ROMI SU SAVEST ČOVEČANSTVA: Besplatan koncert "Kala" 7. aprila u Beogradu

V. N.

05. 04. 2022. u 11:29

U SUSRET Međunarodnom danu Roma, rokenroma "Kal" bend 7. aprila održaće besplatan nastup u beogradskom "Vurst plac baru" od 22 časa. Svetski dan Roma, 8. april, službeno je proglašen 1990. u Poljskoj, u znak sećanja na održavanje prvog Svetskog kongresa Roma u aprilu 1971. u Česfildu kod Londona.

РОМИ СУ САВЕСТ ЧОВЕЧАНСТВА: Бесплатан концерт Кала 7. априла у Београду

Foto promo

Na prvom kongresu utvrđen je opšti naziv Romi, koji na romskom znači čovek. Za romsku himnu je proglašena pesma "Đelem, đelem", koju je komponovao Žarko Jovanović Jagdino, a doneta je i odluka da romska zastava bude plavo-zelena sa crvenim točkom u sredini.

- Romi su narod koji u svom jeziku nema reč za rat, granice, oružje, jer je sloboda jedini princip koji su kroz svoju istoriju razumeli - rekao je osnivač i frontmen "Kala", kompozitor i prevodilac za romski jezik Dragan Ristić.

- Ovaj narod nema reč ni za ljubav i slobodu, jer se to podrazumeva. Krenuli smo iz Indije 1018. godine i kao nedorasli smatrali da svi misle kao i mi. Mi smo savest čovečanstva, nikada nismo podigli oružje da bismo zaštitili sopstvene živote i interese. Svako nam je uzeo šta je poželeo, bezuslovno smo davali, a zauzvrat ništa nismo dobili.

Električni ritam "Kala" nastao je kombinacijom muzike zapadnog Balkana sa svingom, džezom, bluzom, rokom i popom, postoje 26 godina i do sada su objavili četiri albuma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna