NOVI POKRET NA POLITIČKOJ SCENI SRPSKE: Za predsednika Spone izabran Darko Matijašević (FOTO)

S.M.

19. 04. 2021. u 15:38

U BANjALUCI je formiran Srpski rodoljubivi pokret - SPONA, s ambicijom da predloži jedinstvenu listu za naredne opšte izbore 2022. u BIH. nicijativu za stvaranje Pokreta pokrenuo je veliki broj boraca, policajaca, starešina, njihovih potomaka, iz nametnutih ratova srpskom narodu na prostorima bivše SFRJ.

НОВИ ПОКРЕТ НА ПОЛИТИЧКОЈ СЦЕНИ СРПСКЕ: За председника Споне изабран Дарко Матијашевић (ФОТО)

Foto: Novosti

Za predsednika je izabran dr Darko Matijašević, doktor ekonomskih i bezbednosnih nauka, bivši pukovnik VRS, ministar unutrašnjih poslova, šef Vojne misije BIH pri NATO i EU i višegodišnji ambasador.

– Pokret ima nameru da okupi široku lepezu udruženja, organizacija, pojedinaca, kao i političkih organizacija na osnovu ozbiljne nacionalne, rodoljubive i politike jedinstva cjelokupnog srpskog naroda. Zaštita statusa Republike Srpske, ustavom zagarantovana pozicija autonomnog državotvornog prostora Srba, i drugih naroda i građana je bazična i ključna pozicija političkog delovanja, kaže Matijašević za Novosti.

Ističe da jedinstven nastup Srba u BIH mora biti suština budućeg delovanja. Pokret će fokus takođe dati na privredni i ekonomski razvoj.

– Suštinski i formalno se treba i mora raditi na postepenom i potpunom integrisanju realnog sektora, privrede i ekonomije Srpske i Srbije, a po osnovu specijalnih i paralelnih veza. Isto, obrazovanje i kultura, nauka i tehnologija, mora biti u potpunosti kompatibilna i integrisana. Formalno-pravni akti, zakoni, državna uprava Srpske i Srbije mora biti potpuno usklađena i identično strukturirana.

Foto: Novosti

 

Javna preduzeća i javni resursi Srpske moraju da se integrišu u parcijalne i projektne zajedničke javne korporacije Srpske i Srbije. Isto uključuje i putnu, željezničku i ostalu saobraćajnu i infrastrukturnu mrežu. Izmenama izbornih zakona u Srbiji i Srpskoj mora biti omogućeno da barem 10 odsto narodnih poslanika u parlamentima Srbije i Srpske bude biran recipročno.

Tako bi u parlamentu Srbije bilo 25 poslanika koji su birani iz Republike Srpske, a u Parlamentu Srpske osam poslanika biranih sa teritorije Srbije, navodi Matijašević.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni