NEDELJA PROĐE - TOZOVAC: Radost da pobedi tugu

Ivan Lovrić

27. 12. 2020. u 08:25

VEĆ tradicionalno, uz njegovu pesmu "Prazna čaša na mom stolu", punimo čaše i nazdravljamo da nam nova godina bude bolja od ove stare i teške. Pesmom odvraćamo misli od ove odvratne 2020. godine. Bila, ne ponovila se.

НЕДЕЉА ПРОЂЕ - ТОЗОВАЦ: Радост да победи тугу

Foto V. Danilov

Predrag Živković Tozovac, legenda naše narodne muzike, ne da se godinama. I dalje je onaj isti šarmer i šmeker, koji voli život, kafane i žene. Za početak ga pitamo za junačko zdravlje.

- Dobro je, hvala bogu. Podnošljivo.

* Kako i gde provodite vreme u ovo doba korone?

- Nigde ne idem. Tu sam, u kući. Ništa posebno ne radim. Malo čitam, naravno i moje omiljene "Novosti", malo slušam, ali najviše savete lekara. Čuvam se onoliko koliko mogu, jer je vrag odavno odneo šalu.

* Mnogi će kod kuće dočekati Novu godinu i uz vaše pesme.

- Lepo je za svakog kompozitora i pevača kada zna da ga slušaju. Želim svima da se lepo provedu uz svaku dobru muziku, a ne samo moju.

* Koju biste svoju pesmu preporučili našim čitaocima?

- Već smo pomenuli pesmu "Prazna čaša na mom stolu". Kad god sam njome počeo nastup, stvorio se divan štimung. Pomalo sam sujeveran, a ova pesma donosila mi je sreću.

* Može li pesma u ova teška vremena da bude lek za našu dušu?

- Ne bih rekao da je baš lek, ali u svakom slučaju pomaže da se osećamo bolje u užasnom vremenu koje nam je doneo ovaj virus.

* Koje su vam želje za nastupajuću godinu?

- Da ova korona ode u tri lepe... Inače nemam nekih posebnih želja. Neka bude zdravlja, mira i slobode. Kako sebi, to bih poželeo i svim našim ljudima.

* U šta još verujete osim u te tri reči?

- Verujem u dobro. Da nisam u to verovao, ne bih verovao u uspeh, ne bih verovao u dobre ljude i da može da nam bude bolje. Inače, da nisam verovao u sebe, nikad ne bih bio Tozovac.

* U horoskopu ste vodolija. Rođeni u tom znaku važe za optimiste...

- Sve je to pomešano. Kada se okrenem oko sebe, ima tu mnogo i pesimizma.

* Imate i zbirku ljubavnih pesama. Da li ljubav sve pobeđuje?

- Srećan sam što ta moja knjiga postoji. Ljubav je najlepša radost duše. Inače, kada je o muzici reč, vrlo rado pevam pesmu Nedeljka Bilkića "Bez ljubavi sve je pusto".

* Krajem januara vam je rođendan. Eto još jedne prilike za radost.

- Rođendan mi je 22. januara. Uz mene su uvek dobri ljudi u koje verujem, pa tako i na rođendanu. Dovoljno mi je i nekoliko njih.

* Šta vam je još obeležilo proteklu nedelju?

- Čitam Branu Crnčevića, njegove knjige su uvek sa mnom. Tu je, naravno, i Ivo Andrić. Volim kako misli i kako piše. U ovim sumornim danima uživam u njihovim knjigama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima