MILIONI ZA ODBRANU OD POPLAVA: Stižu nova sredstva u okviru projekta vodozaštite na području RS

Lj. ĐURIĆ

03. 03. 2021. u 07:13

U OKVIRU realizacije druge faze projekta "Hitne mere za zaštitu od poplava na području RS", koji se finansira iz sredstava Evropske investicione banke (EIB), stiže dodatnih 19 miliona evra.

МИЛИОНИ ЗА ОДБРАНУ ОД ПОПЛАВА: Стижу нова средства у оквиру пројекта водозаштите на подручју РС

Foto Lj. Đ.

Prethodno je za sanaciju oštećenja na zaštitnim objektima i vodotocima nastalim u poplavama 2014. godine u RS obezbeđeno 205 miliona maraka.

- U dva navrata je od IPA fonda obezbeđeno po 20,9 miliona KM, Fonda solidarnosti 20,4 miliona, kreditnih sredstava EIB 96,4 miliona i Svetske banke 42,5 miliona, GEF 2,5 miliona... - prezentovali su nedavno podatke iz JU "Vode Srpske", koja je takođe obezbedila za te namene 8,6 miliona KM.

Predstavnici "Voda Srpske" su sa zajedno sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Inspektorata RS u Doboju pojašnjavali u kojoj meri je ovaj grad i gradovi u slivu reke Bosne zaštićeni od novih mogućih poplava.

INICIJATIVA

SASTANAK sa predstavnicima nadležnih institucija organizovala je grupa građana "Da se ne ponovi maj 2014", koji su okupljeni oko inicijative da se spreče nove prirodne nesreće poput one iz 2014. U tim poplavama Doboj je imao 300 miliona KM materijalne štete, dok 11 njegovih stanovnika nastradalo. Kako se čulo, veliki broj objekata izgrađen je na vodozaštitnom prostoru pa je pokrenuta inicijativa za njihovo uklanjanje.

Ukupno je na slivnom području Doboja, Vukosavlja, Modriče i Šamca 2014. godine poplavljeno 17.919 hektara, 10.627 stambenih objekata, a više od 23.000 stanovnika je evakuisano. Direktna šteta u te četiri lokalne zajednice iznosila je 643 miliona KM, a indirektno 1,12 milijardi KM.

Za sanaciju oštećenih vodozaštitnih objekata biće potrebno još dosta sredstava, a kao primer navedeno je da je od novih obezbeđenih sredstava od EIB za Doboj namenjeno dva miliona KM.

- Doboj je jedini grad u BiH koji ima kompletno izrađenu tehničku dokumentaciju za vodozaštitu, dosta je urađeno u smislu pripreme, kao jedna od mera zaštite od poplava kandidovan je i u ovoj godini biće realizovan i projekat regulacije Obodnog kanala Liješanj i Grab - ispred JU "Vode Srpske" Ozren Đurić je naznačio namenu sredstava za taj grad.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)