DODIK O PORASTU OBOLELIH OD KORONE: Neće biti policijskog časa, ali ograničite druženja

Tanjug

11. 11. 2020. u 23:26

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da u Republici Srpskoj neće biti policijskog časa zbog porasta broj slučajeva korona virusa i apeluje na stanovnistvo da ograniči privatna druženja.

ДОДИК О ПОРАСТУ ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНЕ: Неће бити полицијског часа, али ограничите дружења

Foto: D. Pozderović

- Na taj način budimo svest naroda. Zajedno moramo da pobedimo ovu epidemiju. Zabrana kretanja sama po sebi ne daje efekte i rezultate. Naš narod je pokazao sklonost da posluša i bude solidaran - naglasio je Dodik za RTRS.

Dodik kaže da se ta solidarnost ne podrazumeva prema institucijama, već prema društvu, ali i zdravstvenom sektoru.

- Republika Srpska će izdržati i ima resurse da izdrži ovu krizu i nenadane troškove. Nekad se i sam zapitam gde smo sve mogli da uložimo novac da nije bilo pandemije, ali borba za ljudske živote je najvažnija stvar i to ostaje naš prioritet. Jedan dan lečenja od kovida u bolnicama košta i do 4.000 maraka, na respiratoru. Nekad i manje, ali u proseku 2.000 dnevno. Mi danas imamo 1.045 u bolnicama, što je dva miliona maraka dnevno. A to nisu planirani troškovi. Morali smo preusmeriti odnekud - poručio je Dodik.

Istakao je da će uprkos budžetskom manjku od 270 miliona konvertibilnih maraka (oko 135 miliona evra) RS i do kraja ove i naredne godine investitrati u kapitalne objekte i tako ublažiti posledice pandemije.

Srpski član Predsedništva je naglasio da i dalje nastaviti ulaganja u zdravstveni sektor.

- Pandemija izavana virusom korona nije zaustavila investicije u zdrastvenom sektoru. Očekuje nas izgradnja i rekonstrukcija bolnica u Zvorniku, Doboju, Prijedoru i Trebinju. Izgrađene su kovid bolnice u Banjaluci, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Nevesinju, Foči. Zar treba nekoga da podsećamo kako su izgledale pre toga ove bolnice - rekao je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)