TIP TEMA: Letnji talas fikseva

PROŠLA nedelja i povratak “bubamare” na balkanska igrališta, bila je samo zagrevanje za ono što sledi ovog vikenda.

ТИП ТЕМА: Летњи талас фиксева

Foto: EPA

Čak 15 novih evropskih prvenstava imaće svoj start, sledi najezda fikseva i kombinacija za kladioničare, koji su skoro dva meseca čekali da liste postanu deblje, a da listići budu puniji. Istina, bilo je tu interesantno Evropsko prvenstvo, puno golova i uzbuđenja, ali klupski fudbal je ipak raj igrače, još kada je ponuda bogata, onda nema zime. Bez obzira na to što među ligama koje hvataju zamajac u petak, subotu i nedelju nisu one najjače, poznatije kao “lige petice” (Italija, Nemačka, Španija, Engleska, Francuska), pred igračima su poslastice iz šampionata Austrije, Belgije, Rusije, Češke, Nemačke 2, Francuske 2…

CVAJTA NIKAD JAČA

Već u petak na programu je jedan derbi, koji bi neupućenima delovao kao okršaj Bundeslige, a ne Cvajte. Šalke se posle više od 30 godina vratio u drugi rang nemačkog fudbala, a premijerni nastup će imati protiv Hamburga, još jednog kluba sa ozbiljnim renomeom, koji od 2018. tavori u nižem razradu i protekle tri godine je pokušavao da se vrati u elitno društvo, ali je svaki put ostajao kratak za malo. U novu sezonu Šalke ulazi sa značajno izmenjenim kadrom, pod teretom finansijskog opterećenja je morao da se reši svih zvučnijih igračkih imena, među kojima je i naš štoper Matija Nastasić. U duel sa Hamburgom ulazi kao blagi favorit, a u njihovom poslednjem međusobnom takmičarskom meču bolja je bila gostujuća ekipa (3:2). Golovi na obe strane su bili sastavni deo skoro svakog njihovog okršaja u skorijoj istoriji, dok su bili deo Bundeslige.

Što se tiče ostalih ekipa u Cvajti, koja deluje nikad jače zbog broja bivših ekipa iz elite nemačkog fudbala, vredno je istaći da je po proceni bukmejkera, prvi favorit za promociju u viši rang Verder, kojem je u subotu na programu duel sa Hanoverom, takođe bivšim bundesligašem.

KOŠMARNE PRIPREME DIŽONA

Drugoligaško fudbalsko takmičenje krenuće i u Francuskoj, gde se Tuluzu prognozira povratak u Ligu 1, posle propuštene šanse u baražu krajem maja. Prva prepreka na tom putu će mu biti Ajačio na domaćem terenu, koji mu je u prošloj sezoni bio velika prednost. Rivali za promociju će biti Dižon, koji je imao katastrofalan pripremni period oslikan sa četiri poraza i jednim remijem u pet utakmica, a takmičenje otvara sa Sošoom, koji je bio znatno uspešniji (tri pobede, jedan poraz) na prijateljskim susretima.

SALCBURG GREJE TRADICIJA

Jedno od omiljenih inostranih takmičenja kladiocima, austrijsko, takođe će se zahuktati ove nedelje, a pitanje svih pitanja je da li neko može da prekine dominaciju Salcburga? Ako se bukmejkeri pitaju, šanse su male, budući da je kvota za osvajanje titule Red Bulovog mezimčeta samo 1.22. Pokušaće planove da im pokvare pre svih LASK i Rapid, ali čak i pored brojnih odlazaka bitnih igrača u jače lige, Salcburg deluje kao glavni favorit za još jednu titulu u prvenstvu, koje će otvoriti protiv čvrstog Šturma. Ekipu iz Graca su domaći ljubitelji fudbala mogli bolje da upoznaju na prijateljskom okršaju sa Crvenom zvezdom. Ono što može da raduje igrače aktuelnog šampiona Austrije je činjenica da su u poslednje vreme Šturm pobeđivali ubedljivo (poslednja tri meča: 3:1, 3:1, 4:0). Nešto lakši posao na otvaranju će imati Rapid, koji igra sa Hartbergom, kao i LASK, kojem predstoji okršaj sa Altahom.

NIKOLIĆ NA ARSENAL

Još jedan interesantan šampionat na koji ljudi sa naših prostora vole da se klade je onaj iz Rusije, koji smo prošle sezone sa posebnom pažnjom pratili zbog Lokomotive iz Moskve, koju vodi Marko Nikolić. Tim srpskog stručnjaka je prošle sezone bio nadomak plasmana u Ligu šampiona. Lokomotiva otvara rusku Premijer ligu sa Arsenalom iz Tule, koji je dobila oba puta puta u prethodnoj sezoni, dok će prvom favoritu za pehar, Zenitu, rival biti Himki, koji nije pobedio na poslednjih sedam utakmica, računajući finiš prošlogodišnjeg prvenstva i pripreme. Šampion, sa druge strane, imao je odličnu uvertiru, savladao je Lokomotivu ubedljivo (3:0) u finalu Superkupa i bilo bi pravo iznenađenje ukoliko i ovogidšinji ciklus domaćeg takmičenja ne bi krenuo u istom ritmu.

Za vikend su na programu i prvi mečevi prvenstava Belgije, gde će Briž imati priliku da stigne do treće uzastopne titule (sa Eupenom na startu), kao i Češke, Ukrajine, Poljske, Švajcarske…

KVOTE ZA PRVAKA

AUSTRIJA 1

Salcburg 1.22

Rapid 5.67

LASK 8.67

BELGIJA 1

Briž 1.70

Anderleht 5.00

Genk 5.25

ČEŠKA 1

Slavija 1.44

Sparta 3.50

Plzenj 21.00

FRANCUSKA 2

Tuluz 5.00

Dižon 6.00

Okser 8.50

NEMAČKA 2

Verder 4.17

Šalke 4.17

Hamburg 6.00

RUSIJA 1

Zenit 1.50

Spartak 8.00

Lokomotiva 12.33

POLjSKA 1

Legija 1.57

Leh 5.50

Rakov 12.00

POČINjU

Austrija 1, 2

Belgija 1

Češka

Danska 2

Francuska 2

Nemačka 2, 3

Meksiko

Poljska

Rusija

Slovačka

Švajcarska 1,2

Ukrajina


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a