PLJAČKALI NA BOGOJAVLJENJE - UKRALI NOVAC I NAKIT: Optužnica u rekordnom roku protiv Živana Glišića i Dušana Velimirovića

O. MATAVULj

18. 02. 2021. u 13:22

OKRUŽNO tužilaštvo u Bijeljini u rekordno vreme podiglo je optužnicu protiv Živana Glišića i Dušana Velimirovića iz Dvorova, koji su pre dva dana uhapšeni zbog brutalnih razbojništava u selima Brodac i Trnjaci kod Bijeljine u kojima su ukrali novac i nakit u iznosu od 110.000 maraka.

ПЉАЧКАЛИ НА БОГОЈАВЉЕЊЕ - УКРАЛИ НОВАЦ И НАКИТ: Оптужница у рекордном року против Живана Глишића и Душана Велимировића

Foto: PU Bijeljina

Glišić i Velimirović su tokom saslušanja priznali oba dela i optužnica je podignuta dan nakon hapšenja. Već danas ju je potvrdio bijeljinski Okružni sud. Obojica su optuženi za teži oblik razbojništva, za koje je zakonom zaprećena kazna od pet do 15 godina zatvora.

Kuriozitet je da su razbojništva izvršena na Bogojavljenje 19. januara ove, te 19. januara prošle godine, a među ukradenim predmetima bili su i privesci s likom Isusa Hrisa i Majke Božije.

Prva žrtva razbojnika bila su braća R. M. i D. M. Tokom istrage je utvrđeno da su razbojnici imali informaciju da su braća naplatili veliku novčanu odštetu od jedne firme, zbog čega su odlučili da ih opljačkaju. Međutim, informacija im nije bila tačna pa su ukrali svega 75 KM i novčanik.

U optužnici se navodi da Glišić i Velimirović oko 20 časova došli pred vrata kuće D. M. i R. M. Bili su maskirani kapuljačom i šalovima. Pokucali su na vrata vikavši "policija". Kada je R. M. otvorio Glišić je ušao u kuću, naoružan pištoljem, a Velimirović je nosio metalnu šipku, dugačku pola metra.

- Glišić je uperio pištolj u vlasnika i rekavši: "Ovo je pljačka, daj pare". Tražeći novac pretresli su stvari po kući i iz novčanika R. M. uzeli 50 KM iz novčanika, dok su od D. M. uzeli novčanik i 25 KM. Braći su zapretili da ne zovu policiju jer će se u protivnom ponovo vratiti, a potom su pobegli - navodi se u optužnici.

Drugo razbojništvo je izvršeno ove godine u zaseoku Karin put u selu Brodac. Razbojnici su oko 19 časova upali u kuću Radinke Tomić, rođake poznatog advokata Duška Tomića. Izvršili su premetačinu i ukrali 40.000 evra u gotovini i nakit u vrednosti od oko 30.000 maraka.

- Pred kuću ih je dovezao Z. M. svojom "tojotom avensis", rekavši mu da idu na slavu kod E. B. Čuvši lavež psa pred kućom Tomićeva je pokušala da otvori vrata, kojima ju je Glišić odgurnuo i oborio na pod. Obojica su maskirani ušli u kuću i selotejp trakom na leđima joj vezali ruke, a zatim i noge. Trakom su joj zalepili usta i pod pretnjom da će je ubiti tražili su da im da sav novac i zlato - navodi se u optužnici.

Foto: PU Bijeljina

 

Pojašanjava se da su optuženi istovremeno otvarali ormare i pretresali kuću. Ispod kauča su pronašli i ukrali zelenu metalnu kasu u kojoj se nalazilo 40.000 evra u kešu.

- Ukrali su razni razni zlatni i srebreni nakit sa privescima Isusa Hrista i Majke Božije, kao i pet dukata, ukupne vrednosti oko 30.000 KM, te lične dokumente. Žrtvi su zapretili da će joj sve pobiti ako ih prijavi policiji. Zatražili su da se zakune s kćerkom da neće zvati policiju, a zatim su pobegli - navodi se u optužnici.

Dodaje se da su ponovo zvali Z. M. da dođe po njih i odveze ih do stana u Bijeljini u kojem su prenoćili. Sutradan ih je odvezao u Loznicu, a sa sobom su poneli oko 2.000 do 3.000 ukradenih evra.

- Ostatak novca, nakit i metalnu kutiju Glišić je, uz odobrenje Z. M., ostavio u ruksaku koji je Z. M. imao sa sobom. Obezbedio ga je plastičnom vezicom i rekao mu da će po to doći narednih dana što je i učinio - dodaje se u optužnici.

Radinka je ranije za "Novosti" ispričala da joj je ukradena sva ušteđevina, koju je teškom mukom zaradila, radeći u Nemačkoj pune četiri decenije.

- Izašla sam da naložim vatru, kad su, odjednom, u kuću upala dva maskirana muškarca, sa fantomkama na glavi, u crnim odelima – ispričala je Radinka.

- Bukvalno su me, prvo, omlatili na pod i vezali. Sve su isekli, preturili, rasturili i razbili dok nisu pronašli željeni plen. Radili su lagano, nisu žurili, jer su me tako skolili, a onda uvezali da bi imali vremena. Bili su u dilemi da li da me ubiju ili ne. Tražili su da se zakunem u decu da ih neću prijaviti, rekla sam da neću, samo da idu...Tako su i otišli -  ispričala je Radinka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći