PA, DA LI JE MOGUĆE?! Oslabljena Srbija saznala ko je sve čeka na putu do medalje na Evropskom prvenstvu u košarci i... biće užasno teško

Novosti online

07. 09. 2022. u 21:25

KOŠARKAŠKA reprezentacija Srbije protiv Poljske odlučuje da li će sa prvog ili drugog mesta D grupe Evrobasketa proći u osminu finala Evrobasketa, a već su poznate i najvažnije prepreke koje stoje na putu ka željenoj medalji.

ПА, ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ?! Ослабљена Србија сазнала ко је све чека на путу до медаље на Европском првенству у кошарци и... биће ужасно тешко

FOTO: FIBA.Basketball

No, krenimo redom.


Srbija i Poljska igraju u četvrtak, kada će se rešiti celokupna "zbrka" vezana za "našu", grupu D, i C, u kojoj je, pored ostalog, Hrvatska, potencijalni rival "orlova".


Ali, danas su postali poznati parovi osmine finala na osnovu osam učesnika koji su uspešno prebrodili nadmetanja u grupama A i B, pa najpre o njima.


U A grupi, konačan redosled kvarteta koji prolazi dalje je 1. Španija, 2. Turska, 3. Crna Gora, 4. Belgija (ispali su Bugari i Gruzijci), a u B grupi: 1. Slovenija, 2. Francuska, 3. Nemačka, 4. Litvanija (ispali su Bosna i Hercegovina i Mađarska).


Shodno tome, parovi osmine finala na osnovu ovih grupa su Nemačka - Crna Gora, Španija - Litvanija, Slovenija - Belgija i Turska - Francuska.


Srbija će, u zavisnosti od toga da li će završiti kao prva ili kao druga u grupi, biti ili u gornjoj ili donjoj polovini žreba.

Gornja polovina žreba - ako "orlovi" budu drugi


Lošija varijanta, da Srbija bude druga, donosi sledeći scenario:


Ukoliko "orlovi" izgube od Poljske, koja ima samo jedan poraz na Evrobasketu, onda će naša reprezentacija (oslabljena usled nekoliko pehova, o kojima je večeras govorio i Svetislav Pešić) kao drugoplasirana igrati protiv trećeg iz grupe C. Tu već nastaje mala misterija, ali potencijalni rivali nisu uopšte naivni.

Trenutno je treća Italija, koja ima i pobedu u međusobnom meču sa četvrtoplasiranom Hrvatskom, pa zato vodi iako oba tima imaju učinak 2-2. Međutim, Hrvati igraju sa Ukrajinom (senzacijom šampionata, ima učinak 3-1), pa ako "vatreni" pobede, a imaju i NBA asove u svojoj ekipi, a pritom Italija očekivano savlada nejaku Veliku Britaniju, praviće se "trougao", u kome je "svašta moguće". Te kalkulacije ćemo ostaviti za četvrtak i termin od 14.15 kada se sastaju Hrvati i Ukrajinci. Jer, ono što sada jeste izvesno - "orlove" uopšte ne čeka lak košarkaški zadatak u Berlinu.


Dakle, ako Srbija bude druga, ulazi u gornju polovinu žreba. A to znači da će posle pomenutog megdana s trećeplasiranim iz C grupe, morati u četvrtfinalu na pobednika okršaja košarkaških giganata, Španija - Litvanija. To iskušenje neće biti nimalo lako.

Deluje čak da bi polufinale bilo možda i malo lakši zadatak od pomenutog četvrtfinala. Naime, Grčka, koja je pobeđena u Beogradu, veliki je favorit i protiv poslednjeg učesnika osmine finala iz "naše", D, grupe, a zatim i protiv pobednika meča Crna Gora - Nemačka, pa se zato i čini da Heleni već koračaju ka mestu u polufinalu Evrobasketa. Možda se tamo sastanu sa Srbijom, ako ona bude druga u svojoj grupi.


A ako Srbija bude prva u grupi...


Ukoliko Pešićevi "orlovi" pobede Poljsku, kao prvi u grupi D će biti u donjoj polovini žreba, a ni tu nije lako doći do meča za medalju.


Naime, posle susreta sa četvrtoplasiranim timom grupe C (verovatno Italija ili Hrvatska, možda čak i Ukrajina), sledio bi okršaj sa boljim iz meča Francuska - Turska u četvrtfinalu.


Na toj "trasi" nalaze se još Slovenija i Belgija, kao i timovi koji budu drugi u C grupi, odnosno treći u D grupi. Ipak, čini se da, predvođeni nestvarnim Lukom Dončićem (koji je danas oborio rekord Aleksandra Đorđevića, ali i ne samo njegov), Slovenci važe za apsolutno najvećeg favorita za plasman u polufinale od te četiri selekcije.


Dakle, ako "orlovi" budu prvi u grupi, igraju najpre protiv Hrvata/Italije/Ukrajine, onda verovatno protiv Francuske u četvrtfinalu, pa Slovenije u polufinalu.


A ako Srbija bude druga u grupi, onda će posle meča sa Hrvatskom/Italijom/Ukrajinom morati na pobednika meča Španija - Litvanija, a u polufinalu najverovatnije na Janisa Adetokumba i Grke.


Kako god da bude, pratite Evropsko prvenstvo u košarci 2022. na sportskim stranicama portala "Novosti"

BONUS VIDEO: Trening Pešićevih "orlova" tokom Evropskog prvenstva u košarci

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!