SVEĆE ZA MIRAN POČINAK: Kraljevčani uputili poslednji pozdrav legendarnom Tozovcu (FOTO)

G.Ćirović

09. 04. 2021. u 15:42

ISTOVREMENO sa sahranom u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, paljenjem sveća u Obilićevoj ulici u centru Kraljeva u kojoj je stanovao kao dečak, stotinak Kraljevčana u petak je simbolično na večni počinak ispratilo svog slavnog sugrađanina Predraga Živkovića Tozovca.

СВЕЋЕ ЗА МИРАН ПОЧИНАК: Краљевчани упутили последњи поздрав легендарном Тозовцу (ФОТО)

Foto: G.Šljivić

- Njegova muzika i pesme su odavno evergrin, nešto što ostaje za sva vremena. I, lepo je što mu njegovi Kraljevčani i na ovaj način odaju poštu i ispraćaju ga na mirni, večni počinak – rekla nam je jedna sredovečna Kraljevčanka.

Popularni Tozovac rođen je u gradu na Ibru gde je završio Osnovnu školu i Gimnaziju. O njihovim dečačkim danima, ali i kasnijim druženjima kada je postao popularan i veoma cenjen u muzičkim i estradnim krugovima priseća se njegov školski drug dr Milan Matijević.

- Za nas je on bio i ostao naš Toza, po ocu Svetozaru koga su streljali fašistički okupatori. Zajedno smo išli u školu, čak zajedno upisali i isti fakultet, ali je njega nesporni, ogromni talenat odveo drugim putem – kaže Matijević. - Nikada, međutim, nije izigravao veliku zvezdu. Naše drugarstvo trajalo je celog života, bio je redovan na generacijskim godišnjim skupovima kraljevačkih gimanzijalaca.

Odlukom lokalnog parlamenta, Kraljevčani su 2012. Tozovcu dodelili zvanje počasnog građanina. Nakon nedavne smrti pokrenuta je inicijativa, za sada nezvanična na društvenim mrežama, da ulica u kojoj je stanovao, ili neka druga u gradu, ponese njegovo ime.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024