KORONA ĆE I DALJE DA NAS OMETA I OGRAĐUJE: Vođa "Kerbera" Goran Šepa Gale, za "Novosti", pred koncert na Kalemegdanu

M. Ćunković

05. 07. 2021. u 08:20

NIŠKI "Kerber", jedna od najvećih hard-rok grupa na ovim prostorima, obeležiće 40 godina postojanja koncertom na prvom beogradskom "Fort festu" na Kalemegdanu, u rovovima kod Vojnog muzeja, u petak 9. jula, uz podršku "Teksas flada".

КОРОНА ЋЕ  И ДАЉЕ ДА  НАС ОМЕТА  И ОГРАЂУЈЕ: Вођа Кербера Горан Шепа Гале, за Новости, пред концерт на Калемегдану

Foto Marina Pešić

Poput mladića koji gore od želje da se afirmišu, vođa "Kerbera" Goran Šepa Gale i njegova ekipa jedva čekaju da, posle prinudne pauze zbog pandemije, svoj set hitova ponovo podare beogradskoj publici, koja njihov energičan nastup uvek oduševljeno prihvati.

- Čast nam je da otvorimo nov festival, kao i taj prostor koji će, nadam se, zaživeti - kaže, za "Novosti", Gale.

- Verujem da će Kalemegdan biti epicentar rokenrola, kao što je bio nekad. Publika i mi smo se uželeli jedni drugih, što pokazuju naša dopisivanja na internetu.

"Kerber" će izvesti pun koncertni repertoar.

- Ništa nećemo da skraćujemo. Jedino ako dođe gospodin Kon, pa kaže "Ne može više da se svira" (smeh).

Osvrćući se unazad na minule beogradske koncerte, Gale ističe dva u Hali sportova.

- Prvi je bio negde '85, '86, a drugi 2012. Moram da pomenem i akustični koncert u Sava centru 2017. Publika je tu bila neverovatna. Sportski rečeno, uzdizala nas je. Nema prostora u Beogradu koji nije dobar. Skoro smo svirali u Rakovici, takođe je bilo fantastično.

"Kerber" je bend sa specifičnom karijerom, koju odliku duge diskografske pauze.

- Da smo hteli, mi bismo nešto menjali, niti smo ikad imali pritisak da treba nešto da promenimo. Dokle god budemo uživali u ovoj vrsti muzike, i dokle god budemo razgovarali sa publikom i imali novu, nema razloga da išta menjamo. Svako neka radi svoje, a koketiranje sa pravcima nije izbor "Kerbera". Bićemo tu gde se najsigurnije osećamo, u ovakvom rokenrolu koji gajimo.

A kad se oglase "rok dušebrižnici" kojima je najveći problem što bendovi poput "Kerbera" i "Divljih jagoda" još uvek postoje...

- Takvi ljudi moraju da postoje, bez njih bi bilo dosadno. Ja kad nešto ne volim, to ne gledam i ne slušam.

Autorska kriza u domaćoj rok muzici, kaže, postoji, ali je i opravdana.

- Muzičari sviraju po narudžbini, po potrebi, a ne ono što misle da treba da sviraju. Ima autora, ali ih nema dovoljno iskazanih. Internet slika je lažna. Treba svirati, proći kilometre, potvrditi se na mnogim mestima. Da bi karijera trajala, moraš da imaš dobru pesmu, da zračiš, da budeš drugačiji.

Obožavateljke su nekad bacale brushaltere na binu svojim rok idolima...

- Sad ih niko ni ne nosi - smeje se Gale. - Razlika je velika, mi smo u nekim drugim godinama, i zrelije dame nas sad gledaju. Važno je da postoji i dalje komunikacija između dva pola.

Leto se koncertno otvorilo...

- Idemo do Banjaluke, Pala, Loznice, Surdulice... Datumi se gomilaju. Za proslavu 40 godina rada planirali smo nešto opširnije, ali, izgleda da ćemo ove godine imati samo dva meseca za sviranje. Mislim da će u septembru, oktobru opet da krene zatvaranje po kućama, i naša internet komunikacija sa publikom. Čini se da će i dalje ova korona da nas ometa, ograđuje. Zato, gledamo da sada što više susreta napravimo i proputujemo. Zbog toga i postojimo.

ROKERSKO OBNAVLjANjE RŽANSKE ŠKOLE

NIŠLIJE su preksinoć održale dvoipočasovni, humanitarni koncert u staroplaninskom selu Visočka Ržana, 24 kilometra udaljenom od Pirota. Bend je nastupio u dvorištu ruinirane seoske škole, a prihod je prikupljen upravo za njeno obnavljanje.

- Meni je ovo nešto sasvim normalno - rekao je za "Novosti" Šepa, dodavši da je grupa do sada imala dosta humanitarnih koncerata i da će uvek podržati svaku sličnu inicijativu.

Koncert je organizovala Fondacija "Refarm", koja je sa lokalnom vlašću u Pirotu inicirala obnovu škole. Milica Zdravković, ispred te fondacije, zahvalila se svima koji veruju da će škola u Ržani na jesen primiti prve đake, i posebno porodicama Velimirović i Mirotić. One, svaka na svoj način, nastoje da ožive Staru planinu - jedni razvojem stočarstva na farmi "Eva" sa više od 1.000 ovaca i 200 koza, a poznati košarkaš Nikola Mirotić investira u turizam i ugostiteljstvo gradeći hotele sa sportskim terenima i spa- centrima na Planinarskom domu. Prvi đaci u Ržanskoj školi, na jesen, biće deca radnika zaposlenih na pomenutoj farmi. V. Ć.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)