NOKAUTIRANA REPREZENTACIJA SRBIJE! "Orlovi" nisu znali šta ih je snašlo u duelu sa Danskom

D. N.

29. 03. 2022. u 19:49 >> 19:49

FUDBALSKA reprezentacija Srbije doživela je poraz u prijateljskom meču sa Danskom, odigranom u Kopenhagenu, a konačan rezultat samo delimično pokazuje ono što se dešavalo na stadionu "Parken", na kome je prošle godine Kristijan Eriksen umalo preminuo, a sada predvodio domaćine, polufinaliste Evropskog prvenstva, do velike pobede - 3:0.

НОКАУТИРАНА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА СРБИЈЕ! Орлови нису знали шта их је снашло у дуелу са Данском

Foto: EPA-EFE/Liselotte Sabroe

A opet, kako je proticalo prvih deset minuta, činilo se da će ovo možda biti veliki čas fudbala u izvođenju "orlova" jer su maltene sve vreme imali loptu, opsedali gol rivala, pretili preko svog jedinog špica u startnoj postavi, Mitrovića, ali...

Usred velike inicijative, primili su gol.

U 15. minutu Joakim Mele, 25-godišnji igrač Atalante, zatresao je mrežu našeg nacionalnog tima i to posle kornera s leve strane. Lopta je, intervencijom Kostića, privremeno otišla van kaznenog prostora, a na nju je natrčao pomenuti defanzivac, "iz prve" raspalio po njoj i ona je završila u mreži Srbije, usput zakačivši i Milenkovića, što je otežalo posao golmanu Rajkoviću.

Od tog trenutka, na terenu je maltene postojao samo jedan tim. Netragom je nestala i kreativnost reprezentacije Srbije, i prisebnost u završnici napada, a kada bi se šansa i stvorila, odlazila bi u nepovrat kao neiskorišćena prilika, za čim je najviše žalio Mitrović koga lopta, prosto, "nije slušala".

Danci su ne samo preuzeli inicijativu, nego stvarali prilike, pogađali okvir gola (Norgard u 45. minutu), a onda su usledila dva šoka na startu drugog poluvremena, koja su i rešila pitanje pobednika.

Nakon što je Dragan Stojković Piksi promenio formaciju, pa u napad poslao i Luku Jovića, Aleksandar Mitrović je propustio priliku za izjednačenje nakon dobrog, lob-dodavanja Sergeja Milinkovića Savića, da bi u razmaku od pet minuta, od 53. do 57, usledio danski mat.

Jer, samo što je Skov Olsen propustio veliku priliku, Kostić u defanzivi nije izdržao presing dvojice rivala, od kojih je Hojberg uspeo da se domogne lopte i odmah centrirao. Na pravom mestu ne samo da se našao, već je bio potpuno sam u srcu kaznenog prostora Srbije, Lindstrom, koji je lako doneo 2:0 domaćinima, da bi Kristijan Eriksen oduševio ceo stadion u Kopenhagenu majstorskim udarcem sa 23 metara za dodatno uvećavanje prednosti.

FOTO: Tanjug/AP

Taj sjajan udarac izazvao je ovacije publike, što i ne čudi, imajući u vidu šta se kapitenu Danaca desilo na istoj lokaciji, tokom prošlog prvenstva Evrope. Mada, nedugo zatim, u dva navrata je ta ista publika strepela, jer je Nemanja Radonjić imao dve solidne prilike za smanjenje rezultatskog zaostatka, no najpre je loše šutirao iz desnog dela šesnaesterca, a onda mu je samo malo nedostajalo da na fantastičan način, udarcem s distance, zatrese mrežu u polukontri.

Ipak, sve što su "orlovi" pokušavali da urade u napadu, ostavljalo ih je praznih šaka, a u završnici nijedan napadač Srbije nije ni bio na terenu, jer se posle taktičke promene Aleksandra Mitrovića (da bi se, na 3:0, osnažile defanzivne karakteristike tima), izgleda povredio i Luka Jović, pa je i njega selektor Stojković morao da izvede.

Ali, mnogo važnije od onoga što su završnici bili prinuđeni da igraju Milinković Savić i Tadić, koji su bili pozicionirani u špicu, bio je opšti utisak. A on je, i pored idealnog uvoda, imao fudbalski tužan, ali poučan epilog:

Šanse, protiv kvalitetnog rivala, ne stvaraju se lako, niti često, i moraju da se koriste. Bar neke od njih. U suprotnom, jedan doživljeni udarac lako postane nokdaun, a kada se nekoliko njih veže, eto nokauta.

Jedan takav, rezultatski nokaut, zadesio je Piksijeve izabranike na "Parkenu" u Kopenhagenu.

Prijateljska utakmica

Danska - Srbija 3:0 (1:0)
Kopenhagen - Stadion: "Parken"; Gledalaca: 35.000; Sudija: Feliks Cvajer, Nemačka; Žuti kartoni: -
Danska: Šmajhel - Kristensen, Andersen (od 66. Nelson), Vestergard, Mele - Eriksen (od 80. Biling), Norgard, Hojbjerg (od 66. Jensen) - Skov Olsen (od 80. Makso), Dolberg (od 56. Kornelijus), Lindstrom (od 56. Brun Larsen)

Srbija: Rajković - Milenković, Veljković (od 46. Nastasić), Pavlović (od 73. S. Mitrović) - Lukić (od 46. Jović, od 79. Račić), Gudelj - Živković (od 46. Radonjić), Milinković Savić, Tadić, Kostić - A. Mitrović (od 62. Grujić)

KRAJ! Danska - Srbija 3:0

90' - Posle novog kornera za Srbiju, koji je s leva izveo Tadić, Danci su uzeli loptu, krenuli u kontranapad 3-na-4, a sudija... odjednom svira kraj utakmice, nakon što su naši napravili prekršaj

90' - Posle akcije "orlova" blizu korner zastavice, Danci su neutralisali centaršut, ali je lopta na sredini terena pripala našim reprezentativcima, koji su iznova probali da centiriraju, i to preko Radonjića. Ali i taj pokušaj je naišao na dobro postavljenu odbranu domaćina.

89' - Srpski igrači su, u nizu, izborili tri kornera. Taj treći je kratko izveden, do Tadića, on je na drugoj strani proigrao Grujića, koji nije uspeo da pripreti, ali je u nastavku akcije Radonjić uzeo loptu, pa i on izborio udarac iz ugla.

87' - Danci pokušavaju da postignu još neki gol. Ostavlja to dosta prostora našim reprezentativcima, a upravo je to i donelo kontru u kojoj je Tadić proigrao Kostića na levom krilu, da bio on nedugo zatim šutirao snažno, no samo izborio korner usled dobrog pozicioniranja Šmajhela.

82' - Kratkotrajna opasnost pred golom "orlova", posle kornera. Dvaput su, sa oko osam metara, šutirali Danci, ali je pred njima bio maltene pravi "živi zid", pa lopta nije imala gde da prođe. A i dosta puta je prolazila na ovom meču, ako ćemo iskreno...

79' - Izgleda da je peh doživeo Luka Jović. Ušao je kao zamena umesto Lukića na početku drugog poluvremena, a sada je izveden iz igre, zamenio ga je Račić. Srbija je trenutno bez klasičnog napadača na terenu, jer je prethodno zamenjen i Aleksandar Mitrović.

75' - Dakle, pet izmena je izvršio Piksi. Prvo su od 46. minuta zaigrali Nastasić, Radonjić i Jović, što je dovelo i do promene formacije jer smo igrali do 62. minuta sa dva napadača, a kada se na semaforu pojavilo 3:0, izveden je Aleksandar Mitrović (ušao je Grujić) i sada je dodatno osvežena odbrana, jer je Mitrović odmenio Pavlovića. Bilo bi previše grubo reći da se "rezultat čuva", ali potezi posle primljenih golova jasno pokazuju da je neophodno ojačati defanzivne mogućnosti protiv vrlo kvalitetnog tima, polufinaliste prošlog prvenstva Evrope. Istini za volju, od tih 3:0, bolje prilike su imali "orlovi", ali... Rezultat se nije naknadno menjao.

73' - Strahinja Pavlović napušta teren, menja ga iskusni Stefan Mitrović u odbrani.

71' - Oslobodili su se Danci kratkotrajnog pritiska "orlova". U prethodnih 5-6 minuta lopta je češće bila u posedu srpskih fudbalera, ali domaćini su izdržali taj nalet.

FOTO: Tanjug/AP

68' - Norgard je prilično snažno udario Dušana Tadića po desnoj nozi, pa je kapiten Srbije ostao da leži na travi. Ipak, pokazuje da bi mogao da nastavi svoj 84. meč za reprezentaciju (po tome se izjednačio sa aktuelnim selektorom, Draganom Stojkovićem, a i Piksijevim prezimenjakom, golmanom Vladimirom).

65' - U istom minutu, nova prilika za Radonjića! Oduzeli su "orlovi" (Grujić) loptu rivalima na sredini terena, a polukontra je iznedrila šut Nemanje Radonjića sa više od 20 metara. Lopta se u velikom efeu kretala ka golu, ali "previše skrenula" i prošla pokraj spoljne ivice stative.

65' - Evo velike šanse za Srbiju posle duže vremena, ali... i ona odlazi u nepovrat! Posle niskog centaršuta s leve strane, lopta je na desnoj došla do rezerviste Nemanje Radonjića, a on je probao da "iz prve" šutne, no desnicom je loptu poslao daleko, daleko od željenog mesta.

63' - Novi solidan napad Danaca, koji je doveo do intervencije golmana Rajkovića, i to nogom, kada je Skov Olsen probao da ga matira iz "mrtvog ugla", sa desetak metara iskosa s desne strane.

62' - Mora Piksi da učvrsti odbranu, ovo već postaje... opasno. Zato Aleksandar Mitrović napušta teren, jedini špic ostaje Jović, a umesto pomenutog rekordera po golovima za Srbiju, na terenu je Marko Grujić.

60' - Ne znaju naši reprezentativci šta ih je snašlo... Pokušava Tadić da poveže redove, ali dodavanja ka Joviću ili Radonjiću za sada ne prolaze.

57' - Gol! Danci vode sa 3:0, Kristijan Eriksen sa distance, sa oko 23 metra, pogađa levi deo mreže, i to na istom stadionu na kome je prošle godine umalo preminuo zbog zastoja rada srčanog mišića. Ceo stadion "Parken" u Kopenhagenu mu skandira!

Foto: EPA-EFE/Liselotte Sabroe

56' - Pletu mrežu Danci oko našeg gola, na momente kao da se i poigravaju sa odbranom "orlova". Lindstrom se iskrao po levoj strani, pobegao Radonjiću, uputio "povratnu" loptu posle koje je odbrana Srbije "skrivila" korner.

53' - Gol! Vodi Danska sa 2:0, jer su domaćini oduzeli loptu Kostiću na levoj strani (Kristensen i Sjeberg su ga okružili), a onda je usledio nizak centaršut, u srce kaznenog prostora, a Lindstrom, potpuno neometan, lako, sa desetak metara, postigao gol!

50' - Dobar prodor Radonjića po desnoj strani, izborio je korner koji je izveo Tadić, ali ni taj, ni potonji centaršut kapitena "orlova" nisu doveli do šanse za promenu rezultata. Ipak, hrabri solidna igra naših fudbalera u nastavku meča, odmah su osvojili loptu i krenuli u novu "opsadu".

48' - Velika šansa za Dansku! Posle centaršuta Eriksena i odbitka lopte, Skov Olsen je pritrčao i probao da, visoko podignutom nogom, smesti loptu sa osam metara u nebranjenu mrežu (jer je golman Rajković ostao nekoliko metara dalje, gde je intervenisao), ali je danski reprezentativac promašio ceo gol! Nije to baš bila idealna situacija, jer je lopta bila prilično visoko, ali... mnogi igrači bi ovu šansu iskoristili.

48' - Psuje Aleksandar Mitrović, nezadovoljan što je propustio još jednu šansu! Luka Jović je lepo, na centru terena, odložio unazad ka Sergeju Milinkoviću Saviću, a ovaj sjajnim, lob-dodavanjem proigrao Mitrovića koji je po levoj strani uspeo da se probije pored čuvara, ali vrlo loše šutirao levicom...

47' - Danci su svoj prvi napad završili centaršutem s desnog krila, a golman Rajković je uhvatio loptu.

46' - Ako ste propustili: Ovako je Danska povela protiv Srbije, gol koji je potpuno promenio dešavanja na terenu (VIDEO)

46' - Počelo je drugo poluvreme!

Rešio je Piksi da "promeša karte" u drugom delu meča. U igru će ući Nastasić umesto Veljkovića, Nemanja Radonjić umesto Živkovića i Luka Jović umesto Saše Lukića. Kao i protiv Mađarske, u drugom poluvremenu Srbija će igrati sa dva špica, jer se Mitroviću pridružio Jović.

Kraj poluvremena. Kako su danski fudbaleri igrali nakon početne inicijative "orlova", još je i dobro što naši gube samo s 1:0...

Foto: EPA-EFE/Liselotte Sabroe

45'+1 - Stativa! Danci umalo da povedu s 2:0, Norgard je oprobao udarac posle lepe akcije po levom krilu, a okvir gola je potom pogodila lopta koju je uputio.

44'  - Sada je 6:6 u šutevima, a Danci su značajno podigli vreme tokom kog su imali loptu u svom posedu (46%, Srbija 54%). Srbija koja je imala 50 uspešnih dodavanja za prvih osam minuta (oko šest po minutu) do kraja poluvremena je dogurala do 236, što je oko pet po minutu.

42' - Pokušavaju reprezentativci Srbije da dođu do izjednačenja, u ogromnom broju se nalaze pred kaznenim prostorom Danaca, ali ne uspevaju da nađu rupu u bedemu domaće selekcije.

39' - Mitrović je lukavo proigrao kolege iz srca kaznenog prostora, odložio je loptu u levu stranu ali su se najpre zbunili Sergej Milinković Savić i Tadić koji su se tu nalazili, a onda je udarac oprobao Kostić s leve strane, ali je on izblokiran. Ne ide "orlovima"...

34' - Skov Olsen je protutnjao desnim krilom danskog napada, ostavio je dvojicu naših igrača daleko iza sebe, ali centaršut nije doneo novu šansu za promenu rezultata.

31' - Danska konkretnija u poslednjih 6, 7 minuta. Često je pred kaznenim prostorom Srbije, pokušava brzim dodavanjima da nadmudri našu odbranu, koja uglavnom uspeva da otkloni opasnost ili, kao sada, da "skrivi" korner. Posle najnovijeg, "orlovi" su uspeli da izbace loptu, ali ne i da proigraju Mitrovića koji se našao u ofsajdu. Korak jedan je nedostajao da naš špic već na polovini terena ostane potpuno sam, sa loptom, a da pred sobom ima samo golmana Danske...

27' - Kao da su popustili konci igre Srbije, sve slabije deluju napadi "orlova", bezidejnije...

24' - Pripretili su, na kratko, polukontrom Danci, a kada su je srpski igrači zaustavili, a Saša Lukić iznova krenuo da "niže" suparnike dok je loptu iznosio ka centru, fauliran je. To već postaje "tradicija" danskih reprezentativaca.

21' - Opsedaju naši reprezentativci šesnaesterac rivala, lopta kruži oko kaznenog prostora, Dušan Tadić kapitenski "diriguje" ko gde da se kreće, kome da se uputi dodavanje. A onda, centaršut Živkovića ka Mitroviću i - intervencija danske odbrane. Koja je vrlo brzo izgubila loptu, a onda i šansa za Srbiju! Lopta je stigla s leve strane do Aleksandra Mitrovića, koji se namestio na šut ispred dvojice defanzivaca, ali je promašio metu, poslao je loptu previše udesno, pa je ona za oko metar prohujala pokraj gola. Uhvatio se najbolji golgeter naše reprezentacije za glavu, zna i on da može mnogo bolje.

19' - Kakav prekršaj nad Sergejem Milinkovićem Savićem, koji je "povukao" kontru, ali... Nemački sudija ne želi da pokaže žuti karton Hejbjergu, iako je hokejaškim "bodičekom" oborio našeg vezistu.

18' - Pokušali su "orlovi" da uzvrate, no pokušaj defanzivca Pavlovića nije bio dovoljan, ostaje 1:0 za Dance.

15' - GOL! VODI DANSKA! Joakim Mele, 25-godišnji igrač Atalante je strelac! Kao "grom iz vedra neba" je došao ovaj pogodak... Posle kornera s leve strane, lopta je, intervencijom Kostića, otišla van kaznenog prostora, a na nju je natrčao pomenuti defanzivac, "iz prve" raspalio po njoj i... ona je završila u mreži Srbije, usput zakačivši i Milenkovića, što je otežalo posao golmanu Rajkoviću.

15' - Prva prilika na meču za Dance,  Dolberg je proigran posle slučajnog vraćanja lopte unazad od strane Saše Lukića, ali je Veljković u poslednji čas intervenisao. Biće korner...

12' - Prvi put su "orlovi", posle desetominutne dominacije, dozvolili rivalu da nešto duže, skoro dva minuta, "plete mrežu" oko srpskog šesnaesterca, ali je sve to bilo jalovo, iako su pojedini Danci (Eriksen, Kristensen, Skov Olsen - inače, svi koji se više "drže" desne strane) imali odlične poteze. Na kraju, i ovoga puta su srpski igrači oduzeli loptu rivalima, a onda je Andersen faulirao Mitrovića koji je desetak sekundi ležao, držeći se za nogu.

9' - Prvi prekid na meču, i to jer je Lukić odlično izneo loptu posle obećavajućeg centaršuta Danaca s desne strane (lopta se "prošetala" po ivici šesnaesterca), a onda je došlo do duela sa Lindstromom, posle kog su oba pala i ostala da leže. Ipak, nastaviće ida igraju, samo su lakši međusobni udarci u pitanju.

8' - U prvih sedam minuta, Srbija je imala loptu čak 73% vremena. Odnos u šutevima je 2:0 za "orlove", a odnosu kompletiranim dodavanjima 50:14 za Piksijeve izabranike

5' - Prva šansa za Srbiju! Ukrali su "orlovi" loptu rivalu na desnom krilu, potom Danci nisu uspeli da intervenišu na ivici šesnaesterca, a Filip Kostić se zatim namestio na šut i - bio izblokiran delimično, pa je došlo do kornera za Srbiju. On nije doneo šansu za promenu rezultata, pa je Kostićev dobar udarac zasad jedini takav pokušaj na meču.

3' - Prilično agresivno igraju presing Danci, koji onemogućavaju našim reprezentativcima da lako "iznesu" loptu na suparničku polovinu terena. Ali, sa druge strane, "orlovi" vrlo brzo osvajaju loptu kada je izgube.

2' - Strpljivo grade akciju "orlovi", lopta je najčešće kod defanzivaca, a onda su najpre Tadić, dugim dodavanjem, ne baš i preciznim (ali je Kostić potom uspeo da je oduzme rivalima), a zatim s drugog, desnog krila, Živković, probali da "po zemlji" proigraju Aleksandra Mitrovića. Nisu bili uspešni.

1' - Utakmica je počela, sa centra su krenuli momci u crvenim dresovima, reprezentativci Srbije. Danci igraju u kompletno beloj opremi.

17.58 - Feliks Cvajer, nemački sudija, glavni je arbitar na ovom meču. U pitanju je isti onaj čovek koji je na Mundijalu u Rusiji bio zadužen za VAR preglede snimaka na meču u kome je Srbija izgubila od Švajcarske, a ni on, ni Feliks Brih na terenu, "nisu videli" čuveni nedosuđeni penal koji je napravljen nad Aleksandrom Mitrovićem.

17.57 - Danci igraju u formaciji 4-3-3, a Srbija u 3-2-4-1. 

17.56 - Zagrljeni stoje i danski reprezentativci, koji, sa dsetinama hiljada gledalaca na stadionu "Parken", pevaju svoju himnu. Sjajna scena, nema šta...

17.55 - U toku je intoniranje himni, a reprezentativci Srbije su priredili divnu scenu:  zagrljeni, glasno su, svi zajedno, pevali "Bože pravde", baš kao i članovi stručnog štaba, predvođeni selektorom, Draganom Stojkovićem Piksijem.

17.20 - Najnovija vestLUKA LjUDINO! Jović oduševio naciju! Piksi ponudio napadaču Reala da ide u Madrid, a on...

16.54 - Podsetimo, „orlovi“ ne mogu da računaju na povređen Dušana Vlahovića, Filipa Đuričića, Nemanju Maksimovića i Nikolu Milenkovića, dok je Uroš Spajić zaražen koronom. Sa druge strane, kod Danaca su povređeni Tomas Dilejni i Jusuf Poulsen.

16.37 - Evo i sastava!

Srbija: Rajković - Milenković, Veljković, Pavlović - Lukić, Gudelj - Živković, Milinković Savić, Tadić, Kostić - Mitrović

Danska: Šmajhel - Kristensen, Andersen, Vestergard, Mele - Eriksen, Norgard, Hojbjerg - Skov Olsen, Dolberg, Lindstrom

Uoči meča

Obično kontrolne utakmice ne privlače neku veliku pažnju svetske javnosti, ali... Ovaj meč je malo drugačiji. Zapravo, malo više.


Pre samo nekoliko dana, čuveni danski fudbaler i jedan od najboljih veznih igrača Evrope, Kristijan Eriksen, prvi put je zaigrao za reprezentaciju nakon srčanog udara koji je doživeo prošle godine.  Ali, u petak je, protiv Holandije igrao "na kašičicu", kao rezervista (i samo dva minuta mu je bilo dovoljno da postigne gol), a sada je najavljeno da će protiv Srbije biti u startnoj postavi.


I  ne samo to.

Kristijan Eriksen / FOTO: EPA


Vezista Brentforda će taj "novi debi" za nacionalnu selekciju imati baš na stadionu "Parken", upravo onom na kome se Eriksen i srušio tokom duela sa Finskom na Evropskom prvenstvu, kada je brza reakcija lekara, koji su ga reanimirali, bila najzaslužnija što je preživeo.

Bonus video: Piksi - Ovo je trenutak uživanja, svi nas hvale!

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)