MANJE PLATE FUNKCIONERIMA! Nova skupštinska većina u Derventi stavila pod lupu zarade čelnih ljudi opštine

N. ĐURIĆ

29. 03. 2021. u 07:13

Zaista sam bio neprijatno iznenađen kada sam došao na platu predsednika skupštine od čak 4.100 maraka, dok u susednim kancelarijama neki od službenika tek imaju po 700 KM. Zato sam digao "obe ruke", za predlog PDP, da se smanje takve zarade, a meni lično za oko 1.000 maraka.

МАЊЕ ПЛАТЕ ФУНКЦИОНЕРИМА! Нова скупштинска већина у Дервенти ставила под лупу зараде челних људи општине

Mirko Zemunović / Foto Ninko Đurić

Ovako, za "Novosti", gotovo nestvaran pozitivan potez nove skupštinske većine obrazlaže novoizabrani predsednik Grada Dervente, Mirko Zemunović.

Nova skupštinska većina sa SDS, PDP i DNS-om, izglasala je poprilično smanjenje plata gradonačelniku, zameniku gradonačelnika i predsednika skupštine grada Derventa sa 3,5 i 3,3 na 2,5 prosečne plate zaposlenih u gradskoj upravi.

- Plate naših funkcionera bile su veće i od mesečnih primanja predsednika Srbije, gradonačelnika Beograda, i njihovih kolega u regionu - čulo se tokom nedavne vatrene skupštinske rasprave.

Plata gradonačelnika je iznosila 4.655 KM i ona je sada umanjena za oko 1.300 maraka. Umanjena je i plata zamenika gradonačelnika, sa 3.300 na oko 2.200 KM, navodi naš sagovornik, koji je u predsedničku fotelju seo dolaskom iz ovdašnjeg "Komunalca".

- Smatram da je moja plata predsednika skupštine od oko 3.080 maraka i dalje previsoka, dok ima radnika u gradskoj upravi koji primaju tek nešto više od 500 KM, i to gornja zakonska i granica pristojnosti. Razumljivo je da svako želi da ima što veću platu, ali što je previše, previše je - ističe Zemunović, koji je na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni jedan od retkih primera funkcionera koji je digao ruku za smanjenje svoje plate.

POD LUPOM I ZARADE DIREKTORA

MIRKO Zemunović, koji nakon napuštanja redova SP sada deluje u klubu DNS, najavljuje da će pod lupu biti stavljene i plate direktora u javnim preduzećima.

- Ne možemo im to narediti, ali ćemo insistirati kod onih koji imaju nekoliko zaposlenih sa po 500 KM plate, a posluju sa minusom, da plate svedu u zakonske okvire - najavljuje Zemunović.

JEDAN GLAS PREVAGNUO

ODLUKA o smanjenju plata funkcionerima u Derventi doneta je sa samo jednim, 15. glasom više većine, naspram 14 glasova sada opozicionog SNSD.

- Plate opštinskih funkcionera su u zakonskim okvirima i nepravedno je da im to pravo bude uskraćeno sada kada je Derventa stekla i status grada - kažu predstavnici SNSD.

Milorad Simić (SNSD), gradonačelnik Dervente,prokomentarisao je da je "tužan i razočaran odlukom nove skupštinske većine".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SRPSKA HEROINA KOJOJ SU UBILI DECU ZA NOVOSTI: Dobila sam dodatnu snagu kad sam videla da naš toliki narod kaže NE rezoluciji o genocidu