LAKŠE DO OSNOVNE ŠKOLE: U Bijeljini uspešno završen projekat „Vrtić je i moje pravo“

V. M.

18. 02. 2021. u 23:45

U GALERIJI Centra za kulturu Semberija održana je završna konferencija projekta „Vrtić je i moje pravo“, u okviru kog je u prethodna tri meseca za sedamdesetoro dece iz porodica lošijeg materijalnog statusa obezbeđen besplatan boravak u vrtiću „Čika Jova Zmaj“.

ЛАКШЕ ДО ОСНОВНЕ ШКОЛЕ: У Бијељини успешно завршен пројекат „Вртић је и моје право“

Foto: V. Mitrić

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović pojasnio je da je reč o dvadesetoro romske dece, tridesetoro mališana iz socijalno ugroženih porodica i dvadesetoro dece sa liste čekanja za upis u vrtić.

- Ovo je kruna jednog značajnog projekta i Gradska uprava se zahvaljuje svim učesnicima. Na ovaj način se zalažemo za prava djece, povećavamo broj mališana obuhvaćenih predškolskim obrazovanjem, čuvamo porodicu, ali i mislimo o budućnosti naše Bijeljine i Republike Srpske. Potrudićemo se da obezbedimo izdvajanja iz budžeta na godišnjem nivou koja će omogućiti da ovaj projekat bude nastavljen – naveo je Petrović.

Šef gradskog Odseka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Ankica Todorović istakla je da su Udruženje „Porodični krug“ i Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ imali ključnu ulogu kada je reč o stručnom delu projekta.

- Grad Bijeljina želi da do 2030. godine ostvari obuhvat dece predškolskim obrazovanjem minimalno 50 odsto – naglasila je Todorovićeva.

Direktor Vrtića „Čika Jova Zmaj“ Slaviša Vujanović kaže da su kroz realizaciju ovog projekta obezbeđena i novac za opremanje kuhinje u novom vrtiću u Mesnoj zajednici Ledinci.

- Dobili smo i kvalitetan didaktički materijal koji će nam biti od velike pomoći u daljem radu. I dalje ćemo se truditi da za decu čiji roditelji ne mogu da im priušte odlazak u vrtić, obezb edimo besplatan boravak – dodao je Vujanović.

Foto: V. Mitrić

Prema rečima pedagoga Danice Mojić iz Udruženja „Porodični krug“, program rada sa decom bio je zasnovan na četiri činioca razvoja - fizički i motorni, socio-emocionalni, intelektualni, te razvoj govora, komunikacije i stvaralaštva.

Programski direktor Udruženja „Otaharin“ Bojana Jovanović navela je da je ova vrsta uključivanja u društvenu zajednicu posebno važna za romsku decu.

Foto: V. Mitrić

- Dobijaju posebne veštine, uče jezik većine, socijalizuju se sa svojim vršnjacima i mnogo lakše se kasnije uključuju u osnovno obrazovanje. Mi smo kroz ovaj projekat identifikovali 32 romske dece uzrasta od tri do šest godina, ali nisu svi uspeli da učestvuju u projektu – istakla je Jovanovićeva.

Projekat „Vrtić je i moje pravo“ podržan je novcem za podršku projektima integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj, koji je uspostavljen kroz zajedničku saradnju Ministarstva finansija Republike Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, Vlade Švajcarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu