BIVŠI ŠAMPION EVROPE OPET U ELITI: Slavna šuma ponovo niče u Premijer ligi

ČEKALI su 23 godine da ponovo mogu da kažu da su deo elite. San su sanjali duže od dve decenije, ali kada god bi pomislili da je vreme da za povratak, ispadalo je da su umesto slatkih snova, na programu košmari. I tako u krug, od 1999. godine navijači i fudbaleri Notingem Foresta, tavorili su u Čempionšipu i Ligi 1, nadali se da će sunce slavnih dana još jednom obasjati njihova lica.

БИВШИ ШАМПИОН ЕВРОПЕ ОПЕТ У ЕЛИТИ: Славна шума поново ниче у Премијер лиги

Foto: AP

I na kraju protekle sezone Čempionšipa dočekali! Pobedom nad Hadersfildom (1:0) u finalu plej-ofa drugog ranga engleskog finala, popularni "šumari" su konačno prokrčili put ka povratku u Premijer ligu. Ljubiteljima ostrvskog fudbala, pogotovo onim starijim, verovatno je bilo srce puno posle tog meča na "Vembliju", naročito jer se radi o jednom od najstarijih i najvećih engleskih klubova.

Za one koji ne znaju, a takvih je verovatno malo, radi se o timu koji je dvostruki osvajač Kupa evropskih šampiona, i o ekipi koja je jedina u Evropi sa više titula prvaka Starog kontinenta nego domaćih kruna.

Klub iz Vest Bridžforda, koji se nalazi u okrugu Notingem, osnovan je daleke 1865. od strane momaka koji su se bavili igrama Bendi i Šiti, "sportovima" koji su na neki način bili preteče modernog hokeja na ledu. Ipak, takmičarski fudbal u Engleskoj, zaigrali su tek tri decenije kasnije, a 1899. su osvojili jedan od dva trofeja FA kupa, najstarijeg takmičenja na svetu.

Ipak, daleko najinteresanatniji period istorije Notingem Foresta kreće u sezoni 1977/1978. Upravo su godinu dana ranije, pod vođstvom legendarnog trenera Brajana Klafa iz druge divizije prešli u elitnu. I odmah potom je osvojili, završivši ispred Liverpula sa sedam bodova prednosti. Odmah potom, Klaf, koji je prethodno vodio omraženi im Derbi Kaunti, ponovo kreće da prosipa magiju. Trener poznat po tome što nije imao dlaku na jeziku kada je bilo potrebno kritikovati najpre vlasnike i čelnike klubova, proveo je 18 godina na čelu Notingema, a upravo je kraj sedamdesetih godina 20. veka njegovo remek- delo. Čuvena je i izjava Klafa: "Možda nisam najbolji trener na svetu, ali sam definitivno u top 1".

Foto: AP

 

Elem, "šumari" su pohod na prvi od dva trofeja počeli pobedom nad Liverpulom u dvomeču prve runde KEŠ (2:0, 0:0). Padali su potom AEK i Grashopers, da bi se u polufinalu sastali sa Kelnom i posle sjajnog dvomeča došli na korak od večnosti. Posle 3:3 u Notingem, Ijan Bojer je u revanšu u Nemačkoj utkao sebe zauvek u istoriju ovog slavnog kluba i pogotkom odveo u finale. Na Olimpijskom stadionu u Minhenu 30. maja 1979. Trevor Frensis je bio jedini strelac u okršaju sa švedskim Malmeom, čime je doneo krunu "šumarima". Frensis je inače doveden na Klofovo insistiranje, postao je prvi igrač u istoriji engleskog fudbala za kojeg je plaćeno obeštećenje od milion funti. Mnogi su kritikovali legendarnog trenera zbog tog poteza, ali njegova tvrdoglavost ponovo se ispostavila kao dobitna.

U Engleskoj, tu sezonu su završili iza Liverpula, dok su narednu bili tek peti. Ipak, u najprestižnijem fudbalskom takmičenju na svetu, ponovo su zaseli na tron. Rušili su Ester, Arđeš, Dinamo iz Berlina... U polufinalu, pao je i Ajaks, dok je titula odbranjena trijumfom nad Hamburgerom na stadionu "Santijago Bernabeu". Ponovo minimalcem koji je skrojio Džon Roberts. Deo te ekipe, bio je i golman Piter Šilton, koji je čitave sezone oduševljavao bravurama među stativama. Međutim, taj brkati čika, postao je poznat šest godina kasnije kada ga je Dijego Armando Maradona rukom matirao na stadionu "Asteka" u Meksiku u četvrtfinalu SP.

Posle te tri sezone, Notingem je konstatno "obigravao" oko vrha, Klof je sve vreme sedeo za kormilom, ali "šumarima" se nije dalo da ponove najveće uspehe. Na koncu sezone 1992/1993. krenuli su prvi znaci urušavanja, pošto je Notingem ispao iz Premijer lige, a potom je otišao i Klof. Usledio je ekspresan povratak u elitu, ali samo na kratko pošto je već šest godina kasnije, engleski velikan ponovo skliznuo u niži rang.

Usledile su godine patnje za navijače Notingema. Lutanje po drugoj ligi koja je kasnije nazvana Čempionšip, pa onda i najteži udarac do sada - na kraju sezone 2004/2005. ispadaju u Ligu 1 i postaju prvi tim koji je osvojio najprestižniji evropski trofej, a zatim zaigrao u trećem rangu takmičenja u matičnoj zemlji.

Uspeli su "šumari" brzo da se "iskobeljaju" iz pakla trećeg lige, uspeli da pronađu put do Čempionšipa, ali nikako do Premijer lige. Ikslizavala je iz ruku Notingema ta promocija kao ledenica u januaru, treneri su se menjali kao mokre čarape, ali ništa nije davalo rezultat. Vlasnička struktura, takođe je doživljavala promene pošto je od početka 21. veka tri puta stizao novi rukovodilac. Ipak, što za rukom nije prošlo Najdželu Dautiju, pa potom bogatoj porodici iz Kuvajta, jeste Evangelosu Marinakisu. Čovek koji je kao vlasnik Olimpijakosa vladao grčkim fudbalom, odlučio je da se oproba i na Ostrvu. I - pogodio! Činilo se i da će u sezoni 2019/2020. izboriti plasman u Premijer ligu, ali se u poslednjem kolu Čempionšipa desilo čudo. Stouk je rezultatom 4:1 dobio Notingem, a isto je učinio Svonsi protiv Redinga pa su "šumari" takoreći "izvisili" za mesto u plej-ofu. Da je na primer samo 3:1 ostalo za Stouk koji je u tom trenutku bio 17. na tabeli, Notingem bi ušao u PL.

Ipak, svi dani bola i patnje, nadoknađeni su u krajem maja pobedom nad Hadersfildom i dugo čekanom promocijom! Konobari bi rekli, dobro došli i udobno se smestite, odavno vas ne videsmo! A i poželeli smo vas...

RIVALI NOTS KAUNTI, DERBI, LESTER, ŠEFILD...

I DOK je Nots Kaunti geografski najbliži klub Forestu, ova dva tima se nisu dugo sastajala, pošto su "šumari" od sezone 1994/1995. u rangu više na odnosu na rivala. Najveći protvnik im je Derbi, koji je udaljen oko 20 kilometara u okrugu istočni Midlends. Njih spaja i legendarni Klof, koji je vodio oba tima, a nakon njegove smrti, auto-put koji spaja ova dva gradiića je nazvan po imenu čuvenog trenera. Kada igraju jedni protiv drugih, pobednik dobija trofej "Brajan Klaf", a 22. mart 2014. je postao jedan od najzančajnih dana u rivalstvu ovih timova, pošto je Derbi savladao Notingem 5:0, pa je taj trijumf nazvan i kao "Dan krčenja šuma". Žestoka rivalstva, navijači Foresta imaju i sa Lesterovim, sa kojim će odmeravati snagu u narednoj sezoni.

LIČNA KARTA

IME: Notingem Forest

OSNOVAN: 1865.

STADION: "Siti graund".

KAPACITET: 30.000

VLASNIK: EVANGELOS MARINAKIS

TROFEJI: Premijer liga 1, Kup evropskih šampiona 2, UEFA super kup 1, FA kup 2, Liga Kup 1.

POZNATI IGRAČI: Piter Šilton, Stjuart Pirs, Martin O`Nil, Roj Kin, Sten Kolimor..

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati