GAZDE FRIZIRALE RAČUNE: U akciji "Fiskalna kasa" MUP RS razotkrio veliku prevaru

O. MATAVULj

15. 12. 2020. u 12:40

U AKCIJI "Fiskalna kasa" MUP i Poreska uprava RS razotkrili su više banjalučkih ugostitelja koji su varali državu i utajili više stotina hiljada maraka pomoću malverzacija s fiskalnim kasama.

ГАЗДЕ ФРИЗИРАЛЕ РАЧУНЕ: У акцији Фискална каса МУП РС разоткрио велику превару

Foto privatna arhiva

U okviru akcije, Uprava za organizovani i teški kriminal MUP RS juče je pretresla 33 lokala. Mahom se radi o poznatim restoranima i kafićima čije su "gazde" u svoje sisteme ugrađivale specijalizovani program koji im je omogućavao utaju poreza.

U akciji su pretreseni kafići KSET, Cinecitta, "Mala stanica 1 i 2", Mactire pub, "Kod Brke", "Kazamat", Casamassima, Streamline, Vienna, "Olivija", "Lukijan", "Vila Vrbas", "Bizarre", "Jova bar", pekara "Malta by Miscela", "Kafeterija 5", BonaFides, Milky Onassis, "Plan B", Voulez Vous, "MCB pivnica", San Trope, "Sebastijan", "Alegro" i Scorpion.

KONKURENCIJA

U PORESKOJ upravi RS navode da će nastaviti na razotkrivanju prevara s ciljem da svi obveznici posluju pod istim uslovima i u skladu sa zakonom, kako bi se stvorila lojalna konkurencija.

- Akcija je vođena mesecima i UOTK je već Republičkom javnom tužilaštvu RS podneo tri izveštaja o počinjenim krivičnim delima. Izveštaji su podneti protiv 32 osobe, zbog sumnje da su izvršili ukupno 43 krivična dela koja se odnose na malverzacije u vezi sa fisklanim kasama i računima - rekla je Mirna Miljanović portparol MUP RS Kako saznajemo, jedna grupa osumnjičenih se tereti da je napravila i razvijala softverski sistem (program) za varanje prilikom izdavanja fiskalnih računa. Druga grupa su vlasnici navedenih objekata koji su koristeći te programe oštetili državu za ogroman iznos.

Koliko su zapravo utajili poreza, utvrdiće dalja istraga, budući da su iz svih lokala izuzete fiskalne kase i poslovna dokumentacija.

- Program je radio tako što je fizički izdavao fiskalni račun za svaki prodati artikal, ali ga u stvari nije prikazivao u sistemu - kaže izvor blizak istrazi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati