KORONA U RS: Dve trećine pacijenata ima novi soj virusa korona - Veća smrtnost i teža klinička slika

R.S.

26. 03. 2021. u 12:26

NADLEŽNI u Univerzitetsko kliničkom centru RS u Banjaluci istakli su danas da su izolovali britanski i južnoafrički soj virusa korona, te da je dve trećine hospitalizovanih obolelo upravo od novih sojeva, a mutantna forma ima veću smrtnost i težu kliničku sliku.

КОРОНА У РС: Две трећине пацијената има нови сој вируса корона - Већа смртност и тежа клиничка слика

Foto: Printskrin

Generalni direktor UKC RS Vlado Đajić je kazao da su nabavljeni novi testovi i da su detektovani novi sojevi koji se brže šire.

- Dve trećine pacijenata su oboleli. Taj soj se brže širi i brže razvija kliničku sliku. Upozoravamo stanovništvo da je novi soj prisutan. Za dan oboleli ostaju bez kiseonika i završe na UKC RS, zato još jednom upućujemo apel - rekao je Đajić.

On je istakao da se u UKC trenutno leči 550 obolelih od virusa korona, ali da su maksimalno zbrinuti.

- Nažalost, njih blizu 400 je na kiseoničkoj podrši i oko 70 na respiratoru, što govori o kako teškim kliničkim slikama se radi. Pored kiseonika, zahtevaju i adekvatnu i skupu terapiju - dodao je Đajić.

On uverava da nema razloga za strah građana, te da će svi dobiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Virusolog Višnja Mrđen je objasnila da je testirano 93 uzorka, pozitivnih na korona virus, a da su promene primećene od kraja februara.

Ona je rekla da mutantna forma utiče na povećanje smrtnosti i broja hospitalizovanih.

- To su pacijenti sa srednje teškom i teškom slikom iz različitih delova RS i različitih godišta. Uzorke smo nasumično odabrali. Imali su teške forme bolesti. Koristili smo test koji služi za razlikovanje izvornog oblika virusa i mutantnih formi. Ukupno 61 test je bio pozitivan na  mutantnu formu. Iduće sedmice planiramo drugi set dijagnostike - dodala je Mrđen.

Rekla je da su prvi simptomi gotovo identični kao kod izvornih oblika, a izraženiji je simptom gubitka čula, a kod respiratornih tegoba, izraženije je kašljanje i kijanje.

- Dakle, maska i distanca, da bar sprečimo veće širenje. Moramo da poštujemo mere - dodala je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade