SRBI SE HVATAJU ZA GLAVU: UEFA uvela novi model kvalifikacija za Ligu šampiona! Da li su Zvezda i Partizan u problemu?

Novosti online

29. 03. 2022. u 14:01

VELIKA borba se vodi između UEFA i čelnika Superlige Evrope oko primata. Evropska kuća fudbala je sada najbogatijim klubovima Starog kontinenta predstavila novi model kvalifikovanja za Ligu šampiona.

СРБИ СЕ ХВАТАЈУ ЗА ГЛАВУ: УЕФА увела нови модел квалификација за Лигу шампиона!  Да ли су Звезда и Партизан у проблему?

FOTO: FK Partizan

Đorđo Marketi je danas u Beču čelnicima EKA (Evropska klupska asocijacija) predstavio model po kom će se dva tima plasirati u LŠ na osnovu istorijskog učinka obračunatog u petogodišnjem periodu i klasifikovanog na dobro poznatoj tabeli UEFA koeficijenata.

Ovu privilegiju koristiće ekipe koje kroz domaći šampionat ne uspeju da se probiju do Lige šampiona.

U prevodu, ukoliko Mačester junajted završi na 11. poziciji sezonu u Premijer ligi, ipak će igrati u eliti jer ima najbolji koeficijent među klubovima koji se nisu plasirali u LŠ. Uz Junajted, kako trenutno stvari stoje na pomenutoj listi, prolaz bi imala i Roma.

Ovo takođe znači da bismo iz jedne zemlje mogli da imamo čak osam predstavnika?! Radi se o teoriji, razume se. Primera radi, uzmimo Premijer ligu u kojoj Everton završava kao sedmi i osvaja Ligu Evrope, dok Liverpul kao petoplasirani uzima Ligu šampiona. Uz četiri redovna mesta to je šest, a tu je i mogućnost da klubovi s najboljim koeficijentom takođe budu iz Engleske. Recimo, Totenhem i Arsenal.

Još jednom, radi se o teoretskoj mogućnosti. Ali ipak - mogućnosti.

Ovu odluku UEFA bi trebalo da verifikuje u maju, dok bi primena trebalo da počne od sezone 2024/25, za kad je najavljena promena formata takmičenja.

EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

 

Srećom, Srbija neće trpeti posledice zbog novog pravila UEFA. Pre svega jer novo pravilo na snagu stupa u sezoni 2024/2025, a pritom se ne menja pravilo kvalifikacija za Ligu šampiona, bar za sada. Tako da šampion Srbije u sezoni 2023/2024. ide direktno u Ligu šampiona, sem ako šampion Evrope ne bude tim koji nije završio među četiri ekipe u domaćem prvenstvu. Drugoplsirani tim Srbije u toj sezoni ide u drugo kolo kvalifikacija nešampiona, dok osvajač Kupa Srbije ili treći tim na tabeli ide u plej-of Lige Evrope. Dva predstavnika će Srbija da ima u kvalifikacijama za Ligu konferencija.

Ostaje da se vidi UEFA raspored mesta za Evrokupove za sezonu 2022/2023. zbog sukoba u Ukrajini. Još nije jasno šta će da bude sa ruskim timovima koji su izbačeni iz UEFA za sada i klubovima iz Ukrajine koji ne mogu da igraju zbog rata u državi.

Podsetimo, doneta je odluka da broj klubova u eliti bude povećan sa 32 na 36. Pored dva tima koja će ulaziti zahvaljujući koeficijentu, još jedno mesto dobija peta liga Evrope (trenutno to je Francuska), kao i kvalifikaciona "staza šampiona".

BONUS VIDEO: Piksi saopštava spisak reprezentativaca ze predstojeće prijateljske utakmice

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere