NE BORIM SE ZA PLASMAN, VEĆ ZA DOBRU MUZIKU: Tijana Dapčević se takmiči na nacionalnom izboru za "Evrosong"

V. M. P.

01. 02. 2022. u 09:54

POP pevačica Tijana Dapčević (45) nije planirala da se ove godine takmiči na nacionalnom izboru za našeg predstavnika na "Evrosongu", ali, kao u onoj narodnoj - nije kome je rečeno, nego kome je suđeno, ipak će učestvovati u martu na festivalu "Pesma za Evroviziju", koji će biti održan u RTS Studiju 8, u Košutnjaku.

НЕ БОРИМ СЕ ЗА ПЛАСМАН, ВЕЋ ЗА ДОБРУ МУЗИКУ: Тијана Дапчевић се такмичи на националном избору за Евросонг

Foto ATA Images

Pevaće kompoziciju "Ljubi, ljubi doveka" Leontine Vukomanović, koja je bila namenjena Stefanu Zdravkoviću, koji se predstavlja kao Princ od Vranje. Stefan je odlučio da se ne takmiči, a kako po pravilima kompozitor ima zeleno svetlo da promeni izvođača koga je odabrao, u slučaju bolesti ili odustajanja, Leontina je pozvala Tijanu i pitala je da li hoće da ide na festival.

- Rekla sam joj da hoću, što da ne, da budem iskrena, nedostajao mi je taj momenat takmičenja, i uopšte festivala i druženja sa kolegama - iskreno će, za "Novosti", Tijana.

- Ove godine imamo bogme mnogo razloga za slavlje, jer dosta nas iz prethodnog veka nastupa na ovogodišnjem nacionalnom izboru, što poznati i priznati autori, što izvođači. Tu je i Ana Stanić, Goca Tržan, "Gramofondžije", grupa "Naiva"... Ima nas dosta iz stare garde i baš se radujem.

Na konstataciju da će se u martu takmičiti mnogo autora i izvođača sa već ostvarenim karijerama, umesto mladih i neafirmisanih pevača, Dapčevićeva uzvraća pitanjem:

- Ko to tvrdi da je "Evrosong" za neafirmisane pevače? Naš nacionalni izbor je takmičenje svih mogućih autora i izvođača iz Srbije. Sad, da li oni imaju po 20, 40 ili 60 godina, nebitno je. Bitno je da pesma bude dobra, da šalje dobru poruku, da bude slušana i da može da nas predstavi u dobrom svetlu u Torinu. Da li je peva neko od 25 ili 45 godina, nije važno. Muzika nema granica.

Tijana naglašava da joj je pesma "Ljubi, ljubi doveka", neverovatno legla i da u sebi oseća radost dok je peva.

- Leontina je malo promenila tekst, uženskila ga, kako bih ja rekla - objašnjava nam pevačica.

- Ona, Nemanja Filipović koji je autor aranžmana i produkcije, i moja Ivana Peters, koja je otpevala prateće vokale, uložili smo mnogo ljubavi, snage, volje i strpljenja u tu pesmu. Nema razloga da ne uspe.

Tijana se 2014. u Kopenhagenu, kao predstavnik Severne Makedonije, takmičila sa numerom "Do neba", ali nije uspela da se plasira u finale "Evrosonga". Ipak, ne dopada joj se kada se kaže da će ponovo pokušati da izbori plasman na "Pesmu Evrovizije".

- Ne borim se ja ni za šta, već samo za dobru muziku - veli naša sagovornica. - Ja sam već bila na toj planeti 2014. u Danskoj. Želja mi je da predstavljam Srbiju jer je ovo i te kako moja zemlja, tu sam se udala i rodila sina. E, sad da li će to biti ove godine ili sledeće, ne znam. Prijavila sam se na takmičenje da bih se dobro žurkala, zabavila i da ova pesma ostane za sva vremena. To je moj cilj.

Spekuliše se da će nekoliko zemalja u Italiju poslati predstavnike sa rokenrol pesmama...

- Svake godine isto - primećuje Tijana.

- Lane su "Moneskin" bili iznenađenje, pa se sad svi utrkuju da naprave sličnu pesmu, što je potpuno pogrešno. Treba videti šta je u tom trenutku trend u svetu i šta je pevljivo, i po tom principu treba da se šalju pesme na "Evrosong". Naravno, kompozicija treba i da ima veze sa zemljom iz koje potiče. Ne znam koliko Srbija ima veze sa rokenrolom.

Zamolili smo Tijanu i za komentar što Sjedinjene Američke Države pokreću svoju verziju "Evrosonga", pod nazivom "Pesma Amerike"...

- Videla žaba da se konji potkivaju, pa i ona digla nogu. Meni je glupost i što je

Australija ušla u trku za "Evrosong" kao pridružena članica. Ako mene pitate, to je nosens. Isto mislim i za Ameriku.

DOĐITE NA "VESELO DEVOJAČKO VEČE"

U IŠČEKIVANjU "Pesme za Evroviziju", Tijana Dapčević pozvala je čitaoce "Novosti" da 5. februara u beogradskoj "Kombank dvorani" pogledaju mjuzikl "Veselo devojačko veče", u kom igra uz Zoranu Pavić, Ivanu Peters, Jelenu Đukić i Maju Brukner. Premijera urnebesnog mjuzikla koji se dešava u jednom karaoke klubu, gde drugarice iz detinjstva proslavljaju devojačko veče ćerke jedne od njih, bila je 23. decembra. Devojačko veče pretvara se u divlji i veseli noćni izlazak, u kome učestvuje i publika, uz mnogo popularnih domaćih hitova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku