U BORBI ZA "ZLATNU" 18 KAPELNIKA: "Novosti" će i na 60. saboru dodeliti nagradu omiljenu svakom trubaču

V. ILIĆ

13. 08. 2021. u 06:35

OSTAO je samo još jedan dan do najvećeg trubačkog okršaja na svetu. Na 60. jubilarnom finalnom takmičenju najboljih trubačkih orkestara Srbije, pojaviće se 18 orkestara.

У БОРБИ ЗА ЗЛАТНУ 18 КАПЕЛНИКА: Новости ће и на 60. сабору доделити награду омиљену сваком трубачу

Foto K. Mihajlović

Trubači uveliko glancaju svoje limene instrumente za svirku za nezaborav, uvežbavaju melodije kojima će pokušati da osvoje srce saboraša i na taj način u nedelju, na pozornici kraj Bjelice, budu "okićeni" "Zlatnom trubom", koju već od trećeg Sabora dodeljuju "Večernje novosti".

- Svakom trubaču je san da dobije "Zlatnu" - rekao nam je Bojan Krstić iz Vladičinog Hana, koji čeka još jednu nagradu za majstorsko pismo.

- Meni se posrećilo, pa sam je već osvojio. To je nagrada koja svakom trubaču menja život iz korena. Tek posle nje postajete poznati, ne samo u Srbiji, već i u Evropi. To vam je isto kao zlato na Olimpijadi.

ULEPŠAVANjE Glancanje spomenika trubaču, Foto V. Ilić

Pored Krstića, na finalnom takmičenju će se pojaviti još 17 orkestara - Elvisa Bajramovića (Bojnik), "Novosadski trubači" (Novi Sad), "Pirotski trubači Saše Pavlovića" (Pirot), orkestri Jovice Jovanovića (Lunovo Selo), Radiča Slavkovića (Rti), Stefana Mladenovića (Vranje), Ivana Đenadića (Akmačići), Bojana Ristića (Vladičin Han), Marka Trnavca (Mršelji), Kristijana Azirovića (Niš), Željka Stefanovića i Aleksandra Petronijevića (Arilje), Vladimira Ivanovića (Zagužanje), "Dragačevske trube" (Guča), Mileta Novkovića (Vladičin Han), Marka Gligorijevića (Bajina Bašta), "Timočki veseljaci" (Knjaževac) i orkestar Siniše Stankovića (Zagužanje), koji je nagradu našeg lista osvojio na poslednjem Saboru 2019.

- Takmičio sam se pune dve decenije, bilo je nekih manjih nagrada, ali zlato je zlato - kaže nam Siniša Stanković.

- I nisam posle nje odustao, iako sam mislio da više neću na takmičenje. Ipak, "Zlatna" mi je dala novu snagu i volju da i dalje sviram i uveseljavam narod.

Zvanično otvaranje Sabora je danas u 11 časova, kada će ovogodišnji domaćin prof. dr Dragan Stanić (Ivan Negrišorac) uz zvuke saborske himne "Sa Ovčara i Kablara" podići saborsku zastavu, što će označiti početak trodnevne trubačke fešte, najveće na svetu. U 19.30, ispred Centra za kulturu, zakazan je koncert trubačkog orkestra Danijele Veselinović, a na sceni će joj se pridružiti i Jelena Urošević (violina) i Neda Nikolić (frula). Na glavnoj pozornici na stadionu program počinje u 21 čas nastupom pobednika 59. sabora: "Timočkih veseljaka", orkestara Elvisa Bajramovića i Siniše Stankovića, potom sledi koncert Dejana Petrovića i "Big benda", a za kraj večeri je predviđen ponoćni koncert trubačkih orkestara. Ulaz na sve koncerte je besplatan.

PRIPREME Šatre se dižu širom Guče, Foto V. Ilić

Već juče su u Guču stigli brojni stranci, najviše njih iz Francuske, Italije, Poljske, Slovenije, Rusije, Turske... Među njima su bili i novinari iz Istanbula Izde Čilikbilek i Mert Koplan. Sa nama su podelili utiske o maloj varoši u Dragačevu, koja se preko noći pretvara u centar sveta.

- Oduševljeni smo trubačkom muzikom - kazali su nam Izde i Mert. - Ranije smo samo gledali snimke na internetu o ovom festivalu. To nas je i privuklo da dođemo. Svi su gostoljubivi. Jedva čekamo vikend, jer znamo da će tada ovde biti krcato. Ovo je prvi put, ali ne i poslednji, u Guči.

OMLADINCI

DANAS će se za titule najboljih boriti i sedam omladinskih orkestara. Za nagrade će se nadsviravati orkestri Uroša i Ognjena Vasiljevića (Požega), Miroslava Đunisijevića (Arilje), Aleksandra Ilića (Stubal), Braće Ilić (Čestobrodica), Mlađana Krstića (Zagužanje), Stefana Mladenovića (Požega) i Manuela Ametovića (Aleksinac).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju