ĐURĐEVIĆU DVA POTPREDSEDNIKA: Bijeljina dobila novo skupštinsko rukovodstvo, ali i podele

V.Mitrić

30. 01. 2021. u 13:55

SKUPŠTINA grada Bijeljina izabrala je za novog predsednika lokalnog parlamenta Aleksandra Đurđevića, dok će dužnost potpredsednika u naredne četiri godine obavljati Milenko Mitrović i Mustafa Gradaščević.

ЂУРЂЕВИЋУ ДВА ПОТПРЕДСЕДНИКА: Бијељина добила ново скупштинско руководство, али и поделе

Foto: B.Milošević

Novoizabrani predsednik Skupštine grada istakao je da je spreman za saradnju i da neće ići u pravcu teških reči i konflikta.

- Ja se nadam da će naša saradnja sa gradonačelnikom biti dobra - izrazio je očekivanje Đurđević.

Slaviša Marković iz Partije demokratskog progresa je pojasnio da je opozicija tražila da jedna od četiri funkcije u rukovodstvu gradske skupštine pripadne manjini, kako bi se pokazala dobra volja i spremnost na saradnju, ali da većina nije imala sluha za taj predlog.

Na konstitutivnoj sednici su izabrana i stalna radna tela Skupštine, bez učešća opozicije u glasanju. U opozicionim redovima odluku u neučestvovanju pojašnjavaju stavom da komisija za predloge i imenovanja nije ispoštovala načelo statuta o obaveznoj ravnomernoj zastupljenosti predstavnika svih parlamentarnih stranaka u komisijama.

Skupština je odbila devet od deset predloga gradonačelnika za imenovanja vršilaca dužnosti načelnika odeljenja, a na predlog gradonačelnika izabran je vršilac dužnosti načelnika Od eljenja za poljoprivredu Stevan Trifković.

Nakon što je skupštinska većina odlučila da se izjasni o predlozima komisije za izbor i imenovanja za imenovanje preostalih devet v.d. načelnika odeljenja, gradonačelnik Ljubiša Petrović i odbornici opozicije su napustili skupštinsku salu. Prema njihovom mišljenju, ovakva odluka prestavlja grubo kršenje Zakona o lokalnoj samoupravi Republike Srpske, Statuta Grada Bijeljina i Poslovnika o radu Skupštine Grada Bijeljina.ž

- Ovim je skupštinska većina učinila čisto pravno nasilje, želeći po svaku cenu da imenuje vršioce dužnosti načelnika odeljenja, čak i na način koji zakon decidno ne dozvoljava. Ovakvi pravni prekršaji zahtevaju brzu i odlučnu reakciju, mi je imamo i upotrebićemo sva pravna sredstva da na njih odgovorimo već u toku ove radne sedmice. Brzo i konkretno ćemo reagovati protiv odgovornih  koji su ovo pravno nasilje predložila, dozvolila i sproveli, jer će ove odluke dovesti do štete od oko 1.500.000 konvertibilnih maraka u gradskom budžetu a naša je dužnost da budemo odgovorni prema narodnom novcu - zaključio je gradonačelnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)