UŽIVAM I KADA ŽURIM: Vesna Dedić o novom romanu, lepoti i savetu budućim piscima

Tajana CVIJETIĆ

15. 07. 2022. u 08:30

KNjIŽEVNICA, novinarka, voditeljka, urednica i scenaristkinja Vesna Dedić (54) objavila je 15 knjiga, koje dišu ljubavlju i životom, a za "Novosti" je otkrila po čemu se poslednji roman "Nemoj nikad da se vratiš" razlikuje od ostalih, šta je to sloboda za nju, i šta je pokreće.

УЖИВАМ И КАДА ЖУРИМ: Весна Дедић о новом роману, лепоти и савету будућим писцима

Foto privatna arhiva

Dedićeva govori da je uvek na početku i da sve što radi doživljava kao novi početak.

- Ne kitim se ordenjem iz davno dobijenih bitaka jer više volim da smišljam sebi nove zadatke i ostvarujem želje sebi i drugima - rekla je Vesna za naš list.

Spisateljica zrači neodoljivom pokretačkom energijom, iza koje je odraz jake žene, a recept za optimizam je, kako kaže, biti dobronameran prema sebi i prema drugima:

- Loše namere gase sjaj u oku, ulivaju strah, a od straha ljudi beže.

Ističe da je njen pokretač bila želja da obezbedi sebi lep život.

- Uvek sam želela da sebi obezbedim lep život radeći isključivo ono što volim i ne petljajući se u stvari koje ne mogu sa lakoćom i mirom u duši i na savesti da obavim - naglasila je Vesna.

- Sloboda je kad živiš od posla koji voliš, deliš vreme sa ljudima koji su ti zanimljivi, kada imaš zdravlja toliko da možeš da pođeš peške i na kraj sveta, da se budiš sa kim ti hoćeš ili ni sa kim ako to nećeš. Što se tiče grešaka, najbitnije da se posle njih ne kaješ i da ih po hitnom postupku oprostiš sebi.

Vesnin stil pisanja je karakterističan, ispunjen ljubavlju, protkan istraživanjem. A po čemu se razlikuje roman "Nemoj nikad da se vratiš" od prethodnih 14 knjiga, pitamo je.

- Možda samo zbog činjenice da sam kao pisac i kao žena malo mudrija i mnogo hrabrija - objašnjava Dedićeva, koja inspiraciju pronalazi u ljudima. - I inspiraciju i podstrek. Ja ni u slikarstvu ne volim mrtvu prirodu, geometrijske oblike i praznine. Uvek ću radije otići na vašar nego sama u neku šumu.

Pričajući o tome kako koristi svojih pet minuta, naglašava da je uspela da telo i um navikne na uživanje i kada žuri:

- Nemam ja tih pet minuta, ali sam uspela da svoje telo i um naviknem da uživaju i kada žurim. Na mom stolu uvek stoji rokovnik prepun obaveza, ali su velikim slovima svakog dana upisane i razonode.

A šta bi poručila onima koji žele da prate svoje snove, da objave svoju knjigu, pokrenu svoj biznis, prosto, žele da naprave iskorak, a imaju strah i nedoumice.

- Ne znam - iskrena je Dedićeva.

- Uvek sam bolje znala šta neću, nego što mi je bilo jasno šta hoću. To moje neću me je milion puta dovelo do nekih rešenja. Možda jedini savet je da nikako ne pristaju da budu žrtve bilo koga i bilo čega. Taj nepristanak je uvek dobar početak.

TAJNA LEPOTE SU OSMEH I ZDRAVLjE

KAO odgovor na pitanje koji je ključ njene lepote, Vesna je poručila da su to osmeh i zdravlje onih sa kojima deli život i činjenica da je oni obožavaju:

- Ne vidim ja sebe kao neku lepoticu, ali se trudim da mi godine ne smetaju u ispunjavanju privatnih i poslovnih želja. Ključ onoga što nazivate mojom lepotom je u činjenici da su moji najmiliji zdravi, nasmejani i da me obožavaju. Naravno da pazim kako se hranim, da vežbam, da idem na razne tretmane protiv starenja, ali sve to bi bilo besmisleno i uzaludno da me ne vole i ne poštuju oni koje ja volim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024