DVE GODINE BEZ ĐODE: Sve je osvojio u "Selo gori, a baba se češlja", a Miroljub Trošić nije mogao da prežali smrt supruge

S. BABOVIĆ

25. 02. 2022. u 22:02

PROŠLO je dve godine od kako je popularni glumac-naturščik Miroljub Trošić, u noći između 24. i 25. februara, preminuo u kraljevačkoj bolnici, i nešto više od emitovanja hit- serije „Selo gori, a baba se češlja“ (2006-2016) u kojoj je beskrajno simpatični Đoda osvojio srce publike.

ДВЕ ГОДИНЕ БЕЗ ЂОДE: Све је освојио у Село гори, а баба се чешља, а Мирољуб Трошић није могао да прежали смрт супруге

Foto: G. Šljivić

- Oca su svi voleli, prijatelji, komšije, meštani, a unucima kojih ima petoro bio je idol - ispričala nam je Slavica, glumčeva ćerka. - Na žalost,neposred pred smrt nije bio dobrog zdravlja,a i predao se nekako nakon mamine smrti. Šlog koji je doživeo ostavio je posledice.

Đoda je karijeru počeo u Amaterskom pozorištu u Trsteniku, gde je uspešno ostvarivao više dramskih uloga. Potom je blizu 24 godine bio nastavnik u školama u okolini Kraljeva, vodio je folklorne grupe, uvek uz harmoniku. Proslavljeni režiser Radoš Bajić, koji je odrastao pored Đode, pomogao mu je da u kasnim godinama zaigra u kultnoj TV seriji.

- Miroljub Trošić spada u red onih Srba, onih običnih ljudi, koji niknu u jednom narodu, sredini i koji svojim veličanstvenim delom, talentom, dobrotom, ostave neizbrisiv trag, večnu pamjat i duboko sećanje šta su i kakvi su bili - rekao je Radoš Bajić, u svom potresnom govoru na sahrani,pored odra druga iz detinjstva.

Foto S. Babović

Upravo je Bajić otkrio mnoge nepoznanice o glumcu, između ostalog i to da je Đoda voleo da čita Tomasa Mana i da je kao srednjoškolac bio svestraniji od mnogih naučnika i akademaca. A kakav je bio „veseljak“, svedoče i danas meštani.

- Kada bi mu skrenuli pažnju na to da pićem daje loš primer unucima, on bi rekao “ma dajte, ljudi, ja im baš dajem primer, ali dajem primer, kakvi ne treba da budu” - prisećaju se meštani Medveđe.

Pola godine nakon Đodine smrti, po ideji Radoša Bajića, akademski umetnik Danilo Vuković oslikao je na fasadi prodavnice u Medveđi,sjajan mural sa glumčevim likom, visok tri i širok dva metra, vidljiv svakom putniku koji prolazio starom trasom Kruševac-Trstenik.

Foto S. Babović

- Ovo nije mural,koji je posvećen samo Miroljubu nego i jedan svojevrstan omaž, svim “običnim”, skromnim, a opet velikim ljudim - svedoči za “Novosti” mr Danilo Vuković,  danas direktor Narodnog univerziteta u Trsteniku.

BONUS VIDEO - MURAL POSVEĆEN MARKU ŽIVIĆU: Kruševac odao počast preminulom glumcu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja