BERAČI GLjIVA U SRPSKOJ NEĆE BITI OŠTEĆENI: Šta donosi novi pravilnik o načinu sakupljanja šumskih proizvoda

S.M.

01. 12. 2020. u 16:47

БЕРАЧИ ГЉИВА У СРПСКОЈ НЕЋЕ БИТИ ОШТЕЋЕНИ: Шта доноси нови правилник о начину сакупљања шумских производа

Foto: GlasSrpske

GRAĐANIMA u Republici Srpskoj neće biti zabranjeno da ulaze u šume i beru gljive i ostalo bilje kako su činili i do sada i to nije poenta novog Pravilnika o uslovima korišćenja i načinu sakupljanja ostalih šumskih proizvoda, već da se uradi ova oblast, poručuju iz ministarstva poljoprivrede RS.

Mnoge firme, koje se bave otkupom i prodajom ostalih šumskih proizvoda, obavezne su da plaćaju naknadu od pet odsto “Šumama RS”, koje su korisnik šuma i šumskog zemljišta u svojini Republike. Ali, mnoge firme ranije se nisu pridržavale tog propisa. Tome u prilog govore podaci da su firme koje se bave preradom i prodajom ostalih šumskih proizvoda lani izvezle robu u vrednosti od 23 miliona KM, a “Šumama RS” na ime korišćenja uplatile su samo 8.000 KM umesto više od milion maraka, iako ovde treba uzeti u obzir da one imaju i vlastitu proizvodnju, izjavio je za "Novosti" pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo Goran Zubić.

On kaže da zbog toga što nije plaćana naknada je donesen novi Pravilnik o uslovima korišćenja i načinu sakupljanja ostalih šumskih proizvoda koji sutra stupa na snagu.

- Njime su preciznije propisane kontrole u toj oblasti. Sakupljači, odnosno fizička lica, koji žive od prodaje ostalih šumskih proizvoda, i dalje će moći da sakupljaju gljive, bilje i ostalo, ali će ih firme morati registrovati i dodijeliti im identifikacioni broj, odnosno karticu. Oni će prilikom kontrole u šumskom gazdinstvu samo pokazati taj dokument i neće imati problema. Takođe, ta lica će proći određenu obuku da pravilno prikupljaju ostale šumske proizvode kako ne bi došlo do degradacije u staništu. Nikakvu drugu obavezu neće imati u odnosu na prethodni pravilnik, pojasnio je Zubić.

Kada su u pitanju fizička lica koja sakupljaju ostale šumske proizvode za vlastite potrebe, Zubić kaže da je i prethodnim pravilnikom bilo propisano da građani dnevno mogu sakupiti do jednog kilograma.

- Smatramo da je, na primer, kilogram gljiva za potrebe jednog domaćinstva dnevno sasvim dovoljan - rekao je Zubić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)