoga da budim. Ne moraju da me čuju, ne želim da me bilo ko vidi ovakvog. Niko. Pa ni moji najmiliji.

FOTO: EPA/ANATOLY MALTSEV;

Otkrio je i kako se osećao.

- Ja sam bogalj, eto šta sam. Skliznem na ostavljeni peškir i desnom nogom dodirnem uspravni deo. Bol proždire do srži. Neću da vrištim. Stenjem! I odmah znoj. Padnem na bok kako bih se malo ispružio. Tako čekam da najgore prođe.

Sav očaj i bes Van Basten je usmerio na jednu adresu.

- Mislim na Boga, ljut sam i na njega. Baš sam ljut. Koja je svrha svega ovoga? Zašto mi se ovo sr**e dešava? Da li je ovo lekcija zato što sam postao previše arogantan.

A ovo je samo misija odlaska u toalet.

- Bol je učinio da zaboravim na punu bešiku. Na silu se pridižem, poslednjih metar i po prelazim četvoronške i uspevam da se podignem do ve-ce šolje. Pražnjenje bešike donosi veliko olakšanje. Ne puštam vodu u kupatilu da nikoga ne bih probudio. Krećem nazad u krevet...

Za sve to vreme strašne borbe i jezivih bolova, FK Milan poziva Van Bastena na utakmice. Računaju da će mu tako bar malo olakšati situaciju u kojoj se nalazi. Marko o odlasku na stadion i ne razmišlja.

- Više volim da budem u rupi, u svojoj kući. Kao ranjena životinja. Ostavite me ovde u mraku. Bio sam profesionalni fudbaler. Čak i najbolji na svetu. I sad hodam četvoronoške po pločicama sa strašnim bolovima i jetrom u parčićima od lekova. Uskoro sam tamo, u mom krevetu. Kad stignem, nadam se da ću se naspavati. Ako sve bude u redu.

EPA-EFE/GERNOT HENSEL

Ovo je samo deo iz autobiografije Marka van Bastena. Čoveka koji je igrajući za Milan, Ajaks i Holandiju postigao više od 300 golova. Poslednju utakmicu odigrao je 1993. godine, a u Milanu se vodio kao član i naredne dve godine iako nije igrao.

Bio je i trener, vodio AZ Alkmar, a radio je i u stručnom štabu reprezentacije Holandije.

BONUS VIDEO: Vlahović novi rekorder - pet najvećih transfera srpskih fudbalera

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije