“EKONOMSKI ZLOČIN NAD SEMBERCIMA”: Gradonačelnik Bijeljine napustio sednicu Skupštine grada na kojoj je usvojen budžet (FOTO)

V. MITRIĆ

31. 03. 2021. u 20:16

SKUPŠTINSKA većina u Bijeljini, predvođena SNSD-om, usvojila je predlog odluke o budžetu za 2021. godinu.

“ЕКОНОМСКИ ЗЛОЧИН НАД СЕМБЕРЦИМА”: Градоначелник Бијељине напустио седницу Скупштине града на којој је усвојен буџет (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Neposredno pre usvajanja gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović i odbornici Srpske demokratske stranke, Partije demokratskog progresa i Demokratskog narodnog saveza napustili su sednicu.

- Neću da prisustvujem ovom cirukusu, jer neću da ovakvoj sednici dajem ligitimitet, zato što podneseni amandmani skupštinske većine nisu u skladu sa zakonskim procedurama - rekao je gradonačelnik Petrović.

On je najavio pokretanje postupka ocene zakonitosti i ustavnosti amandmana pred Ustavnim sudom.

- Ovakvi amandmani ne služe narodu, okrenuti su protiv njega. Ovo je zločin nad budžetom i ekonomski zločin nad narodom Bijeljine. Oni su navikli da peglaju budžet, po principu lako ćemo nakon izbora - poručio je gradonačelnik. - Na budžet se gleda kao na plen. Ponašaju se kao hijene koje su otvorile usta i gledaju koliko će progutati. Tako imamo situaciju da se amandmanom daje Centru za socijalni rad 400.000 konvertibilnih maraka, a imali smo priliku da vidimo da je u prošloj godini milion i 100 hiljada maraka otišlo stranputicom i to je pokazao i revizorski izveštaj. Znači, uporno se daje u one ustanove koje su predmet krivične prijave i negativnog revizorskog izveštaja.

On je podsetio da je tokom sednice pozivao da svi predstavnici političkih partija zajedno sa Odeljenjem za finansije usaglase okvir za budžet, u skladu sa zakonom, ali da za to nije bilo sluha vladajuće većine.

Foto: V. Mitrić

- Sama forma amandmana nije ispravna, tako kaže struka. Jedan amandman sadrži više od 40 amandmana, što je nedopustivo. Nisam ja ni ekonomista ni pravnik, ali kada konsultujete ljude iz struke i oni vam odgovorno kažu da amandmani nisu pisani u skladu sa zakonskim procedurama, onda vam je sve jasno - kaže Petrović.

On je upozorio da zbog ovakvog budžeta neće biti dovoljno novca za saniranje saobraćajnica, održavanje zelenih površina, javne rasvete, odlaganje komunalnog otpada, za razvoj mesnih zajednica i druge obaveze Grada.

- Ako treba, pocepaću đonove da dođem do svakog domaćinstva i objasnim ko je odgovoran za ovakav budžet i što se udarne rupe na saobraćajnicama neće moći popravljati, makadamski putevi održavati, zelenilo neće moći kositi i sva ona pitanja koja su nophodna za normalno funkcionisanje Grada - podvukao je Petrović i zapitao: -Kako vi da uradite bilo kakav projekat, kada skupštinska većina poziva na razvoj Grada, a istovremeno umanji sredstva za eksproprijaciju i kako onda da rešimo imovinsko-pravne odnose i nešto da gradimo?! E, to vam je političko licemerstvo“.

Foto: V. Mitrić

Petrović je ukazao i da se u određenim budžetskim stavkama moglo uočiti da se ustanovama u koje direktore imenuje Skupština daju veća sredstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NEMAMO MI TAMO ŠTA DA TRAŽIMO: Poznata pevačica pozvala na POVLAČENJE Srbije sa Evrovizije