ZAUSTAVLJEN ČAMAC KRCAT MIGRANTIMA: Akcija policije na Drini, sprečeno krijumčarenje ljudi u Zvornik (FOTO)

V. Mitrić

03. 04. 2021. u 13:43

PRIPADNICI Jedinice granične policije Zvornik, u ranim jutarnjim satima, na području opštine Zvornik, u mestu Tršić, sprečili su krijumčarenje migranata od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice, uz pomoć posebnog tima za sprečavanje nezakonitih migracija.

ЗАУСТАВЉЕН ЧАМАЦ КРЦАТ МИГРАНТИМА: Акција полиције на Дрини, спречено кријумчарење људи у Зворник (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Nakon što su uočili čamac iz Republike Srbije, koji je plovio rekom Drinom prema teritoriju BiH, pripadnici Granične policije Zvornik zaustavili su čamac u kom se nalazilo 15 državljana Pakistana i Avganistana. Pod nadzorom dežurnog tužioca i prema naredbi Suda BiH, obavljen je pretres dve osoba, koje su upravljale čamcom, osumnjičeni za činjenje krivičnog dela krijumčarenje ljudi.

Tokom pretresa pronađen je određeni iznos u evrima i dinarima, mobilni telefon sa pripadajućim i drugim SIM karticama mobilnih operatera Srbije kao i jedan pasoš Republike Indije, što su, kao predmeti koji potiču iz činjenja krivičnog fela, privremeno i oduzeti. Obe osobe uhapšene i u zakonskom predviđenom roku biće predate Tužilaštvu BiH uz izveštaj o počinjenom krivičnom delu.

Preostalih 13 osoba biće saslušano u svojstvu svedoka uz pomoć ovlašćenog prevodioca a onda će biti predati nadležnoj Službi za poslove sa strancima na dalje postupanje.

Direktor GPBiH Zoran Galić rekao je da su pripadnici Granične policije BiH maksimalno angažovani. u zaštiti državne granice. Istakao je da Granična policija BiH nema podršku države u borbi protiv nezakonitih migracija.

Foto: V. Mitrić

- Pripadnici granične policije Zvornik još jedanput su pokazali da uprkos svim problemima s kojima se suočavaju, imaju jako dobre rezultate u sprečavanju svakog oblika kriminaliteta. Ovim putem im zahvaljujem na maksimalnoj angažovanosti, a tome je ujedno doprineoi i poseban tim koji smo formirali u borbi protiv nezakonitih migracija. S lepšim vremenom, očekuje se intenzivniji migracijski pritisak i sramotno je da država od početka migrantske krize ništa nije preduzela da nam pomogne u sprečavanju nezakonitih migracija. Nisu nam obezbedili popunjavanje ni ljudskih resursa, ni specijalističku opremu, pa čak ni gorivo za službenike koji su izvanredno angažovani, kako bi zaštitili kritične tačke nezakonitih prelazaka. Naš budžet je isti sada i pre 10 godina. Migrantska kriza, iako se stavlja na teret samo Graničnoj policiji, ona je problem koji se rešava uz maksimalnu podršku i saradnju, a osim pojedinih policijskih agencija i međunarodnih subjekata od kojih molimo pomoć, mi druge podrške nemamo -priča nam direktor Galić.

Od početka ove godine, pripadnici GPBiH odvratili su više od 900 osoba od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice. S obzirom na to da je u zimskom razdoblju bio sezonski trend pada migracijskog pritiska, već sada se očekuje intenzivniji pritisak. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)