BURNI ŽIVOT I CENA STRADANJA ALEKSANDRA: Na snimanju serije “Kralj”

Jelena Banjanin

27. 06. 2020. u 15:44

UŠUŠKANA u zelenilo Belog dvora na Dedinju, ekipa serije i filma "Kralj", čiji scenario i režiju potpisuje Zdravko Šotra, vredno je radila tri sedmice. Snimanje na toj lokaciji, gde ih je posetila ekipa "TV novosti", privedeno je kraju, kako bi se nastavilo u Topoli, na Oplencu i drugde u Srbiji. Priča o životu kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, zasnovana na romanu "Aleksandar od Jugoslavije", Vuka Draškovića, nastaje u produkciji "Junajted medije" i "Vižn tima". Radnja serije, čijih bi 15 epizoda trebalo da bude emitovano na jesen na kanalu Nova S, smeštena je između 1918. i 1934. godine.

БУРНИ ЖИВОТ И ЦЕНА СТРАДАЊА АЛЕКСАНДРА: На снимању серије “Краљ”

Foto: Vojislav Danilov

- Radimo već skoro mesec dana u prelepom ambijentu Belog dvora. Od njega smo stvorili i kuću Krsmanovića, koja je privremeno bila sedište kralja, i Stari i Novi dvor. Aleksandar je izgradio Beli dvor, ali nije poživeo dovoljno da uživa u njemu. Imali smo francuskog koproducenta i trebalo je da idemo u Pariz i Versaj da snimamo autentične događaje, poput Versajske konferencije. Francuzi su bili zainteresovani za ovaj projekat, ali tamo su sada vanredne okolnosti i ne znam da li ćemo uspeti da ostvarimo ono što smo se dogovorili. Izgrađen je filmski atelje u blizini Pančeva, u kom ćemo kompjuterski da pravimo različite ambijente, na primer Zagreba i drugih mesta. Posao je veoma obiman, naročito za moj uzrast - šali se reditelj Zdravko Šotra.

U fokusu je istorijska ličnost koja je, po Šotrinim rečima, dosta skrajnuta.

- Aleksandra predstavljamo kao čoveka kome je sudbina namenila teške zadatke, koji se rvao sa brojnim otporima, i na kraju platio glavom to što je hteo. Mladost mu je prošla u ratovanju, a potom se našao pred strašnim zadatkom stvaranja nove države protiv koje su bili mnogi. Njegova ideja, slična današnjoj Evropi, bila je da narodi raznih vera, ali dosta bliski po poreklu, žive zajedno.

Glavnu ulogu igra Ljuba Bulajić, kojeg zatičemo kako izlazi sa seta u predvorje Belog dvora i posmatra portret kralja Aleksandra u prirodnoj veličini, rad čuvenog Paje Jovanovića.

- Osećam veliko breme - osmehuje se Bulajić gledajući "svoju" sliku. - Ličimo u nekim crtama, ali Šotra i ja se, pre svega, trudimo da se držimo istorijskih događaja i Aleksandrovih karakternih osobina. Ipak, biće to kralj Aleksandar na Šotrin i moj način. Na primer, istorijska je činjenica da se na dvoru najveći deo vremena govorilo na francuskom jeziku, a kada je pričao na srpskom, Aleksandar je govorio ijekavicu. Odlučili smo da moj Aleksandar govori srpski na ekavici, a kada priča sa svojim Crnogorcima, da se prebaci na ijekavicu.

Foto: Vojislav Danilov

Tekst potpisa

Vraćamo se sa Bulajićem na set, gde se priprema scena iz 1928. godine. Ugledne zvanice došle su da kraljevskom paru čestitaju na prinovi. Iako vlada tišina, beba se rasplakala, pa je umiruje Tamara Aleksić u ulozi kraljice Marije Karađorđević. Rumunska princeza Marija udala se za Aleksandra u 22. godini, a kako nam objašnjava Aleksićeva, njihov odnos je bio veoma stabilan uprkos svim političkim nedaćama.

- Marija prati odrastanje dece i pazi na muža koji brine o državi, ali o sebi nikako. Bila je verna čoveku koga je volela, gledala ga je kao supruga, ali i kao dete, te je imala potrebu da ga zaštiti. Srbi su Mariju prihvatili kao svoju i nazvali je Kraljica Majka - ističe Aleksićeva.

Foto: Vojislav Danilov

Tekst potpisa

Marija je bila emancipovana za ono vreme, govorila je nekoliko stranih jezika i vozila je automobil.

- Pošto nisam vozač, produkcija mi je obezbedila časove vožnje - sa osmehom nam otkriva Tamara. - Sve glumce čiji likovi govore na stranim jezicima, poslali su na časove rumunskog, francuskog i drugih jezika. Prvi put u životu sam se za ulogu ugojila 6-7 kilograma, jer je Marija bila malo jedrija od mene. Najveći izazov mi je bio Marijin neobičan izgovor srpskog. Uprkos uvežbavanju, pred svaki kadar imam strah da li ću Mariju da dočaram na visini.

Istu bojazan, čini se, imala je i Nataša Ninković, koja igra kraljicu Jelenu. Dok je bila u šminkernici, posvećeno je prolazila kroz scenu telefonskog razgovora sa regentom Aleksandrom, u kojoj treba da govori "po crnogorski".

Foto: Vojislav Danilov

Tekst potpisa

- Prvi dan sam na snimanju i imam malu ulogu, takoreći scenicu, ali čast je raditi sa Šotrom - kratko nam je rekla Ninkovićeva i vratila se ponavljanju replika.

- Uvek postoji odgovornost kada se igraju istorijske ličnosti. Pokušavam da shvatim i istorijske kontekste i intimna osećanja čoveka koji se zalaže za prava svog naroda - kaže nam Nebojša Ilić, koji tumači Stjepana Radića, hrvatskog političara, osnivača Seljačke stranke, koji je bio beskompromisno protiv ujedinjenja u zajedničku državu, i u koga je u Narodnoj skupštini pucao radikal Puniša Račić.

Foto: Vojislav Danilov

Tekst potpisa

- Stjepan Radić je živopisan lik, vrhunski političar, koji ne bira sredstva da dođe do onoga što želi, smatrajući, naravno, da radi dobro. Zato su ovo složene priče i osećanja, a sama tema i istorijski period su veoma zanimljivi. Nikada nisam imao potrebu za političkim angažmanom, a Stjepan Radić je u potpunosti politički angažovan - kaže Ilić.

VIŠE OD STOTINU GLUMACA

U SERIJI "Kralj" zaigraće više od stotinu glumaca. Vojvodu Živojina Mišića trebalo je da igra Žarko Laušević, ali taj lik će oživeti Tanasije Uzunović, dok će Laušević tumačiti kralja Nikolu Prvog Petrovića. Kako saznajemo, došlo je do još nekih izmena u glumačkoj ekipi. Miloš Timotijević će, umesto Dejana Lutkića, igrati princa Đorđa Karađorđevića, a Petar Mihailović, umesto Andrije Kuzmanovića, generala Petra Živkovića. Bilo je planirano da ulogu Stjepana Radića tumači Sergej Trifunović, ali smo na setu u Radićevom kostimu zatekli Nebojšu Ilića.

Foto: Vojislav Danilov

Tekst potpisa
VERA KAO TOMISLAV

BEBA, koja je u seriji mali princ Tomislav, zapravo je dvomesečna devojčica Vera. Njena majka, Bojana, nije glumica, ali zaigrala je ulogu kraljevske dadilje.

- Ekipa je smislila da je lakše sa bebom na setu kada je tu mama. Dobro su se to dosetili, mada meni ne bi smetalo da je pridrži neko drugi. Vera nije svesna, ali imaće lepu uspomenu - kaže Bojana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024