KATANAC ZA ONE KOJI NE POŠTUJU MERE ZAŠTITE: Pripreme u jeku pred početak 60. Sabora trubača u dragačevskoj prestonici

V. ILIĆ

12. 08. 2021. u 10:24

U DRAGAČEVSKOJ prestonici od jutra do mraka užurbano teku pripreme za 60.

КАТАНАЦ ЗА ОНЕ КОЈИ НЕ ПОШТУЈУ МЕРЕ ЗАШТИТЕ: Припреме у јеку пред почетак 60. Сабора трубача у драгачевској престоници

Foto V. Ilić

Sabor trubača. Ugostitelji spremaju iće i piće, domaćini zatežu posteljine na ležajevima gde će narednih dana konačiti na hiljade saboraša iz svih krajeva sveta. Prethodnih dana u pojedinim medijima pojavile su se informacije o papreno skupom smeštaju u Guči, ali su to odmah čestiti dragačevski domaćini demantovali.

- Cene smeštaja i hrane nisu menjane u poslednjih nekoliko godina - kazao nam je Radomir Ivanović u ime TO Dragačevo.

- Ne znam kome je u interesu da nas Dragačevce predstavi kao bahate domaćine. Činjenica je da je cena prenoćišta sa doručkom 25 evra, bez doručka 20. Naravno, ako je u pitanju porodica, tu su i brojne druge pogodnosti. Hrana je zdrava i domaća, osoblje ljubazno, a svi uslovi solidni.

Guča sa okolnim selima ima veliki broj smeštajnih kapaciteta, a sve je više potražnje za domaćinstvima u okolnim selima, koja su počela da se bave seoskim turizmom. Gostima je dostupan i hotelski smeštaj u centru grada. Nakon renoviranja hotela "Zlatna truba", dostupno je još 15 apartmana, a ukupan kapacitet je 180 ležajeva. Cene su takođe pristojne, i kreću se od 20 do maksimalnih 40 evra.

- Tokom Sabora trubača i u smeštajnim kapacitetima biće ispoštovane sve epidemijske mere - pojašnjava Ivanović.

- Radnici u ugostiteljskim objektima takođe treba da ispoštuju potrebne procedure. Cene hrane i pića u objektima će ostati ili iste ili približne onima od prethodnih godina.

Tako će se rakija prodavati po ceni od 50 do čak 250 dinara (brendirana), pivo od 150 do 250, sokovi oko 200, kilogram prasećeg pečenja od 1.200 do 1.700, a jagnjećeg i više od 2.000 dinara. Porcija kupusa će se kretati od 300 do 500 dinara.

MINISTARKA Marija Obradović, Foto V. Ilić

Jubilarni Sabor trubača u Guči usled epidemiološke situacije ove godine održava se pod drugačijim okolnostima. Kontrola posetilaca vrši se u tri prstena, na ukupno 15 punktova, a za sve posetioce biće potrebna neka od potvrda - o preležanom virusu korona, negativan PCR test ili potvrda o vakcinaciji. Ukoliko to saboraš nema, biće omogućeno i brzo antigensko testiranje na prilazima u dragačevsku prestonicu. Da se uveri kako teku pripreme i bezbednosne mere u Guči, juče je ovu varoš posetila i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

- Saborski odbor u Guči dao je maksimum u svim kapacitetima, a svi okolni gradovi su dali podršku organizaciji i od danas počinjemo sa strogim kontrolama, sa dobro organizovanim inspekcijskim nadzorom, zajedno sa republičkim i lokalnim timovima, kojih će biti oko 30 - rekla je Obradovićeva.

- Osim uobičajenih inspekcija, posebno će biti pojačan rad sanitarnih, zbog poštovanja epidemioloških mera. Nećemo biti popustljivi ni prema kome, zatvaraćemo ugostiteljske objekte tamo gde se ne budu poštovale mere.

Da podsetimo, oko Guče će biti postavljeni punktovi koji će kontrolisati saboraše.

- Na prilaznim putevima ka Guči imamo pet punktova, dva u Čačku, i po jedan u Lučanima, iz pravca Ivanjice i Kraljeva i na Jelici - kazao nam je Milivoje Dolović, predsednik Opštine Lučani.

- U drugom prstenu biće sedam punktova oko same Guče, gde će ulazak kontrolisati kovid redari, i naravno treći prsten u centralnom delu gde će se više povesti računa o bezbednosti, načinu ponašanja, pa i o oblačenju u samoj Guči.

RADNO VREME

MADA je Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje korone i naredbom ministra zdravlja propisano da ugostiteljski i drugi objekti rade do jedan sat po ponoći, saboraši ne moraju da brinu - radiće do tri sata ujutru.

- Dozvoljeno je radno vreme objekata koji obavljaju ugostiteljsku, trgovinsku i uslužnu delatnost u vreme Sabora dozvoljeno je do tri sata po ponoći, uz obavezno poštovanje epidemioloških mera i ispunjenje obaveza organizatora navedenih u zahtevu za dobijanje saglasnosti - izjavio je Slobodan Jolović, načelnik Moravičkog upravnog okruga.

NEGRIŠORAC DIŽE ZAVESU

Foto D. Dozet

 

SABORSKI odbor i organizatori 60. Dragačevskog sabora trubača doneli su odluku da domaćin jubilarnog Sabora bude prof. dr Dragan Stanić, čiji je pseudonim Ivan Negrišorac.

Ovaj profesor i pesnik iz Novog Sada rođen je 1956. u Trsteniku. Prezime Negrišorac izvedeno je iz naziva dragačevskih Negrišora.

Njemu će pripasti čast da sutra podigne saborsku zastavu uz himnu Sabora "Sa Ovčara i Kablara", čime će biti označen početak trodnevne trubačke fešte.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024