BIJE LEVA, ALI TUČE I KARIM! Kurtoa: Benzema protiv PSŽ pokazao da je centarfor broj jedan

Đ. SAMOILOVIĆ

11. 03. 2022. u 13:48

KRALj je mrtav, živeo Mbape! Izveštači sa stadiona "Santijago Bernabeu", već su krenuli da pišu parafraze ove rečenice, sve je bilo spremno za krunisanje hitronogog Francuza u prestonici Španije, ali je Karim Benzema mislio drugačije.

БИЈЕ ЛЕВА, АЛИ ТУЧЕ И КАРИМ! Куртоа: Бензема против ПСЖ показао да је центарфор број један

Karim Benzema postigao prvi gol za Real FOTO: AP

Het-trikom za koji mu je bilo potrebno 17 minuta, neverovatni napadač Real Madrida pogasio je sva svetla u glavama fudbalera iz Grada svetlosti, prestigao klupsku legendu Alfreda di Stefana po broju golova u belom dresu i nokautirao PSŽ u osmini finala Lige šampiona (3:1, prvi meč 0:1).

Samo 24 sata ranije, Robert Levandovski je slično učinio, doduše, protiv znatno slabijeg rivala, Salcburga (7:1), a dva od tri pogotka, došla su sa bele tačke. Opet, teško je odupreti se utisku da boljih napadača na svetu, od Poljaka i Francuza, u ovom trenutku nema. Navikao se svet na dominaciju Lionela Mesija i Kristijana Ronalda, pokazuje to najbolje i ona decembarska dodela "Frans fudbala", koja je nepravedno Benzemu svrstala na četvrto mesto, a Levandovskog na drugo (Leo prvi). Ali, teren je pokazao drugačije. I statistika nedvosmisleno potvrđuje - boljih "devetki" na planeti trenutno nema. Leva je na "koti" 42 ove sezone, Karim na 30 "recki" uz 12 asistencija, u svim takmičenjima.

- Benzema je prvi napadač sveta. On je najbolja "devetka" u fudbalu. Levandovski je isto dao het-trik, ali je dva gola dao iz penala. Protiv Parižana je Benzema pokazao ko je broj jedan. Pokazao je zašto je morao da bude bolje rangiran u trci za "Zlatnu loptu". Trčao je, borio se, i čak šepao i nastavio da se bori - sipao je pohvale na račun Benzeme saigrač, belgijski golman Tibo Kurtoa.

Dugo je Benzema obavljao ulogu heroja iz senke, u trilingu BBC (Benzema, Bejl, Ronaldo), važio za najslabiju kariku. Večito potcenjen, nije se libio da preuzme dizgine Reala kada su gorepomenuti otišli u zapećak. Plodove poverenja Realovih trenera, nastavio je da ubira kao hobotnica sa osam pipaka. Prošle sezone, vodio je Madriđane do polufinala Lige šampiona, ove ih drži na čelu La lige, a posle senzacionalnog povratka protiv Parižana, ni snovi o "ušatom" trofeju, ne deluju tako nerealno. Ipak je to Real, klub koji je 13 puta podizao najvredniji klupski pehar u Evropi.

- U prvoj utakmici nismo bili dobri, dok smo u drugoj bili bolji. Videli ste drugačiji Real Madrid, sa visokim presingom i stajali smo visoko u bloku. Gurali smo ih, pritiskali smo ih. Pokazali smo da smo sjajan tim, iako je i PSŽ odličan, mi smo zaslužili da odemo u četvrtfinale. Oni imaju igrače svetske klase, ali su neuspešni, mogli su da nam daju više golova u prvoj utakmici - sumirao je Benzema utiske posle ostavljanja novog traga u istorijskim knjigama Reala.

Sa tri nova pogotka, iskusni Francuz je sada na trećem mestu večne liste strelaca "blankosa", na "koti" 309. Ispred su Raul (323) i Kristijano Ronaldo (450), dok je u Ligi šampiona, sa 79 pogodaka u karijeri, iza Levandovskog (85), Mesija (125) i Ronalda (141).

ALVES: Briga me što je iz Reala, Benzema je as

O RIVALSTVU Reala i Barselone, ne treba trošiti reči. Ali, kada je majstorstvo na delu, onda mržnju i rivalitet, nekada mora da prevaziđe divljenje. A upravo to je bio slučaja Danija Alvesa, legende Katalonaca, koji nije ostao imun na izdanje Benzeme protiv PSŽ.

- Briga me što je iz Madrida, kakav igrač. Kakav je as Benzema. Volim ovu igru - poručio je Brazilac na "Instagramu".

Od 79 golova - jedan iz penala

PRVI gol u Ligi šampiona, Benzema je postigao u sezoni 2005/2006. još dok je nosio dres francuskog Olimpika iz Liona. Od tada, nanizao ih je 79, ali samo jedan je od pomenutih, došao sa bele tačke, i to u aktuelnoj sezoni, u porazu od Šerifa (2:1). Sve ostalo, stiglo je iz igre.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TRANSFER BOMBA U ITALIJI?! Roma zainteresovana za napadača Juventusa