ČOVEK KOJI JE NAELEKTRISAO ROKENROL: Muzički velikan i uticajni pijanista DŽeri Li Luis preminuo u 87. godini u svojoj kući u Misisipiju

V. M. P.

30. 10. 2022. u 07:37

PIONIR rokenrola i rokabilija, jedan od najuticajnijih pijanista 20. veka, koji je klavir svirao i nogom, Džeri Li Luis preminuo je u 87. godini u svom domu u Misisipiju.

ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ НАЕЛЕКТРИСАО РОКЕНРОЛ: Музички великан и утицајни пијаниста Џери Ли Луис преминуо у 87. години у својој кући у Мисисипију

Foto Tanjug/AP

Uz njega je bila sedma supruga, Džudit, kojoj je Džeri u svojim poslednjim danima rekao da je spreman za odlazak i da se ne plaši.

Uz Čaka Berija i Elvisa Prislija, Luis, sa nadimkom Ubica, bio je jedna od vodećih ličnosti rok ere pedesetih i vrhunski šoumen. Njegovi energični nastupi i hitovi pomogli su da rokenrol postane dominantna muzika u Americi tog doba. Bio je dete iz siromašne farmerske porodice iz Luizijane, koja je založila svoju kuću kako bi mu kupila klavir. Napustio je školu da bi se bavio muzikom i 1956. otputovao u Memfis, gde se u čuvenom "San studiju" zaposlio kao studijski muzičar. Njegova sesija i album Class of '55. iz decembra iste godine, sa Elvisom Prislijem, Karlom Perkinsom i Džonijem Kešom, nazvani "Kvartet od milion dolara", postali su ključni trenutak u istoriji roka. Već iduće godine Luis je postao svetski slavan zahvaljujući hitovima Whole Lotta Shakin' Goin' On i Great Balls of Fire, koja je naelektrisala rani rokenrol. Ipak, zbog njegovog zapaljivog stila i sugestivnih tekstova, pojedine radio-stanice odbijale su da emituju njegove pesme.

- Rođen sam da budem na sceni. Jedva sam čekao da se nađem na njoj. Sanjao sam o tome. I bio sam na njoj celoga života. Tamo sam najsrećniji - rekao je rok velikan u biografskoj knjizi "Džeri Li Luis: njegova priča".

Foto: Profimedia

Ali, van scene, muzičarev privatni život bio je turbulentan. Bio je na vrhuncu popularnosti 1958, kada je javnost saznala da se oženio svojom rođakom Majrom Gejl Braun, koja je imala 13 godina. On je imao 22. Izbio je skandal, izgubio je naklonost medija, publika je bila zgrožena i ljuta na Luisa, pa je bio prinuđen da otkaže turneju po Velikoj Britaniji posle samo tri koncerta. Nastavio je da snima i ide na turneje i u sledećoj deceniji, ali nije mogao da povrati popularnost, sve dok se nije vratio kao kantri pevač. Nije mu se dopao film "Velike vatrene lopte" iz 1989. o njegovom životu, u kom ga igra Denis Kvejd, jer, kako je rekao, "nema veze sa Džerijem Li Luisom". Ipak, film mu je pogurao karijeru. Nikada nije prestao da ide na turneje, a koncerti su mu i dalje bili jedinstveni, nepredvidivi i uzbudljivi. Njegov album Last Man Standing iz 2006. bio je njegovo najprodavanije izdanje, sa više od milion kopija širom sveta. Osvojio je četiri nagrade Gremi, uključujući i onu za životno delo. Primljen je u Rokenrol kuću slavnih, Rokabili kuću slavnih, Kuću slavnih kantri muzike, Muzičku kuću slavnih u Memfisu...

Foto: Profimedia

- Ako odem u pakao, otići ću tamo da bih svirao klavir - rekao je jednom prilikom legendarni Džeri Li Luis.

LIČNE TRAGEDIJE

LUIS se okrenuo alkoholu i drogi nakon što se posle 13 godina braka rastao sa Majrom. Doživeo je veliku tragediju kada je u saobraćajnoj nesreći 1973. izgubio sina Džerija Li Luisa Mlađeg. Tokom šezdesetih godina, njegov drugi sin Siv Alen udavio se u bazenu pod misterioznim okolnostima, a peta supruga mu je preminula neposredno pred razvod. Nakon svega toga, muzičar je odlučio da ode na lečenje u kliniku "Beti Ford".

Foto Tanjug/AP

BURNO I BRZO

PRVI javni nastup imao je sa 14 godina, na otvaranju salona automobila. Pohađao je biblijsku školu u Teksasu, odakle je navodno izbačen zbog lošeg stava i nedoličnog ponašanja, uključujući sviranje rokenrol verzija himni.

Kada je pre gotovo sedam decenija iskoračio na muzičku scenu, niko se ni centa ne bi kladio u to da će dočekati duboku starost, pisao je povodom njegovog 80. rođendana bečki "Standard". Živeo je burno i brzo, baš kako je i svirao, i činilo sa da će brzo i otići sa ovog sveta.

Luis je klavir svirao pesnicama, nogama, laktovima. "Može klavir da se svira i dupetom", pričao je Džeri Li, "ali to mora da bude perfektno dupe, kakvo je moje."

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!