OSUMNJIČENI ZA VIŠE PLJAČKI: U Banjaluci prilikom rutinske kontrole uhapšeni kriminalci iz Poreča

O. MATAVULj

19. 01. 2021. u 07:13

FILIP Kalnak (28) i Mijo Čabraja (26) iz Poreča u Hrvatskoj, koji se dovode u vezu sa više teških krivičnih dela, uhapšeni su prekjuče u Banjaluci.

ОСУМЊИЧЕНИ  ЗА ВИШЕ  ПЉАЧКИ: У Бањалуци приликом рутинске контроле ухапшени криминалци из Пореча

Foto Privatna arhiva

Oni su, prilikom rutinske kontrole, zaustavljeni u automobilu BMV, kojim je upravljao Kalnak. Proverom dokumenata utvrđeno da je za Čabrajom ranije bila aktivna međunarodna Interpolova poternica, i da se radi o bezbednosno interesantnim licima. Budući da nisu imali prijavljeno boravište u Srpskoj, obojica su uhapšena.

- Policijski službenici kontrolisali su vozilo BMV kojim je upravljao F. K. U vozilu se kao suvozač nalazio M. Č., a proverama je utvrđeno da je za njim bila raspisana međunarodna poternica zbog teške krađe - rekla je portparol PU Banjaluka Danijela Mučibabić.

UHAPŠEN Filip Čabraja, Foto Privatna arhiva

Izvor blizak istrazi kaže da Kalnak i Čabraja važe za opasne kriminalce. U Hrvatskoj se dovode u vezu sa više teških krivičnih dela izvršenih u toj zemlji, dok u BiH ne prolaze kroz krivične evidencije.

- Operativni podaci ukazuju da se radi o kriminogenim licima, koja se nisu slučajno nalazila u Banjaluci - kaže izvor iz policije.

On pojašnjava da istražni organi u Hrvatskoj Kalnaka i Čabraju dovode u vezu pljačkama bankomata koji su "dignuti u vazduh" u junu prošle godine, u porečkim naseljima Flengi i Tar. Detonacije su odjeknule u razmaku od pola sata i tom prilikom niko nije povređen.

SLEDI DEPORTACIJA?

NAKON hapšenja državljani Hrvatske sprovedeni su na kriminalističku obradu, nakon čega će se odlučiti da li će biti deportovani iz zemlje.

- F. K. i M. Č. predati su Terenskom centru za strance u Banjaluci na dalje postupanje - rekla je Danijela Mučibabić.

DOLIJAO Mijo Kalnak

Foto Privatna arhiva

 

Pod istragom su za učešće u pljački kombija privatne agencije za obezbeđenje u Novo Vasi u julu 2017. Hrvatski mediji pisali su da su kombi presrela tri razbojnika i uz pretnju vatrenim oružjem razoružali radnika obezbeđenja i oteli mu novac koji je prevozio. Prema nezvaničnim informacijama, radilo se o novcu porečkog Akva-parka.

Dovodili su se u vezu sa razbojništvom nad porečkim ugostiteljem kome je 21. jula 2016. ukradeno 1,5 miliona kuna. Za to delo ranije je osuđen Ivan Š. dok njegovom saučesniku u nedostatku dokaza nijesuđeno. Osumnjičeni su i za provalu u tržni centar "Kaufland" 5. septembra 2015. u Poreču. Radnik obezbeđenja lopove je zatekao u provali, ali pljačku nije sprečio jer su mu zapretili oružjem i pobegli s novcem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri