SPOMENKO NA VEČNOJ STRAŽI: Parastos najmlađem borcu Vojske Srpske

Novosti online

20. 03. 2021. u 08:08

SVEŠTENSTVO Arhijerejskog namjesništva dobojskog služiće danas parastos za najmlađeg odlikovanog borca Vojske Republike Srpske Spomenka Gostića, koji je poginuo 20. marta 1993. godine na Ozrenu.

СПОМЕНКО НА ВЕЧНОЈ СТРАЖИ: Парастос најмлађем борцу Војске Српске

Foto: Printskrin

Parastos će biti služen kod Spomenkove biste u porti Hrama Rođenja Presvete Bogorodice, nakon liturgije. 

Spomenko Gostić je rođen 15. avgusta 1978. u Doboju. Po izbijanju rata živeo je sa majkom Milenom u selu Jovići nadomak Maglaja, koje je bilo okruženo naseljima sa većinskim muslimanskim stanovništvom, pa se ubrzo našlo na prvoj liniji fronta. Tokom aprila Gostiću je umrla majka, pa je ostao da živi sa bakom, koja je septembra 1992. godine poginula u granatiranju sela od takozvane Armije Republike BiH.

Spomenko se prijavljuje u Vojsku Republike Srpske, gde je u početku bio kurir, da bi potom bio prebačen na razvoženje hrane borcima na prvim linijama fronta. Obavljajući poverene mu zadatke, jednom prilikom je sa konjskom zapregom upao u minsko polje, pri čemu su konji stradali, a on je bio lakše povređen, a nakon tog ranjavanja, još je jednom bio lakše ranjen. U martu 1993, tokom granatiranja položaja srpske vojske, pet vojnika je poginulo, a Gostić je teško ranjen - umro je 20. marta 1993. u Jovićima na Ozrenu, a sahranjen je sa stradalim saborcima na seoskom groblju.

(RTRS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)