LUKAJIĆ U BANJALUCI: Pukovnik Vojske RS posle dve i po godine izručen iz Hrvatske

S. M.

22. 01. 2021. u 07:13

ЛУКАЈИЋ У БАЊАЛУЦИ: Пуковник Војске РС после две и по године изручен из Хрватске

Dane Lukajić / Foto RTRS

PUKOVNIK Vojske RS u penziji Dane Lukajić, koji je u Hrvatskoj u maju 2019. godine osuđen na šest godina zatvora zbog ratnog zločina, prebačen je iz Hrvatske u zatvor u Banjaluci. U Sudskoj policiji RS "Novostima" je rečeno da su Lukajića preuzeli sa graničnog prelaza Velika Kladuša.

Lukajiću je Županijski sud u Zagrebu na teret stavio ratni zločin nad zarobljenicima na Manjači kod Banjaluke iz 1992. godine. Osim po komandnoj odgovornosti, optužen je i da je lično maltretirao zarobljenike. Uhapšen je 30. juna 2018. godine u Ličkom Petrovom Selu dok je putovao na obeležavanje Dana sećanja na Jadovno i 77 godina od stradanja više od 40.000 ljudi u kompleksu ustaških logora smrti Gospić - Jadovno - Pag.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, kaže za "Novosti" da je slučaj pukovnika Lukajića klasični primer, pre svega montirane optužnice, pa onda i same presude.

Dušan Bastašić, predsednik Udruženja "Jadovno 1941", kaže da će delegacija ovog udruženja posetiti pukovnika čim prođe period izolacije zbog korone.

- Institucije RS kao i Udruženje bili su non-stop uz pukovnika i porodicu i maksimalno smo pomagali da se prebaci u RS. Nažalost, nevin čovek je u zatvoru, ali sad je u Banjaluci a ne u Zagrebu, kaže Bastašić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)