POVRATAK "BEOGRADSKOG PROLEĆA": Za 29. april najavljena smotra muzike, uvod u festival koncert Beti Đorđević 19. februara

V. N.

17. 01. 2022. u 13:18

FESTIVAL zabavne i pop muzike "Beogradsko proleće" biće ponovo održan 29. aprila u prestoničkoj "Kombank dvorani", koja je otkupila prava za manifestaciju i brend od Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije.

ПОВРАТАК БЕОГРАДСКОГ ПРОЛЕЋА: За 29.  април најављена смотра музике, увод у фестивал концерт Бети Ђорђевић 19. фебруара

foto promo: Božidarac

Na festivalu će biti izvedeno 18 novih pesama, a za nagrade konkurišu najbolja kompozicija, tekst, aranžman i interpretacija. Konkurs za prijavu traje do 15. februara, a nove kompozicije zabavne i pop muzike, ne duže od četiri minuta, koje nisu javno izvedene pre festivala i nisu ranije promovisane, podrazumeva se na srpskom jeziku, bez obzira na dijalekat i narečja, treba poslati na mejl prijava@beogradskoprolece.rs.

Kao uvod u festival, 19. februara u "Kombank dvorani" biće održan koncert Beti Đorđević, koja je 1971. trijumfovala na "Beogradskom proleću" sa kompozicijom "Počnimo ljubav ispočetka". To će, ujedno, biti i proslava njenog zlatnog jubileja - pola veka karijere.

Podsetimo, "Beogradsko proleće" bio je jugoslovenski odgovor čuvenom italijanskom festivalu "Sanremo" i prvi put je održan pre 61 godinu - 17. aprila 1961. u Domu sindikata. Nastupili su tada najpopularniji pevači zabavne muzike u zemlji - Đorđe Marjanović, Predrag Gojković Cune, Tereza Kesovija, Lola Novaković, Nada Knežević, Dušan Jakšić, Radoslav Graić i Marko Novosel.

Jedini žiri na prvom festivalu bila je publika, a pobednik prvog "Proleća" bila je pesma "Anđelina", čije su verzije pevali Đorđe Marjanović i autor numere Radoslav Graić. Drugo mesto osvojio je Đorđe Marjanović sa pesmom "Nek' prođe zima", dok je bronzu uzeo Marko Novosel sa kompozicijom "Valovi".

Sve do 2000. festival se održavao u kontinuitetu, da bi, na inicijativu sada pokojnog Vojkana Borisavljevića, bio ponovo održan 2009, 2010. i 2014, ali pod nazivom "Proleće u Beogradu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega