FUDBAL SE VRATIO - U RIM: Italija slavi evropske šampione

M. BLAŽIĆ

12. 07. 2021. u 19:26

PEVALI su Englezi pre 25 godina da se fudbal vraća kući na jubilarne tri decenije od osvajanja Svetskog prvenstva igranog u Engleskoj, pa se nije vratio.

ФУДБАЛ СЕ ВРАТИО - У РИМ: Италија слави европске шампионе

FOTO: AP

Ista melodija i isti stihovi odzvanjali su sve jače u ušima navijača Gordog Albiona kako se bližio kraj turnira koji je organizovan u 11 zemalja, ali je samo jedna selekcija imala privilegiju da šest od sedam utakmica odigra u domaćem ambijentu. I na kraju se nije vratio, odnosno jeste tamo gde mu je, po svemu viđenom na šampionatu, i mesto - u Rim.

Krenuli su Italijani u gotovo nemoguću misiju posle debakla u baražu za Svetsko prvenstvo u Rusiji, sa Robertom Mančinijem na klupi, koji je odmah po preuzimanju najtežeg trenerskog posla u karijeri smelo najavio da želi da oseti sva zadovoljstva sa Italijom koja je propustio da ostvari kao igrač. Kada je 10. septembra 2018. pretrpljen poraz od Portugalije u Ligi nacija, ni najveći optimisti nisu mogli da sanjaju da će uslediti niz od 34 utakmice bez poraza, krunisan osvajanjem Evropskog prvenstva na kućnom pragu Engleza.

- Dominirali smo veći deo meča, momci su divni, zaslužili su ovo. Ne znam šta bih više rekao, ovo je pobeda za sve ljude u Italiji, za sve naše navijače - teško je dolazio do pravih reči Mančini.

Italija je tokom celog prvenstva igrala atipično u odnosu na ono što su "azuri" decenijama pokazivali na velikim takmičenjima. Uz to, Mančini je maksimalno verovao u tim u kojem, za razliku od prethodnih godina i decenija, nije bilo prave zvezde. Sa igračima iz Atalante, Sasuola, Fiorentine napravio je nešto što njegovi prethodnici nisu uspevali sa vedetama Juventusa, Intera i Milana.

Sa čudesnim Donarumom na golu, neprelaznim tandemom Kjelini - Bonuči ispred njega i momcima iz veze i napada čija su se zaduženja i učinak savršeno poklopili, Italija je na kraju dobila ono što je apsolutno zaslužila. Poverenje i samopouzdanje su paralelno rasli sa svakim odigranim minutom na prvenstvu, pa se tako došlo u situaciju da se Sautgejtova četa malo šta pita oko konačnog ishoda, čak i posle idealnog ulaska u utakmicu i gola Šoua već u drugom minutu.

- Sada smo postali legende. Ovo nije najlepša noć, ono najlepše nas čeka za godinu i po dana - istakao je Leonardo Bonuči, jasno aludirajući na plan da se posle evropskog pehara u Rim vrati i svetska kruna.

Fudbal se vratio - u Rim. Prvi put posle 53 godine, ulicama Večnog, ali i ostalih italijanskih gradova, tekli su potoci šampanjca zbog osvojene titule evropskog šampiona. "Azuri" se ponovo pitaju za sve u vrhu fudbala na Starom kontinentu, za mesec dana se sve promenilo, pa je sada malo onih koji ih ne vide kao jedne od glavnih favorita za povratak na svetski tron, naredne godine u Kataru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)