HEROJI IZ STAROG UGLJEVIKA: Otkriven i osveštan spomenik u porti ugljevičkog hrama (FOTO)

V.M.

12. 11. 2020. u 19:26

U porti hrama Svetih vračeva Kozme i Damjana, ugljevičke mesne zajednice Sever je otkriven i osveštan spomenik za 34 poginula borca Vojske Republike Srpske iz Starog Ugljevika iz tog dela pod Majevicom.

ХЕРОЈИ ИЗ СТАРОГ УГЉЕВИКА: Откривен и освештан споменик у порти угљевичког храма (ФОТО)

Foto: B. Mitrić

Arhijerejski namesnik ugljevičko-janjski, protojerej Aleksandar Tešić kaže da „ ovaj spomenik treba da bude opomena svima i da neprestano podseća na sve ono što je srpski narod proževio i doževio u preteklih nekoliko decenija“.

-Ove div junake nikada da ne zaboravimo, a da budućim pokoljenjima damo sve od sebe da žive u miru, slozi i ljubavi sa svima - poručio je prota Tešić u besedi, koji je, povodom ovog događaja preneo episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, uz blagodarsnost svima koji su učestvovali u postavljenju belega za heroje RS.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić rekao je da će se pred ovim spomenikom buduće generacije učiti slobodi i dostojanstvu.

-Na području opštine Ugljevik za opstanak srpskog naroda i stvaranja Republike Srpske živote dao 301 borac VRS - rekao je Perić - Ovaj spomenik prenet je iz Starog Ugljevika, koji je ekspriprisan usled širenja površinskog kopa Rudnika Ugljevik.

-Sa ovih prostora a posebno Starog Ugljevika, Bogutovog Sela, Sarija se zbog širenja rudnika iseljavaju ne samo domaćinstva, nego i groblja, crkva. Zato je veoma važno da prirodna bogatstva ostanu u službi domaćeg stanovništva - naveo je Perić.

Predsednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković rekao je da je ovaj spomenik bio izgrađen u Starom Ugljeviku u porti hrama Svete Petke Paraskeve a danas je prenet u ugljevičko naselje Sever, uz podršku opštine Ugljevik.

Marinković je zahvalio episkopu Fotiju jer je dao blagoslov da se spomenik postavi u porti ovog divnog hrama.

-Pred ovim spomenikom ćemo se okupljati, sveće paliti, pominjati imena ljudi koji su upisani na njemu a njihovim porodicama da služi kao mala uteha da se pomole za njihove duše - rekao je Marinković.

Porodice poginulih, predstavnici opštine Ugljevik, lokalne boračke organizacije , saborci položili su cveće na ovo spomen obeležje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)