ITALIJA U ŽALOSTI: Otišao je veliki Burgnič! Igrao je meč stoleća, čuvao Pelea, "otkrio" Mančinija (FOTO+VIDEO)

Novosti online

26. 05. 2021. u 19:14

LEGENDARNI član "Grande Intera" iz šezdesetih godina prošlog veka i po mnogima jedan od najboljih desnih bekova u istoriji fudbala, Tarkizio Burgnič, preminuo je u sredu u 82. godini.

ИТАЛИЈА У ЖАЛОСТИ: Отишао је велики Бургнич! Играо је меч столећа, чувао Пелеа, открио Манчинија (ФОТО+ВИДЕО)

FOTO: Tviter printskrin

Rođen je 1939. u Rudi pored Udina u porodici južnoslovenskog porekla. Fudbal je počeo da igra u Udinezeu, stasao u šampionskom Juventusu, a onda prešao u Inter kod slavnog Elenia Erere gde je stekao svetsku slavu.

HEROJ AZURA I NERAZURA

Sa liberom Armandom Pičijem i levim bekom Đakintom Faketijem činio je odbranu grande Intera i reprezentacije Italije, a zbog načina igre, Piči mu je nadenuo nadimak "Stena".

Sa nerazurima je osvojio četiri Serije A i dva Kupa evropskih šampiona, a sa Italijom je bio šampion Evrope 1968. i vicešampion sveta 1970. Bio je jedan od strelaca za azure u čuvenom polufinalnom meču protiv Zapadne Nemačke (4:3), koji je proglašen za fudbalski meč stoleća.

Pamte ga i navijači Juventusa, s kojim je osvojio jedan skudeto, kao i Napolitanci kojima je doneo po jedan Kup Italije i nekada prestižni Anglo-italijanski kup.

- Svojom snagom i odlučnošću ispisao je divne stranice u istoriji italijanskog fudbala - napisao je u oproštajnoj poruci predsednik Italijanske fudbalske federacije Gabrijele Gravina.

Današnji selektor azura, Roberto Mančini, može da zahvali Burgniču za svoju uspešnu fudbalsku karijeru, pošto mu je on dao prvu šansu u Bolonji pre 40 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda