BOGORODICA IDE U PENSILVANIJU: Ikonopisac Branislav Šavija oslikava crkve širom sveta (FOTO)

B. MILOŠEVIĆ

26. 01. 2021. u 16:47

БОГОРОДИЦА ИДЕ У ПЕНСИЛВАНИЈУ: Иконописац Бранислав Шавија осликава цркве широм света (ФОТО)

Foto: B. Milošević

VELIKO oslikano platno Svete Bogorodice Širšaje (Šira od nebesa) krenuće ovih dana na dalek put.

Iz umetničke radionice „Despot“ iz Bijeljine ona ide do Pensilvanije (SAD) gde će biti postavljena u oltarsku apsidu crkve u Južnom Harzburgu.

Autor, ikonopisac Branislav Šavija, rođen je 1981 godine u Zenici, a vihor ratnih devedesetih, doveo je Branislava sa bratom i roditeljima u Janju kod Bijeljine...

- Živeći u Janji, nedaleko od crkve Svetog proroka Ilije, upoznao sam ikonopisca i velikog umetnika Petra Bilića iz Beograda. Od tada, gotovo dve decenije, traje ljubav i druženje sa ikonopisom. Čak sam i fakultet napustio da bi se posvetio novom zanatu, pa sam u Šapcu završio Umetničku školu ikonopisa - priča Branislav. - Puno sam radio na oslikavanju crkava i manastira u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj, ali mog ikonopisa ima i u Geteborgu, Vukovaru, Karlovcu i na području Berana u Crnoj Gori.

Branislav Šavija kaže da je ikona nejneposrednije vezana za liturgiju, molitvu i kompletan život u crkvi. U pravoslavnim hramovima, priča, verujući čovek oseća snažno prisustvo svetih i Boga, čemu doprinosi i postojanje ikona.

- Ikonopis privlači čoveka nekom neobjašnjivom snagom. Svi mi koji slikamo ikone prema njima imamo ogromno poštovanje. Prethodna godina je protekla u znaku pandemije virusa korona, na domaćem terenu je bilo manje oslikavanja crkava, ali smo radili i još radimo živopise na platnima velikih dimenzija, za tri crkve u Americi, u Pensilvaniji i Teksasu. Paralelno radimo i ikone na drvetu, triptihe i ikonostase, koje poručuju verujući ljudi iz zemalja širom Evrope. Na velikim platnima mi pomaže sedmogodišnja ćerka Katarina, koja brzo uči i ona je moja naslednica - ponosno priča Branislav Šavija.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)